četvrtak, 18. listopada 2018.

srce - prirodni lijekovi

Prirodni lekovi za srce i krvne sudove

Nivo kondicije i zdravlja naseg organizma u vecini slucajeva zavisi od nas samih, nase ishrane i nacina zivota. Evo sta nam sve priroda nudi kao preventivu i lek za srce i krvne sudove.
Sta snizava a sta podize krvni pritisak, sta prociscava krv i krvne sudove, koje biljke regulisu nivo dobrog i loseg holesterola, koje biljke jacaju srce?

Glog - veruje se da je glog jedan od najvrednijih i najdelotvornijih prirodnih lekova za srce. Glog jaca i reguliše rad srca. Pored toga, glog se od davnina upotrebljava kao prirodni lek za regulaciju krvnog pritiska, jer ne samo da moze sniziti povišeni krvni pritisak, nego i podici nizak u slucajevima oslabljenog srcanog mišica. Dobar je u lecenju oštecenog srcanog mišica u starosti, kod upale srcanog mišica, blagotvorno deluje u lecenju zakrecenja krvnih sudova i angine pectoris.
Maticnjak - stiti i jaca srce, prociscava krv.
Imela - strucno pripremljena u malim potencijama, najdragoceniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremecaja i drugim recima svih procesa u organizmu. Imela je prirodni lek protiv glavobolja, vrtoglavica, grceva, teskobe, srcanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slicno. Cisti krv i pomaze kod sumova u usima.

Jaglika - umiruje srce.
Persun - jaca muskulaturu srca. Bogat je vitaminom C, koji smanjuje rizik od srcanih oboljenja, mozdanog udara i arterioskleroze.
Jecam - snizava nivo holesterola u krvi pa samim tim preventivno deluje kod kardiovaskularnih oboljenja.
Seme lana - takodje redukuje nivo loseg holesterola sto je znacajno za prevenciju oboljenja srca i krvnih sudova.
Orasi - regulisu odnos dobrog i loseg holesterola i tako sprecavaju nastanak tromba u krvnim sudovima.
Badem - je posebno dobar za srce jer je bogat vitaminom E, zdravim masnocama, monosaharidima i polisaharidima. Badem kao antioksidant snazno deluje u prevenciji arteroskleroze.
Jabuka - sprecava stvaranje krvnih ugrusaka i podize nizak krvni pritisak.
Beli luk - je efikasan i mocan prirodni lek za snizavanje visokog krvnog pritiska.
Maslinovo ulje, losos, zobene pahuljice, avokado i mahunrke (socivo, pasulj...) takođe imaju blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove