utorak, 20. ožujka 2018.

susam

Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili su ga kao lek protiv ćelavosti, zujanja u ušima, zubobolje i išijasa, a danas je nezaobilazan sastojak mnogih peciva, namaza i slatkiša

Magične reči koje izgovara Ali-baba ispred pećine sa skrivenim blagom: „Sezame, otvori se!” inspirisane su upravo susamovim mahunama koje se, kada semenke sazru, otvaraju vrlo eksplozivno.

Jača živce
Zbog velike koncentracije fitosterola, koji je najbliži hemijskoj strukturi holesterola, moćan je regulator nivoa masnoća u krvi. Pored toga, fitosteroli imaju sposobnost da smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma i poboljšaju imunitet. Ulje susama je odlično za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji pozitivno deluje na nervni sistem preporučuje se kod umora, depresije i povećanja energije dok magnezijum smanjuje migrenske glavobolje i normalizuje ritam spavanja.

Čistač organa za varenje
Iako je težak za osetljiv stomak, treba ga povremeno jesti jer je savršen čistač organa za varenje. U tom slučaju treba da ih propržite ili prepečete na tihoj vatri. Osim toga, delotvoran je i kod dugotrajnog zatvora, neredovne stolice i uklanjanja crevnih parazita. Za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem nema boljeg leka od paste koja se dobija kada pomešate kašiku samlevenog susama s dve kašike vode i kašičicom putera i namažete na tost.

Čuva kosti i kožu
Osim što je delotvoran za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, svima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma preporučuje se smeša od kašike susama i 50 mililitara jogurta koja treba da se u kontinuitetu jede svako jutro na prazan stomak. Pored toga što čuva kosti, on je dobar i za kožu jer sprečava nastanak bakterija, gljivica i akni, podstiče rad kožnih hormona, smanjuje ožiljke, leči suvu i štiti osetljivu kožu.

Nezaobilazan u trudnoći
Višestruko je značajna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima i na taj način olakšava tegobe u PMS-u. Posebno je važan u ishrani trudnica jer ima sedam puta više kalcijuma od mleka, a poznato je da ženama u trudnoći često propadaju zubi. Takođe, sadrži i dijetetska vlakna koja pomažu kod opstipacije koja se često javlja tokom drugog stanja i treba ga jesti samlevenog.

Dodatak svim jelima
Namirnica koja usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali se u celom svetu koristi za pripremu testa i kolača. U Americi ga koriste kao začin mesu i povrću, a tamno susamovo ulje je toliko kvalitetno da se često koristi kao zamena za maslinovo i od njega se spravlja margarin. Nadaleko je poznat tahini, pasta koja se sprema mlevenjem suvo pečenog semena, a od semenki se može napraviti i mleko.