Belance je teško za varenje
Zagovornici alternativne medicine ističu da je belance potpuno
neupotrebljiva namirnica koja u sirovom stanju blokira proces varenja, a
ukoliko je termički obrađeno oduzima više energije nego što može da je
obezbedi.
Žumance – izvor “lošeg” holesterola
Ovo je sigurno jedan od glavnih razloga zašto je jaje ozloglašena
namirnica. Danas kada su kardiovaskularne bolesti dostigle epidemijske
razmere, stručnjaci sve češće upozoravaju na umerenost u konzumiranju
namirnica bogatih zasićenim masnoćama, među kojima su i jaja. Sa druge
strane, postoje struje koje tvrde da je uticaj ove namirnice na
podizanje lošeg holesterola običan mit, kao i da lecitin iz jajeta utiče
na snižavanje nivoa holesterola. Kao i obično, dok se ne utvrdi prava
istina, preostaje nam samo umerenost, kao jedino pravo rešenje. Ako
zdrava osoba pojede tri do četiri jajeta nedeljno, sigurno neće narušiti
svoje zdravlje. Ali oni koji već imaju povišen holesterol i potvrđenu
dijagnozu kardiovaskularnih bolesti, ne bi trebalo da jedu više od dva
jajeta nedeljno.
Rizik od salmonele
U letnjem periodu prilikom upotrebe jaja treba naročito biti oprezan
jer su ona potencijalni izvor salmonele i drugih veoma toksičnih
mikroorganizama. Tada ih treba kupovati od proverenih proizvođača, a
nije zgoreg da i sami testiramo njihovu svežinu: potopiti jaje u posudu
sa vodom – ako potone, to znači da je sveže, ako ne tone potpuno ili
pliva po površini, postoji mogućnost da sadrži salmonelu. Kako ova
bakterija može da se nađe i na ljusci, neophodno je pridržavati se
higijenskih mera u kuhinji i prati ruke nakon dodirivanja ove namirnice,
a odeljak za jaja u frižideru povremeno temeljno očistiti.
Štetne materije u neorganskim jajima
Ako nismo u mogućnosti da konzumiramo takozvana organska jaja, u
organizam unosimo čitav niz štetnih materija, uključujući i arsen koji
se daje kokoškama kako bi se uništili paraziti i stimulisala proizvodnja
jaja.
Rizik za osobe boluju od šećerne bolesti
Dijabetičari koji pojedu čak i jedno jaje nedeljno, udvostručavaju rizik od infarkta ili šloga.
Potencijalni alergen
Žumance jajeta slobodno može da se uvede u ishranu beba već od
šestog do osmog meseca života, dok se davanje belanceta ne savetuje do
detetove prve godine, jer može da izazove alergijsku reakciju.