srijeda, 14. ožujka 2018.

brazilski orah

BRAZILSKI ORAH – NAJLEKOVITIJI ORAŠČIĆ NA SVETU

Brazilski orah (lat. Bertholletia excelsa) poreklom je iz Južne Amerike. Raste na plodnom tlu amazonske prašume i spada među najviše drveće sveta. Zbog slabog roda i ekonomske neisplativosti ubraja se u najskuplje vrste orašastih plodova. Brazilski orah većinom beru domorodačke porodice u zaštićenim prirodnim staništima. On je i svojevrstan simbol očuvanja amazonske prašume.

Malo je namirnica koje sadrže koncentrirane doze korisnih nutrijenata, a brazilski orah je prava riznica minerala. Jedno serviranje brazilskog oraha (133 g) zadovoljava:

3.643 % dnevne potrebe za selenom
125 % za magnezijem
116 % za bakrom
96 % za fosforom
81 % za manganom
te u nešto nižim količinama za kalijem, kalcijem, željezom, i cinkom.

Čuva zdravlje štitne žlezde i poboljšava raspoloženje
Dva brazilska oraha dnevno jednaka su kao da ste uzeli 100 mikrograma selena putem tablete. Jedan orah je dovoljan da biste zadovoljili dnevnu potrebu za ovim mineralom i uz to značajno podigli raspoloženje, jer selen dokazano deluje protiv depresije. Važan je i za aktiviranje moćnog antioksidansa glutationa koji štiti tkiva od oštećenja, poboljšava zdravlje srca i deluje protiv raka.
Daje koži zdravi sjaj i poboljšava njenu elastičnost, sprečavajući prerano starenje. Igra važnu ulogu u zdravlju štitne žlezde jer sudeluje u metabolizmu joda i proizvodnji hormona štitne žlezde. U nekoliko studija zabieženo je njegovo antiupalno delovanje. Pravilan rad štitne žlezde esencijalan je za ljudsko zdravlje. Ako imate problema sa štitnom žlezdom pojedite 1 – 2 brazilska oraha na dan. Selen također pomaže i jačanju mišićne mase odnosno povećanju snage. Može smanjiti rizik od raka prostate i sekundarnih tumora te pojave katarakte.

Reguliše telesnu težinu
Brazilski orah sadrži visok udeo proteina i vlakana koji kontrolišu žudnju za hranom. Konzumiranje ove namirnice daje duži osećaj sitosti, smanjujući rizik od prejedanja i grickanja između obroka. Odličan su izbor za vegetarijance. Organizam snabdevaju važnim aminokiselinama koje štite od hroničnih bolesti i smanjuju simptome starenja.

Štiti zdravlje srca i krvnih sudova
Brazilski orah sadrži visoke količine omega-3 masnih kiselina koje dokazano smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i upala u telu. Odličan su izvor mononezasićenih kiselina poput oleinske ipalmitoleinske kiseline. Ove masne kiseline stabilišu nivo  holesterola i lipida u krvi, i tako sprečavaju arterijske bolesti, moždani i srčani udar. Prisustvo selena vrši prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka.

Poboljšava zdravlje kostiju
Konzumacija brazilskog oraha pomaže u održavanju čvrstoće kostiju, zbog minerala bakra koji je bitan za formiranje koštanog tkiva. Bakar pomaže apsorpciji gvožđa u krvi, dok sveukupni mineralni sastav brazilskog oraha pomaže u poboljšanju gustoće koštanog tkiva.

Čuva mentalno zdravlje
Tiamin iz brazilskog oraha održava zdravlje nervnog sistema. Posebno je važan za olakšavanje stresa, migrene, a pomaže i kod gubitka pamćenja. Blagotvoran je i za anksioznost. Redovna konzumacija može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Lekovita svojstva brazilskog oraha:
zacjeljuje akne
potpomaže mršavljenju
jača imunitet
poboljšava rad štitne žlezde
štiti srce i krvne sudove
pomaže zaceljivanju tkiva
čuva zdravlje kože i kostiju
poboljšava mušku plodnost
pomaže kod zatvora i nadutosti

Ulje brazilskog oraha
Ulje brazilskog oraha pogodno je i za pripremu jela i za njegu kože. Brzo se upija i ostavlja prekrasan svilenkasti osjećaj na koži. Idealno za sve koji ne vole mastan trag na koži. Najpogodnije je za negu suhe kože. Sadrži skvalen koji pomaže prodoru biljnih ulja u kosu. Stoga se koristi za negu kose u pakunzima s arganom, ricinusom i sličnim uljima. Pogodno je i za pripremu macerata.

Recepti
Maska za dubinsko čišćenje kože
Sameljite pola šolje  brazilskog oraha. Dobijeni prah pomešajte s avokadom u glatku pastu. Utrljajte pastu u lice i ostavite 15 minuta, a zatim je isperite hladnom vodom.

Izvor: Tinkture Dr. Ričarda Šulca