nedjelja, 19. kolovoza 2018.

orasi

Razlozi zašto trebate jesti orahe

Orasi su puno više od ukusnog sastojka kolača. U nastavku pročitajte nekoliko razloga zašto orasi trebaju postati dio vaše svakodnevne prehrane.

Sadrže omega-3 i druge “zdrave masti”

Jedinstveni među orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 esencijalnih masnih kiselina. Velik broj znanstvenih studija pokazuje daomega-3 masne kiseline osiguravaju razne benefite za mozak i srce, dok također smanjuju upale u tijelu.

Opskrbljuju vas energijom

Trideset grama oraha sadrži hrpu hranjivih tvari koje su neophodne za optimalno zdravlje. Pored bitnih omega-3 masnih kiselina, porcija oraha osigurava i proteine (4 grama) i vlakna (2 g), hranjive tvari koje povećavaju osjećaj sitosti. Oni su također dobar izvor magnezija i fosfora koji čuvaju mišiće i koštanu masu.

Možete ih kombinirati u svakom obroku

Ako mislite da orahe možete koristiti samo u kolačima, varate se. Orasi su iznimno svestrana namirnica koju možete koristiti u predjelima, glavnim jelima i juhama. Sljedeći put ubacite šaku oraha u svoje jutarnje žitarice ili salatu uz ručak.

Sežu daleko u prošlost

Jeste li znali da je drvo oraha jedno od najstarijih na svijetu? Orasi datiraju iz 7000. prije Krista. Stari Grci i Rimljani su bili svjesni da orasi osiguravaju posebne zdravstvene prednosti te su pisali o njihovih ljekovitim učincima.

Održavaju vaš um oštrim

Preliminarne studije sugeriraju da orasi mogu pomoći u održavanju i poboljšanju zdravlja mozga. Rezultati nekih istraživanja pokazuju da se dodavanjem oraha u prehranu smanjuje rizik i usporava napredovanje Alzheimerove bolesti.

Održavaju vitkost

Prema posljednjim istraživanjima, konzumiranje oraha može pomoći u smanjivanju masnoća na trbuhu. Zahvaljujući njihovim proteinima, vlaknima i mastima, orasi će vas održavati sitima satima nakon obroka.

Čuvaju srce

Brojna istraživanja su potvrdila da orasi smanjuju rizik od srčanih bolesti. Konzumiranje oraha smanjuje kolesterol i krvni tlak te također čuvaju od upala i poboljšavaju funkciju krvnih žila.