petak, 27. prosinca 2019.

kićenje jelke

KICENJE NOVOGODISNJE JELKE

Okitimo Novogodisnju jelku kombinacijom vastua, feng suia i nasih drevnih verovanja. Ako to uradimo na pravi nacin, ovo bi moglo da u nase domove privuce mir, srecu i blagostanje. Zelena boja i vertikalni dizajn simbolizira rast, zdravlje i financijsko blagostanje.
Na vrh jelke bi bilo dobro staviti zvezdu zlatne boje, zlatna boja je kralj svih boja. Setite se kada u terapeutskim vezbama ci gonga udisemo, sakama zahvatamo energiju zlatne boje i donosimo je na tan tien. Ovo je energija zdravlja, moci, bogatstva i prosvetlenja, predstavlja Sunce.
Zlatna boja zagreva auru, podstice na aktivnost i ozivljava nade. Novogodisnja jelka se ukrasava sa zlatnim, crvenim, zutim, narandzastim i ljubicastim ukrasima, jer ove boje donose bogatstvo i prosperitet u nasu kucu. U lecenju, ljubicasta je boja nebeske hirurgije.
U proslosti se za kicenje jelke koristilo voce i povrce. Jabuke za plodnost i radovanje, orah za snagu i dugovecnost ( zato su se orasi bacali deci na unesenu slamu za Bozic), svetlucavo kamenje za misticnost, zatim skoljke itd.
Ovako okicena jelka je predstavljala obilje, prizivanje vegetacije i plodnosti. Sve ovo je simboliziralo sveopsti napredak u dolazecoj Novoj godini. Novogodisnju jelku treba postaviti na jug. to utice na smanjenje napetosti i nervoze. Samo gledanje u okicenu jelku doprinosi relaksaciji organizma.
Zelena boja jelke dobro utice na nase zdravlje i harmoniju, ublazava stres, stabilizuje krvni pritisak, doprinosi samopouzdanju i smanjuje depresiju. Gledanje u zelenu jelku obezbedjuje i prenosenje snage i svezine sa zelenog drveca na ljude, pa cak i na zivotinje.
Ako prostoriju kitite i svecama pozeljno je da budu crvene boje i samo jedna boje zlata, koja simbolizuje materijalno blagostanje i duhovnu smirenost. Prisustvo sveca u Novogodisnjoj noci povezano je sa kultom vatre. Paleci svecu i prateci plamen koji se uzdize predstavlja opsti napredak u iducoj godini. Svece je najbolje postaviti u istocni deo prostorije, jer je istok pozicija dobrog zdravlja i prosperiteta.
Postoji vise recepata za ciscenje i regeneraciju organizma koristeci borove grancice i borove iglice.. Kupka i caj od jelovih iglica, mogu da se koriste za ciscenje jetre i creva kao i jacanje nervnog sistema. Na kraju mozete uzeti papir na koji cete napisati svoje zelje i staviti pod jelku. Kada se molite ili meditirate usmerite svoje duhovne molbe za ispunjenje tih zelja, na to sto ste napisali.
U Japanu se kuce praznicno ukrasavaju borovim grancicama, bambusom i dugackim konopcima, za koje se veruje da donose srecu i dug zivot. U ponoc izmedju stare i nove godine iz 70 000 budistickih hramova, zvona po tradiciji zvone 108 puta, da bi se na pocetku Nove godine izbrisalo 108 grehova. U Skotskoj pale niz malih vatrica koje simbolizuju kraj stare i pocetak nove godine. Spanjolci imaju obicaj da za pocetak Nove godine pojedu po 12 zrna grozdja.
Zelim Vam Novu godinu u bojama ljubavi, srece i zdravlja. Dok posmatrate jelku koju ste okitili, udisite svetlost, veru i zdravlje, a izdisajem u eter oko sebe saljite ljubav i poljupce onima koje volite. Oni koji nemaju kome mogu slobodno da salju meni, ja mogu da primim ljubavi u neogranicenim kolicinama. Ovo vazi posebno za jedan biser iz plave skoljke.
Pozdravljam Vas i zelim Vam SRECNU NOVU GODINU.

Pera Petrovic Tai Chi