utorak, 28. veljače 2017.

smoothie

Smoothie – užina iz blendera

Evo par brzih ideja za pripremu i kombinovanje:

Ako ste ubacili u blender: crveni kupus u velikoj količini i 1 malu narandžu, neće doći do skandala da dodate i 2-3 višnje! A mnogo će uticati na ukus!
Veliki komad kupusa sa malom kiselom jabukom uz sveži đumbir je dobra kombinacija, ali bi istih 5g UHugljenih hidrata imali ako stavite i jednake količine krastavca i breskve!
Ako ubacujete zelenu salatu, neka to budu delovi iz sredine. Ume da bude grozna u smoothijima ako nije lepa i mlada
Uvek imajte kod kuće kupus i tikvice. Oni su sasvim dovoljno bezukusni da trpe sve moguće začine i dodatke.
Tikvica je moja omiljena “igračka” za smoothije. Savršeno bezukusna i prijatna, čak i živa, a smoothie bude penušav i “mek”. Obožavam žive tikvice! A ovo nije neobično, koliko je to što sam sposobna da jedem živi brokoli.
Ne ljuštite ništa što ne morate. Jabuke, tikvice, krastavce… Ništa! Kupite četku za pranje povrća ili četku za flaše u “dolar šopu” i ribajte povrće time.
Maline i višnje mogu da bilo koju rugobu od Smoothija učine normalnom. Posebno maline. Zato držite u frizu zamrznute maline, višnje, jagode ili borovnice pa ubacujte redovno po nekoliko komada u Smoothie. Potpuno mu promene ukus i ima lepšu i privlačniju boju.

Začinite smoothie

Kupovina mlevene Stevije (znači neprerađenih, sušenih listova samlevenih u zeleni sitan prah) može da bude jedini spas za one koji mrze povrće. Zelena Stevija će vam verovatno biti ćaknutog i uvrnutog ukusa u kafi ili čaju, ali je za smoothije fenomenalna! U slučaju da do sada niste uspeli da popijete ni jedan Smoothie koji nije 100% voćni, ovo mogu da budu najboljih 700-800 dinara koje ćete dati na pakovanje od 100g. A trajaće toliko dugo, da ćete zaboraviti kada ste ga kupili.

Pokušajte kombinacije paradajza, kupusa i tikvice sa puno Stevije ili zelene salate, paradajza i krastavaca.

Od začina, na raspolaganju su vam i đumbir, đumbir u prahu, lišće celera i peršuna, biber. I tu treba biti široke ruke! Posebno ako se dočepate sveže mente. Isprobajte nekoliko ukusa. Korigujte ih začinima. Ne treba da naučite da budete smoothie-velemajstor. Treba da imate bar dva 100% povrćna i 2-3 povrćno-voćna smoothija koji se VAMA sviđaju. Sasvim dovoljno!
 

Metoda pripreme

Sve sastojke stavite u blender seckane krupno. Dodajte začine i jednu malu šoljicu vode. Ako teško ide, dodajte još vode (malo po malo!) dok ne krene lepo da se blenduje. Tek kada se napravi gusta kaša, dodajte još vode da bude tečnije. Cilj je da ostane gusti sok, koliko je moguće i da se ne pretera sa vodom. Pije se odmah.

Trudite se da kad kupite povrće i voće, odmah sve operete i složite u posude u frižideru. Tako nikada nećete gubiti vreme, niti će vas mrzeti da začas nešto izblendujete.

Nikada ne cedite, uvek blendujte! I mislite o tome koliko je ceđenje voća loša ideja. Ostane samo šećer sa malo vitamina, a sva vlakna bacite u kantu za đubre.