ponedjeljak, 27. siječnja 2020.

dodaci ishrani - zimi

Zimi se često javljaju prehlade, kašalj, promene raspoloženja.

Zato je važno da u ovom periodu u postojeću ishranu dodamo i određene suplemente.
Ovi suplementi će pomoći da optimalizujete imunitet, da održavate zdravlje creva, koje je ključno za sveukupno zdravlje i da smanjite upalne procese u organizmu.

1. Vitamin D je poznat kao ”vitamin sunca” zato što ga organizam proizvodi kada smo izloženi suncu, što je retkost tokom zimskih dana. Ovo može biti problem zato što je nizak nivo vitamina D povezan sa padom imuniteta i raspoloženja. Proverite nivo vitamina D i u skladu sa tim, unosite dovoljnu količinu dnevno. Vitamin D možete unositi iz hrane, kao i iz suplemenata.

2. Kurkumin
Početak svake bolesti je zapaljenska reakcija – lokalno i u reakciji imunog sistema. I upravo kurkumin, koji je aktivan sastojak kurkume, ima proitiv uplana svojstva i sadrži različite molekule koji utiču na razne vrste zapaljenskih reakcija. Kurkumin je snažan antioksidant sa baktericidnim dejstvom i blagotvorno deluje na razne bolesti, pre svega na detoksikaciju, povišene masnoće u krvi, artritis, dijabetes, Alchajmerovu bolest, infekcije respitaronog sistema, bolesti crevnog sistema, gastritis, kožne probleme.
Da biste uneli dovoljnu količinu kurkumina, uzimajte ga iz začina kurkume u kombinaciji sa crnim biberom. Crni biber povećava apsorpciju kurkumina u organizmu.

3. Probiotici
Naš stomak je centar zdravlja. Tokom cele godine je važno da održavamo zdravlje creva, ali su ona posebno zimi ugrožena jer manje vežbamo, ne vodimo računa o tome šta i koliko jedemo. Da biste obezbedili dobre bakterije u crevima možete jesti hranu bogatu probioticima kao što su kiseli kupus i kefir, ili unositi probiotske suplemente.

4. Adaptogene biljke predstavljaju grupu lekovitih biljaka koje imaju balansirajući efekat na hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnu osovinu. To znači da one pomažu da se stvori ravnoteža u telu i utiču na odgovor organizma na stres. Adaptogene biljke mogu da nam pomognu da se opustimo kada smo pod stresom, ili da nas pokrenu kada nam je potrebno više energije. Sigurne za upotrebu, ali savetujemo da se konsultujete sa vašim lekarom tradicionalne medicine kako biste ih pravilno dozirali i koristili.

5. Omega 3 predstavljaju osnovu zdravih masti. One su esencija za optimalno zdravlje mozga i pomažu kod simptoma umora i iscrpljenosti. Ako ne jedete dovoljno ribe, uzimajte suplement Omega 3 tokom zime kako biste podržali zdravlje mozga i imuniteta.