nedjelja, 13. studenoga 2016.

hajeva dijeta

Hajeva dijeta preporučuje, pravilno kombinovanje hrane kao osnovu režima ishrane koji može pomoći u lečenju bolesti srca i krvnih sudova, a sama dijeta zasniva se na ideji da se namirnice koje daju alkalnu reakciju i namirnice koje daju kiselu reakciju ne kombinuju zajedno…

Model hajeve dijete kasnije je preuzet kao metod za mršavljenje. Namirnice su razvrstane u nekoliko grupa – lužnate namirnice, kisele i neutralne, i na njihovo međusobno kombinovanje mora se strogo paziti.

Princip se zasniva na ideji da se namirnice koje daju alkalnu reakciju i namirnice koje daju kiselu reakciju ne kombinuju zajedno. Takvom kombinacijom namirnica pospešuje se proces varenja i sprečava negativan učinak pojedinih kombinacija namirnica na probavne enzime putem neželjene promene ph vrednosti u probavnom sistemu.

Proteini i ugljeni hidrati ne idu zajedno

Kako bi se lakše razumeo princip hajeve dijete namirnice su podeljene u grupe među kojima se grupa namirnice iz grupe A i grupe C nikada ne smeju zajedno konzumirati, a preporučljivo je kombinovanje namirnica iz grupa A i B, te kombinovanje namirnica iz grupa B i C. Grupa B sadrži uglavnom povrće koje se preporučuje konzumirati uz svako glavno jelo. Primer su riba i krompir koji se ne konzumiraju zajedno, već se riba kombinuje isključivo sa povrćem kao što je blitva.

Prema ovoj preporuci namirnice bogate ugljenim hidratima i namirnice bogate proteinima ne uzimaju se zajedno, već se kombinuje da je u npr. U ručak uključena namirnica iz grupe C (bogata ugljenim hidratima) i namirnica iz grupe B (povrće), a za večeru istog dana unosi se namirnica iz grupe A (bogata proteinima) i namirnica is grupe B (povrće). Primeri kombinacija proteina i povrća su ćuretina i salata, riba i blitva, mršava govedina i dinstano povrće, a primeri kombinacija namirnica bogatih ugljenim hidratima i povrća su pirinač i đuveč, krompir i blitva, varivo od kelja (bez mesa) i hleb.

Osim pravilnih kombinacija hrane, važan činilac je i unos kvalitetnijih namirnica, integralnih žitarica, raznovrsnog voća i povrća, orašastih plodova i semenki bogatih nezasićenim masnim kiselinama. Od mesa se preporučuje nemasno meso i perad kako bi se smanjio visok unos zasićenih masnoća. Voće se prema pravilu jede posebno, kao zaseban obrok, a predlog je da se voćem započne dan.

Grupa A obuhvata namirnice bogate proteinima koje su uglavnom životinjskog porekla poput svih vrsta mesa, živine, ribe i morskih plodova, jaja, sireva, mleka i mlečnih proizvoda (jogurt, kefir, kiselo mleko, te soja i proizvodi od soje bogati proteinima, ali biljnog porekla.

U grupu B pripada većina povrća, semenke poput suncokretovih, bundevinih i susamovih, orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha te maslinovo ulje .

U C grupu pripadaju namirnice bogate ugljenim hidratima, žitarice popu pirinča, kukuruza, ovsa, raži, ječma i prosa, mahunarke poput pasulja, sočiva, leblebija, boba i šećer. Takođe sve prerađevine od žitarica, brašna, testenina, testa za picu, krekeri, keks i poslastice uključeni su u ovu grupu.

Prednosti
Hajeva dijeta je pre svega namenjena očuvanju zdravlja i lečenju bolesti srca i krvnih sudova i kao takva može poslužiti kao dobar primer u planiranju uravnoteženih i kvalitetnih obroka te dugoročno pravilno usmeriti promenu prehrambenih navika.
Hajevom dijetom se unosi, ako se osoba pravilno pridržava preporuka, uravnotežene količine proteina, ugljenih hidrata i masti te prehrambenih vlakana koja danas u većini slučajeva nedostaju ishrani. Takođe se hajevom dijetom kroz konzumiranje povrća barem u dva obroka dnevno, vrlo uspešno može regulisati varenje i rešiti se zatvora
Hajeva dijeta predlaže i unos ribe i orašastih plodova čime se unose omega-3 masne kiseline koje doprinose očuvanju zdravlja srca.

Nedostaci
Hajeva dijeta zahteva nešto pomno organizaciju, ali kada se savlada početna prepreka u poznavanju namirnica, dijeta nije previše složena za sprovođenje.

Mišljenje nutricionista
Iako se ova hajeva dijeta opisuje kao dijeta za mršavljenje, isključivo kombinovanje namirnica bez smanjenja dnevnog energetskog unosa neće dati željene rezultate.

Dijetom se zagovara unos kvalitetnih namirnica, raznovrsnog povrća i integralnih žitarica, te se preporučuje konzumiranje povrća uz gotovo svaki veći obrok, što je u skladu sa nutricionističkim preporukama.

Dijeta je bogata prehrambenim vlaknima koja pozitivno deluju na proces varenja i smanjenje povišenih masnoća u krvi. Pravilno sprovođenje hajeve dijete može doprineti prevenciji pojave bolesti srca i krvni sudova te nastanku dijabetesa.

Napomena stručnjaka
Hajeva dijeta je većinom u skladu sa naučnim saznanjima i kao takva zdravstveno ispravna.

Primer jelovnika

Doručak: jabuka, kriška hleba sa namazom od celera
Ručak: zapečeno povrće (šargarepa, luk, tikvice) i piletina
Večera: kuvani krompir i kelj sa maslinovim uljem i belim lukom