ponedjeljak, 3. rujna 2018.

srce - žene

Bolesti srca kod žena

Vodeći uzrok smrti među ženama su kardiovaskularne bolesti, iako žene više brinu o zdravlju dojki i reproduktivnih organa. U odnosu na muškarce žene više više obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti. U nastavku vam donosimo par savjeta stručnjaka, vezanih za ovu bolest.

Svaka osoba bi trebala znati da li slučajno pripada u rizičnu skupinu bolesnika kardiovaskularnih bolesti, te da poznaje barem osnovne simptome ove bolesti, kao i prevenciju u slučaju potrebe. Navike ili amneze koje pospješuju nastanak srčanog udara su dijabetes, pušenje, visoki krvni tlak, visoka razina kolesterola i obiteljska anamneza.

Osobe koje pripadaju rizičnoj skupini, trebaju redovito provjeravati razinu kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi. Ukoliko imate problema sa srcem trebate pripaziti čime se hranite, smanjiti konzumiranje alkohola, biti što više fizički aktivni i pripaziti na svoju kilažu.

Ono što može pospješiti infarktno stanje kod bolesti srca je depresija i stres, kojih treba biti što manje.

Simptomi srčanog udara su različiti, a mogu se pojaviti od pritiska u području prsnog koša, do boli u prsima. Ti se simptomi češće javljaju kod žena, a one imaju i suptilnije simptome, poput bolova u području čeljusti ili vrata, bolova u gornjem dijelu leđa i kratkoća daha.

Znaju se javiti i simptomi koji podsjećaju na simptome gripe, kao što su hladan znoj, mučnina, povraćanje, tjeskoba i umor. Ukoliko spadate u rizičnu skupinu, a k tome ste i žena, te vam se javljaju neki od navedenih simptoma, trebate odmah potražiti liječničku pomoć.

Ukoliko trebate izgubiti kilograme, trebali bi vježbati, te nakon nekog vremena povećavati intenzitet i razinu vježbanja. Za zdravo srce trebate biti što više fizički aktivni, te se kretati barem 30 minuta na dan. Puno šetajte, a ako trebate izgubiti kilograme, onda vježbajte!

Promijenite dosadašnje životne navike u zdrave navike, te pripazite na težinu koja je od velike važnosti za zdravlje srca. Budite redoviti u mjerenju kolesterola i krvnog tlaka, te se pokušajte što je više opustiti i izbjegavajte stresne situacije.

Autor: A.Z., Foto:Africa Studio/Shutterstock