SUSAMOVO SVETLO ULJE
hladno presovano, nerafinisano
Susam (Sesamum indicum) omiljena je namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, a za njegovo lekovito dejstvo znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi. Arheološki dokazi potvrđuju da je susam najstarija uzgajena uljarica. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici. U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Danas mnoga savremena istraživanja potvrđuju njegovu lekovitost. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena susama. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, npr. kardiovaskularnog, kao i odvijanje metaboličkih procesa. Bogat je izvor vitamina E i B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.
Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve. In vitro ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka koža. A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.
Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa u ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena.Tako dobijeno ulje potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.
Blagotvorno dejstvo susamovog ulja je mnogostruko:
snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II snižava nivo holesterola
blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega
pomaže u regulisanju krvnog pritiska
blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem
pomaže kod zarastanja rana
regeneriše kožu i kosu
jača imunitet
podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova
pomaže u lečenju akni
Sastav: ulje susamovog semena 100%
Susamovo seme je alergen.
Način primene:
U ishrani: Susamovo ulje ima visoku tačku dimljenja i zbog toga je pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a može se koristiti i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.
U kozmetici: Kao i sa svim uljima, najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije
.