Hrana koja zakiseljuje telo:
- Rafinisani šećer i svi njegovi derivati. Od svih je najgori jer nema belančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinirane ugljene hidrate, koji škode gušterači. Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).
- Meso (sve vrste)
- Proizvodi životinjskog porekla: mleko i sirevi, pavlake, jogurt...
- Rafinisana so
- Rafinisano brašno i svi njegovi derivati kao što su: testenina, torte, keks...
- Hleb
- Margarin
- Kofein
- Alkohol
- Duvan
- Sva industrijski prerađena i konzervisana hrana, koja sadrži konzervanse, veštačke boje, arome, stabilizatore itd.
- Antibiotici i uopšteno svi lekovi
Hrana koja alkalizuje:
- Sirovo povrće. Neko je kiselo po ukusu, ali u telu se menja i postaje alkalno.
- Voće. Na primer, limun unutar tela ima veoma visok stupanj alkalnosti (nemojte da vas zavara njegov veoma kiseo ukus).
- Bademi. Vrlo su alkalni.
- Integralne žitarice: jedina alkalizujuća žitarica je proso. Sve ostale žitarice su lagano kisele, ali idealna ishrana treba i određeni postotak kiselosti, pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju da se jedu kuvane.
- Med. Ima vrlo visoku alkalnost.
- Hlorofil. Zelene biljke sadrže hlorofil koji je veoma alkalan.
- Voda. Važna je za proizvodnju kiseonika. Uvek budite dobro hidrirani, pijte vodu u malim gutljajima tokom celog dana.
- Vežbanje. Vežbe pomažu da se održava alkalnost organizma jer daju kiseonik celom telu. Sedalačkii način života uništava život.
Ispravan nivo pH
Kao što je naglašeno, potpuno je nemoguće da se rak pojavi kod neke osobe koja se zdravo hrani, pije puno čiste vode i vežba.
Da biste se ispravno hranili, osigurajte sebi 60 odsto alkalnu ishranu i izbegavajte proizvode koji su u većini kiseli, kao što su gazirana pića, slatkiši, brza hrana. Ne zloupotrebljavajte so, te je koristite što je manje moguće.
Ako ste bolesni, idealno je da vam ishrana bude 80 osto alkalna. Ukoliko imate karcinom, savet je da alkalizujete telo što je više moguće. To možete postići uz pomoć ishrane, vežbe, izbegavanja stresa i dodatnog unosa hlorofila.
Mišljenja stručnjaka
"Sve takozvane prirodne smrti nisu ništa drugo nego terminalna tačka zasićenosti tela kiselošću", rekao je George W. Crile iz Klivlenda, jedan od najpriznatijih hirurga na svetu.
"Nisu važna bezbrojna imena bolesti, nego činjenica da one sve proizlaze iz osnovnog uzroka: previše kiselosti u telu", dr Theodore A. Baroody, knjiga "Alkalizuj ili umri" (Alcalize or Die).
"Povećana zakiseljenost organizma uzrok je svih degenerativnih bolesti. Ako dođe do poremećaja ravnoteže i organizam započne skladištenje kiselosti i toksina u većoj meri nego što može da ih izluči, onda se javljaju bolesti", dr Robert O. Young.