srijeda, 2. siječnja 2019.

inkontinencija

Prirodni lekovi za inkontinenciju

Inkontinencija je stanje u kome osoba ne može u potpunosti da kontroliše mokrenje i obično pogađa nešto stariju populaciju. O inkontinenciji malo ko želi da razgovara otvoreno iako su najnovija istraživanja pokazala da čak 75 miliona Amerikanaca ima ovaj problem, od čega su 75-80 odsto od te brojke žene. Pročitajte kako se inkontinencija može lečiti pomoću prirodnih lekova.

Za lečenje inkontinencije lekari ponekad preporučuju određene lekove pa čak i operaciju u zavisnosti od uzročnika problema i težine slučaja. Ali, pored toga postoje i neke druge mogućnosti za lečenje ovog stanja koje podrazumevaju menjanje životnih navika i određene suplemente. Evo šta bi vam moglo biti od pomoći.

Kegelove vežbe. Vežbe koje se obično preporučuju trudnicama za jačanje mišića koje koristimo da zaustavimo mokrenje odnosno da se suzdržavamo se takođe preporučuju i u slučaju inkontinencije. Ove vežbe su veoma efikasne ako se praktikuju u najranijem stadijumu inkontinencije i nakon operativnog zahvata. Posavetujte se sa lekarom koji će vam reći kada i koliko često da ih radite, a nakon što redovno budete vežbali 6-12 nedelja trebalo bi da primetite poboljšanje.

Smršajte. Ukoliko imate višak kilograma i patite od inkontinencije veoma je važno da smršate i izgubite višak kilograma jer se i vaše stanje sa inkontinencijom može poboljšati. Višak masnog tkiva vrši pritiak na bešiku i zato ako smršate možete lakše kontrolistali bešiku.

Istreniraje bešiku. Najvažnije je da se uspete strpiti dok ne stignete do najbližeg toaleta i zato kad osetite nagon pokušajte odložiti prvo 10 minuta pa polako povećavajte minutažu dok ne dostignete 20. S vremenom povećajte razmak između mokrenja na četiri sata.

Koristite magnezijum. Ovaj mineral je od velike važnosti kad je u pitanju kontrola mišića i nerava i redovnom upotrebom suplemenata magnezijuma možete olakšati probleme sa inkontinencijom. Istraživanja su potvrdila da oni koji uzimaju supelemnte magnezijuma ređe idu u toalet i manje ustaju tokom noći. Lekari misle da magnezijum pomaže zato što smanjuje grčeve i pomaže da se bešika u potpunosti isprazni.

U svoju ishranu uvedite namirnice bogate magnezijumom kao što su kukuruz, krompir i banane.

Vitamin D. Ovaj vitamin promoviše unos kalcijuma i pozitivno deluje na zdravlje kostiju, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od inkontinencije. Vitamin D ćete obezbediti svom organizmu tako da dnevno provodite najmanje 15 minuta na suncu, uzimate suplemente i jedete hranu poput jaja, ribe i mleka.

Ostavite cigarete. Ako vam treba još jedan razlog da ostavite pušenje onda na listu dodajte i inkontinenciju jer nikotin može iritirati bešiku. Stručnjaci kažu da pušači kašlju više nego nepušači, a to na duge staze povećava rizik od inkontinencije jer su urinarni organi pod određenim stresom.

Akupunktura. Ako vas muči inkontinencija možda bi trebalo da razmotrite i akupunkturu. Neravnoteža u slučaju inkontinencije ne dolazi samo od bešike i bubrega već i od ostalih organa kao što su pluća i srce i zato bi akupunktura mogla pomoći da sve vratite u ravnotežu.

Hipnoterapija. Tokom hipnoterapije terapeut stavlja pacijenta u stanje duboke relaksacije i visoke koncentracije. Upravo to stanje može pomoći pacijentu da ima veću kontrolu nad svojim telom, u slučaju inkontinencije nad bešikom i mišićima. Ovakav vid lečenja inkontinencije se još uvek izučava, ali ne može naškoditi.

Smanjite unos kofeina. Kofein je prirodni diuretik i može doprineti iritaciji bešike te stimulaciji kontrakcija mišića. Oba slučaja dovode do inkontinencije. Najbolje bi bilo da na minimum svedete upotrebu namirnica koje u sebi sadrže kofein ili u još boljem slučaju da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe.

Pijte dovoljno tečnosti. Možda zvuči kontraproduktivno, ali dovoljan unos tečnosti je od velike važnosti kad je inkontinencija u pitanju. Ako budete izbegavali tečnost možete izazvati opstipaciju što može iritirati bešiku i pogoršati inkontinenciju. Tokom dana pijte preporučenih 6-8 čaša tečnosti. Pokušajte ih piti tokom dana i ne pijte puno tečnosti uveče da biste smanjili ustajanje po noći.