Kandida: Hrana koja će ublažiti neugodnu vaginalnu infekciju
Gljivica kandida je ginekološki problem koji se javlja kod 75 posto seksualno aktivnih žena barem jednom u životu. Okidač za pretjeranu aktivnost te gljivice, koja se prirodno u manjem broju nalazi u naborima crijeva, što dovodi do bolesti kandidijoze, narušena je ravnoteža imunološkog sustava što može skriviti i određena hrana. Doznajte koje namirnice biste trebali izbjegavati kako biste umanjili mogućnost vaginalne infekcije kandidom
Prema intenzitetu simptoma kandide razlikuju se laki, umjereni i teški oblik oboljenja. Kod lakog oblika javlja se neugodno peckanje, žarenje i svrbež. Umjereni oblik prati sve to uz vidljivo crvenilo sluznice rodnice i stidnice te pojačani iscjedak.
Teške forme praćene su obilnim bjelkasto-žućkastim sirastim iscjetkom iz rodnice, sluznica rodnice i stidnice je crvena, natečena i bolna, pa i spolni odnos može biti bolan.
Infekcija kandidom nije spolno prenosiva bolest, ali kod oko 15 posto muškaraca nakon spolnog odnosa sa ženom koja ima razvijenu infekciju mogu se pojaviti simptomi balanopostitisa (peckanje, svrbež i osip spolovila).
Pretjeranom razvoju kandide pogoduje i određena hrana, ponajprije ona krcata šećerom jer se gljivice hrane šećerom.
'Dijeta protiv kandide podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez kvasnih gljivica. Ovakva prehrana istodobno je i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a s ovim načinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara', ističe dr. med. Vesna Harni iz ginekološke poliklinike Harni.
Hrana koja će ublažiti simptome vaginalne infekcije kandida:
- cjelovite žitarice (smeđa riža, proso, ječam)
- svježe povrće, posebno zeleno, pripremljeno na pari
- morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso
- obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši
- prirodno čisto maslinovo ulje
- češnjak, sirov ili kratko prokuhan
S druge strane postoji i hrana koju nije poželjno jesti ukoliko se infekcija kandidom razvila:
- kruh, pekarske proizvode, tjesteninu, kolače, kekse i druge rafinirane ugljikohidrate
- namirnice koje sadrže gljivice i plijesni, kao što su industrijski voćni sokovi i umak od rajčice (osim domaćeg)
- hranu koja sadrži ocat, odnosno fermentiranu hranu poput ukiseljenog povrća
- sve mliječne proizvode, osim maslaca, domaćeg kefira ili domaćeg jogurta
- dimljenu hranu i sušeno meso
- sve vrste voća
- gljive
- pistacije i kikiriki
- sva alkoholna pića
- kvasac
- kavu i crni čaj