petak, 7. listopada 2016.

jaja - štetna

Belance je teško za varenje
Zagovornici alternativne medicine ističu da je belance potpuno neupotrebljiva namirnica koja u sirovom stanju blokira proces varenja, a ukoliko je termički obrađeno oduzima više energije nego što može da je obezbedi.

Žumance – izvor “lošeg” holesterola
Ovo je sigurno jedan od glavnih razloga zašto je jaje ozloglašena namirnica. Danas kada su kardiovaskularne bolesti dostigle epidemijske razmere, stručnjaci sve češće upozoravaju na umerenost u konzumiranju namirnica bogatih zasićenim masnoćama, među kojima su i jaja. Sa druge strane, postoje struje koje tvrde da je uticaj ove namirnice na podizanje lošeg holesterola običan mit, kao i da lecitin iz jajeta utiče na snižavanje nivoa holesterola. Kao i obično, dok se ne utvrdi prava istina, preostaje nam samo umerenost, kao jedino pravo rešenje. Ako zdrava osoba pojede tri do četiri jajeta nedeljno, sigurno neće narušiti svoje zdravlje. Ali oni koji već imaju povišen holesterol i potvrđenu dijagnozu kardiovaskularnih bolesti, ne bi trebalo da jedu više od dva jajeta nedeljno.

Rizik od salmonele
U letnjem periodu prilikom upotrebe jaja treba naročito biti oprezan jer su ona potencijalni izvor salmonele i drugih veoma toksičnih mikroorganizama. Tada ih treba kupovati od proverenih proizvođača, a nije zgoreg da i sami testiramo njihovu svežinu: potopiti jaje u posudu sa vodom – ako potone, to znači da je sveže, ako ne tone potpuno ili pliva po površini, postoji mogućnost da sadrži salmonelu. Kako ova bakterija može da se nađe i na ljusci, neophodno je pridržavati se higijenskih mera u kuhinji i prati ruke nakon dodirivanja ove namirnice, a odeljak za jaja u frižideru povremeno temeljno očistiti.

Štetne materije u neorganskim jajima
Ako nismo u mogućnosti da konzumiramo takozvana organska jaja, u organizam unosimo čitav niz štetnih materija, uključujući i arsen koji se daje kokoškama kako bi se uništili paraziti i stimulisala proizvodnja jaja.

Rizik za osobe boluju od šećerne bolesti
Dijabetičari koji pojedu čak i jedno jaje nedeljno, udvostručavaju rizik od infarkta ili šloga.

Potencijalni alergen
Žumance jajeta slobodno može da se uvede u ishranu beba već od šestog do osmog meseca života, dok se davanje belanceta ne savetuje do detetove prve godine, jer može da izazove alergijsku reakciju.