ponedjeljak, 7. listopada 2019.

kari (curry)

Kari začin upotreba, lekovitost, sastav, recepti

Šta je kari?

Kari je svetski popularan začin u prahu koji ima čak preko 200 varijacija ‒ od potpuno blagih do veoma ljutih. Njegovo poreklo je Južna Azija, a kako je indijska kuhinja sve popularnija, tako je kari prah postao veoma dostupan u svim delovima sveta.

Kod nas se uglavnom koriste blaže varijante ovog začina u prahu i koriste se kao dodatak mnogim sosevima i prelivima, kao i dodatak svim vrstama mesa, ribe i povrća. Kari se najčešće koristi kao začin pri pripremanju piletine i veoma je pikantan.

Kari začin sastav
Malo je poznato da je kari prah zapravo mešavina više različitih začina.

Sastojci koji ulaze u kari začin u prahu najčešće su kurkuma, korijander, bosiljak, kumin, karanfilić, cimet, muskatni oraščić i crvena paprika.

Postoje i varijante karija u čiji sastav ulaze i drugi začini kao što su đumbir, beli luk, čili paprika i biber. Za mešavinu karija u prahu koristi se sveža mešavina začina, tzv. masala. U zavisnosti od glavnih sastojaka kari mešavine, ovaj začin crvene, zelene ili žute boje.

Kari začin upotreba
Kako se koristi začin kari?

Kao što je dobro poznato, kari prah je jedan od glavnih sastojaka indijske kuhinje. Možete ga koristiti za pripremu gotovo svih jela od povrća i mesa (piletina, govedina, svinjetina, riba), pa i dezerta. Kari se najčešće koristi za pripremanje testenine i pirinča. Kari možete koristiti za razne osnovne namirnice, a takođe je ovaj začin pogodan i za vegetarijance. Od karija se prave razni sosevi i prelivi, a može se koristiti i kao regularan začin.

Začin kari kao lek

Osim toga što je veoma omiljen začin širom sveta, kari začin u prahu je sjajan prirodni lek koji je dobar za prevenciju mnogih ozbiljnih bolesti. Upotreba kari praha može prevenirati mnoge bolesti:

Alchajmerova bolest: Kurkuma je najlekovitiji sastojak kari praha, a jedan od najlekovitijih sastojaka kurkume jeste kurkumin. Kurkumin sprečava slobodne radikale da dopru do nerava i mozga, jača imuni sistem i sprečava kognitivno opadanje. Na taj način sprečava pojavu Alchajmerove bolesti. Ovome doprinosi činjenica da je Indija zemlja sa najmanjom stopom obolelih od Alchajmerove bolesti.
Prevenira pojavu raka: Rezultati nedavnih istraživanja su pokazala da mešavina začina koja ulazi u sastav kari praha efikasno eliminiše kancerogene ćelije i tako pomaže organizmu da se odbrani od pojave surove bolesti raka. Ovome najviše doprinosi upravo kurkuma koja je glavni sastojak kari mešavine začina.
Ublažava bolove i upale: I protiv upala i bolova upravo deluje kurkuma koja je glavni sastojak karija. Kari zato ima antiupalna svojstva i aktivno umanjuje razne upale, pa pomaže i onima koji boluju od artritisa. Kao takav, kari se smatra prirodnim ibuprofenom koji eliminiše bolove, a prirodno je uvek bolje od veštačkog.
Čuva zdravlje vašeg srca: Srčana oboljenja su jedna od najčešćih oboljenja, pa je njihova prevencija veoma važna. Konzumiranje kari začina umanjuje napetost u krvnim sudovima, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska, pa je samim tim rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti znatno smanjen. Kari sprečava pojavu arteroskleroze, srčanih i moždanih udara.
Čuva zdravlje vaših kostiju: Kari čuva zdravlje vaših kostiju i umanjuje rizik od pojave osteoporoze. Takođe, konzumiranje karija smanjuje rizik od gubitka koštane mase za čak 50%.
Ubija bakterije: Korijander, kao jedan od sastojaka kari mešavine začina, ima antibakterijsko dejstvo. Zato je kari jedan od efikasnijih prirodnih lekova za razne bakterijske infekcije, naročito crevne. Pored toga, konzumiranje karija jača vaš imuni sistem, što pomaže vašem organizmu da se izbori protiv raznih infekcija.
Efikasno čisti jetru od toksina: Kurkuma je takođe veoma važna za zdravlje jetre. Ona pozitivno utiče na jetru tako što sprečava njene upale i pojavu tumora jetre. Iako su istraživanja u vezi sa ovim još uvek u toku, poznato je da kari, zahvaljujući tome što sadrži kurkumu, efikasno eliminiše toksine iz jetre.
Sjajan je antioksidans: Kari začin u prahu je zbog biljaka koje ulaze u njegov sastav je veoma bogat izvor antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu.

Recepti sa karijem
Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju kari imaju zdravije organe za varenje i ređe oboljevaju od kardiovaskularnih oboljenja. Zato vam predstavljamo nekoliko recepata sa karijem koji će pomoći vašem celokupnom zdravlju.

Ćuretina sa karijem
Da biste napravili ćuretinu sa karijem, potrebno vam je:

2 šargarepe
1 crni luk
½ šolje pirinča
1 paprika
350 grama ćuretine
1 kašičica karija
200 ml pavlake za kuvanje
Soja sos
Ulje
So
Biber

Priprema ćuretine sa karijem:

Očistite luk i sitno ga iseckajte. Šargarepu i papriku dobro operite. Šargarepu isecite na štapiće, a papriku na kolutove. Ćuretinu isecite na kockice. Pirinač dobro operite i stavite ga u šerpu u koju ste prethodno sipali 250 ml vode. Pirinač kuvajte 20 minuta tako što ćete poklopiti šerpu. Ćuretinu pržite na zagrejanom ulju dok ne porumeni. Kad porumeni, dodajte kašičicu karija. Zatim dodajte šargarepu, naseckani crni luk i papriku i dinstajte nekoliko minuta. Potom dodajte neutralnu pavlaku za kuvanje i mešajte kako bi se svi sastojci dobro sjedinili. Na kraju dodajte soja sos i skuvani pirinač. So i biber dodajte po želji i ćuretina sa karijem je spremna.

Piletina sa karijem:
Da biste napravili piletinu sa karijem, potrebno vam je:

500 grama pilećeg filea
2 kašike kisele pavlake
250 ml neutralne pavlake
1 i po kašičica karija
1 kašičica senfa
3 čena belog luka
Ulje
So
Biber
Priprema piletine sa karijem:

Isecite piletinu na kockice, stavite je u činiju, pomešajte sa dve kašike ulja i stavite u frižider da se marinira najmanje 3 sata (može da stoji i preko noći). Kada izvadite činiju iz frižidera, ostavite da odstoji još pola sata na sobnoj temperaturi. Zagrejte ulje u dubljem tiganju i ispržite piletinu. Po potrebi dodajte malo vode. Kada ispržite meso, dodajte kari, senf i beli luk koji ste prethodno sitno iseckali. Na kraju dodajte 2 kašike kisele pavlake i 250 ml neutralne pavlake za kuvanje. Začinite po želji i služite jelo toplo uz salatu ili pirinač.

Kari prah je veoma dostupan i možete ga svakodnevno koristiti kao začin.