nedjelja, 12. travnja 2020.

ljubav

Osho: Kada počnete da pulsirate ljubavlju, tek tada ste zaista živi, potpuno živi

Mi idemo u teretanu kada želimo da svoje tijelo držimo u dobroj formi, ali i energija ljubavi takođe zahtijeva trening.
Počnite sve više i više osvješćavati ljubav. Vaše srce čvrsto spava, treba ga probuditi. Kada se ono probudi, bićete nevjerovatno srećni. Sreća - je djelo ljubavi; ništa drugo vas ne čini srećnim, osim ljubavi.

Srce skoro svakog od nas čvrsto spava. Nikada nas nijesu učili ljubavi. Učili su nas mržnji, potom su nas primorali da se borimo, ratujemo.

​Učili su vas da je cio svijet - vaš neprijatelj, i svi su spremni da vas uhvate za grlo.
Ponekad u bukvalnom smislu, ponekad indirektno, po svom tom uslovljavanju - vi se nalazite u veoma neprijateljskom svijetu, i morate se boriti ako želite da preživite. Da se borite svim sredstvima, i časnim i nečasnim.

​Ako se ne borite, izgubićete; najbolji način da se zaštite je napad. Eto u čemu je suština uslovljavanja uma. Zbog toga je, naravno, ljubav istisnuta iz postojanja.

Srce nastavlja da kuca, kao fizički mehanizam, ali ono nije više duhovni pokretač, nije to što je njegova predodređenost. Srce nije samo fizički mehanizam, već i duhovni pokretač. Zato, kada počnete da pulsirate ljubavlju, tek tada ste zaista živi, potpuno živi.

Zato, počnite sve više to osvješćavati. Što svjesniji budete, tim ćete više ljubavi osjećati.

​Metod

Kada držite svog druga za ruku, budite veoma budni. Posmatrajte, da li vaša ruka odava toplotu ili ne. U suprotnom, možete ga držati ruku, ali neće biti nikakva komunikacija, nikakvog odavanja energije. U stvari, možete držati ruku, ali ruka može biti hladna i zamrznuta. Nema vibracije, nema pulsiranja; energija ne teče vašem drugu. To nije korisno. To je pust gest, beskoristan gest.

​Dakle, kada se držite za ruke, posmatrajte, da li energija teče duboko unutra ili ne, i pomognite da se usmjeri ta energija. Nosite tamo energiju, pomjerajte je tamo. U početku, to će biti samo imaginarna vježba, ali energija slijedi imaginaciju.

Imaginacija stvara korjene ... oni vode energiju. Stoga, kada držite ruku, držite je svjesno i zamišljajte da se energija  kreće tamo, a ruka postaje toplija i prijatnija. Vidjećete ogromnu promjenu.

Kada gledate nekoga, gledajte ga očima ljubavi, jer su fizičke oči samo kamenje. One su veoma hladne, one nemaju nikakve srdačnosti.

Kada gledate ljude, izlivajte ljubav kroz oči. Kada hodate, hodajte, zračeći ljubav okolo.

U početku, to će biti samo imaginacija, ali nakon mjesec dana vidjećete da je to postala stvarnost. I drugi će početi osjećati da ste postali topliji čovjek ... kada se neko nađe u vašoj blizini, osjećaće se nevjerovatno dobro, pojaviće mu se dobar subjektivan osjećaj.

Dakle, ovo treba da bude vaš svjestan napor - počnite više osvještavati ljubav i davajte više ljubavi.

Osho

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com