Alternativna medicina i zdrava ishrana
Od postanka ljudskog roda postoji želja čoveka da živi što duže. U
današnjim uslovima to je moguće ukoliko je jelovnik sačinjen od
raznovrsne zdrave i prirodne hrane. Treba se setiti Hipokratovih reči:
“Hrana neka bude lek, a lek treba da bude hrana”. Za biljnu hranu se
može reći da je to hrana koja nam priroda daje iz PRVE RUKE. Ona je
upravo onakva kako to najbolje odgovara
našem organizmu. U njoj se hranjljivi sastojci nalaze u kvalitativnim i
kvantitativnim odnosima koje je sama priroda postavila, zato hranljive
sastojke iz biljne hrane treba sačuvati što je moguće više. U sirovoj
hrani, hranljivi sastojci su potpuno očuvani dok se u hrani koja je
pretrpela bilo kakvu obradu ili preradu ovaj odnos manje ili više
naruši. Presna hrana kao lekovito sredstvo, hrani i leči. Takva hrana
prija i prihvataju je i zdrave osobe. Žitarice u vidu brašna ili klica
od pšenice, ječma, raži, kukuruza, heljde, ovsa integralnog pirinča ili
semenje tih žitarica, ili u obliku klica.
Preporučuje se mleko od
orašastih plodova u zamenu za mleko i mlečne proizvode. Seme mahunarki:
leblebija, lan, susam, golica, suncokret, badem i lešnik. Neizostavne su
sve vrste voća i povrća posebno celer, šargarepa i cvekla.