srijeda, 8. veljače 2017.

matična mliječ

MATIČNA MLIJEČ – SVEMIRSKA ČAROLIJA

Matična mliječ je najviše cijenjen proizvod od svih pčelinjih proizvoda. Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) pčela. Proizvode je mlade pčele radilice kao hranu za matice i ličinke. Postoje mnoge tvrdnje o dobrobiti matične mliječi za ljudsku zajednicu uključujući kvalitetniji život, liječenje lakših bolesti, odstranjivanje bora s lica itd. Mnoge od ovih tvrdnji trebalo bi klinički testirati i znanstveno dokazati. U rukovanju ovim vrijednim proizvodom pčelinje košnice treba biti posebno oprezan. Osjetljiva je na toplini i već na sobnoj temperaturi u roku nekoliko sati gubi najveći dio svojih “čarobnih” svojstava.

Kemijski sastav matične mliječi je: voda 60-70%; proteini 10-18%; šećeri 9-15%; lipidi 1,5-7%; anorganske tvari 0,7-1,5% i vitamini. U mliječi se nalaze još neki enzimi, neuroprijenosnici i spolni hormoni.

Matična mliječ se danas koristi u različitim preparatima. Njezin učinak temelji se na ubrzanju oksidativnog metabolizma, te kataboličkih i anaboličkih reakcija izmjene tvari. Višekratno davanje malih doza matične mliječi povećava otpornost na stres u pokusnih životinja, dok velike doze djeluju letalno. Dokazana su i protumikrobna i bakteriocidna svojstva (Bacilus alvei, Streptococcus apis, Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris, Mycobacterium tuberculosis), koja se pripisuju slobodnim masnim kiselinama. Protutumorski učinak matične mliječi pripisuje se njenoj aktivnoj sastavnici 10-hidroksi-decenskoj kiselini, te zasićenim dikarboksilnim.

Matična mliječ pokazala se učinkovita u sporo rastućim tumorima ali ne u brzorastućim tumorima. Naši rezultati pokazuju da matična mliječ smanjuje broj tumorskih čvorića samo ako se daje istovremeno s tumorskim stanicama, te da ima značajna imunomodulatorna svojstva. Neke od bioloških osobitosti matične mliječi su: pospješuje rast kvasca, ubija protozoa Trypanosoma cruzi, djeluje na viruse gripe, biostimulativni učinak – sposobnost pojačavanja disanja tkiva, pojačava oksidativnu fosforilaciju, ubrzava razmjenu tvari, povećanje energije i izdržljivosti, stimulira parasimpatički centar vegetativnog sustava i pojačava izlučivanje adrealina iz nadbubrežne žlijezde, povećava otpornost na stres i bolesti, pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju, pomaže u regeneraciji stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivni učinak na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak, poboljšava memoriju (acetil kolin neurotransmiter), stimulira imunološki sustav, potiče apetit, reguira probavu, održava ravnotežu hormona, olakšava simptome menstrualne i PMS žena, pomaže u impotenciji i frigidnosti, otklanja slabost i umor, pozitivni učinak na artritis, anemiju, mišićnu distrofiju, Parkinsonovu bolest, djeluje antiupalno, antivirusno i antibiotički.

Način primjene i doziranje matične mliječi:
Matična mliječ primjenjuje se oralno, ubrizgavanjem i vanjskom aplikacijom. Matična mliječ ili pripravci s njom, uzimaju se plastičnom, staklenom ili drvenom žlicom. Kod oralne primjene, određena doza uzima se tako da se što duže zadrži u ustima kako bi podjezične žlijezde usvojile što više sastojaka matične mliječi, jer želučane kiseline dijelom utiču na smanjenje pozitivnog djelovanja.Doziranje je različito i ovisi o bolesti ili problemu korisnika. Prema najvećem dijelu europskih znanstvenih radova, kreće se u rasponu od 100-1000 mg dnevno. U posljednje vrijeme kineski izvori preporučuju daleko veće doze za njihovu matičnu mliječ što možda govori o kvaliteti i učinkovitosti njihove matične mliječi.

Kontraindikacije:
za upotrebu matične mliječi su: akutna zarazna oboljenja, oboljenja nadbubrežnih žlijezda i alergičnost na matičnu mliječ.

Čuvanje:
Osjetljivost matične mliječi  jako utječe na njezino čuvanje.Škodi joj toplina, svjetlost, vlaga, zrak i utjecaj kemijskih čimbenika stoga se čuva u hladnjaku na temperaturi od -5°C  6 mjeseci a na temperaturi od -18°C godinu dana. Odmrznutu matičnu mliječ ne smijemo ponovno zamrzavati.

*Za suvremenu znanost oko 3% sastava matične mliječi je još uvijek zagonetka.