petak, 4. listopada 2019.

detox organizma

Je li nam zaista potrebna detoksikacija organizma?

Arheološki dokazi o različitim metodama detoksikacije (čišćenja organizma od toksina) potječu još iz antičkog doba: stari Grci i Rimljani upražnjavali su različite metode čišćenja organizma, vjerujući da će tako poboljšati svoje zdravlje.

Jedna od tradicionalnih metoda čišćenja organizima (ili detoksa), koja se upražnjava u skoro svim kulturama na svijetu je post.

Vrsta posta može se razlikovati, ovisno o tradicijama, tako da post u nekim religijama i kulturama zahtjeva odricanje od mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla, cjelodnevno gladovanje ili suzdržavanje od određene vrste hrane određene dane u tjednu ili tokom godine.

U Indiji dva puta godišnje hinduisti prakticiraju devetodnevni post bez glutena i mahunarki (više o ovom postu možete pročitati ovdje).

Dok neki stručnjaci za zdravlje tvrde da je detoksikacija organizma ključ za održavanje dobrog zdravlja, drugi smatraju da je nam detoks zapravo i ne treba.

Treba li nam zaista detoksikacija?

Znanstveni krugovi su podijeljeni po ovom pitanju. Jedni tvrde da naše tijelo već posjeduje mehanizam za odstranjivanje toksičnih materija iz organizma (različiti metabolički procesi koji se dešavaju u našoj jetri i bubrezima), dok drugi tvrde da unatoč već urođenom detoks-mehanizmu našeg organizma, naše tijelo nije u stanju metabolizirati količnu toksina prisutnu u današnjem okruženju, što nije bio slučaj prije samo stotinu godina (zagađeni zrak, zagađeno zemljište pesticidima, toksične materije iz kozmetičkih preparata i kemijskih sredstava za čišćenje, aditivi iz hrane, BPA iz plastike i mnogi drugi).

Koju metodu detoksikacije odabrati?

Mnogi liječnici, zdravstveni treneri, nutricionisti, pa čak i poznate osobe prakticiraju ili preporučuju neku vrstu detoksikacije. Na tržištu se mogu pronaći brojni čajevi, biljni pripravci pa čak i suplementi za detoksikaciju, a napisane su i brojne knjige na ovu temu.

No, za detoksikaciju organizma ne moramo neophodno trošiti brdo novca, niti kupovati gotove pripravke, možemo iskoristiti prirodne namirnice i napitke, koje će pomoći našoj jetri, bubrezima i probavnim organima da eliminiraju otpadne, toksične materije efektivnije.

Nedavna studija Johns Hopkins Sveučilišta (SAD) dokazala je da klice brokulapomažu organizmu da brzo i efikasno odstrani toksine koji se nalaze u zagađenom zraku.

Korijander je još jedna biljka koja ima detoksikacijski učinak, tako što u probavnom sistemu za sebe veže teške metale, poput olova (kojima obiluje zrak u urbanim sredinama zahvaljujući ispušnim plinovima iz automobila) i žive, te ih eliminira iz organizma.

Kupusnjače, poput kupusa, prokulica, kelja i brokula pomažu u procesu detoksikacije, budući da u svom sastavu sadrže kemijske komponente koje potpomažu radu jetre.

Mnogi začini također imaju detoksikacijski učinak, a onaj koji je u ovoj priči vrijedan spomena je svakako kurkuma. Kurkuma (figurativno rečeno) djeluje kao “čistač jetre” i pomaže joj da brže i učinkovitije obavlja svoju funkciju.

U našim krajevima rastu začinske biljke koje imaju odličan detoksikacijski učinak, poput peršina, celera, mente i bosiljka.

Zeleno lisnato povrće, smoothiji od zelenog povrća, sok od ječmene i pšenične trave i limunov sok također imaju detoksikacijski učinak, kao ibiljni čajevi (zeleni čaj, čaj od koprive, đumbira i korijena maslačka).

Pročitajte više o dobrobitima zelenog lisnatog povrća u tekstu “Zeleno je zdravo: jedete li dovoljno zelenja?“

Dakle, možemo kreirati naš osobni jelovnik i navike koje ćemo prakticirati svakodnevno kako bismo pomogli organizmu da na dnevnoj bazi eliminira toksične materijale.

Piti zeleni čaj, čaj od koprive, đumbira i korijena maslačka
Jesti svježe salate od kelja i drugog zelenog lisnatog povrća, Pročitajte kako napraviti zdravu i ukusnu salatu ovdje.
Piti vodu sa limunom svakoga jutra
Koristiti kurkumu i začinsko bilje u pripremanju jela
Piti zeleni smoothie svakodnevo. Recepte za zdrave i ukusne smoothije mozete pronaći u našem smoothie-kutku
Dodati nasjeckano lišće korijadra u salate i kao dekoraciju na jelima. Više o blagotvornom djelovanju korijandera na zdravlje pročitajte ovdje.
U prehranu uvrstiti klice. Kako uzgojiti klice u domu i zašto su poželjne u prehrani možete pročitati ovdje.
Piti svježe iscjeđene sokove od voća i povrća
Ukoliko se odlučite za neki program ili režim detoksikacije koji podrazumijeva gladovanje duže od jednoga dana, poželjno je da se posavjetujete sa nutricionstom ili liječnikom o mogućim neželjenim posljedicama. Detoks sa biljnim sokovima poželjno je provoditi ne duže od 3 dana.

Naravno, treba imati na umu da je za pravilnu eliminaciju toksina iz organizma potrebno piti dovoljno vode (preporuke nutricionista su 8-10 čaša na dan) i imati na umu da što manje toksina unosimo u organizam.

U skladu s vašim mogućnostima, pokušajte reducirati toksine iz vašega okruženja (kozmetika koju koristitite, sredstva za čišćenje..). Boravite što češće u prirodi, krećite se, te ukoliko ste u mogućnosti kupujte i jedite povrće i voće iz lokalnog i organskog uzgoja, pijte dovoljno vode i biljnih čajeva.