petak, 3. travnja 2020.

ne uz lijekove

KOJE BILJKE NE SMETE DA KORISTITE AKO PIJETE LEKOVE

Glog i lipu ne smete uzimati ako ste na terapiji zbog visokog pritiska, aloe veru uz lekove za dijabetes. Koje još lekove i biljke ne smete da kombinujete?

GLOG - Ne uzimati istovremeno sa sredstvima za regulaciju krvnog pritiska. Ako je srčana bolest dijagnostikovana, tada je nužno posavetovati se sa lekarom pre uzimanja gloga.
ALOE VERA - Pojačava delovanje hidrokortizonskih krema. Uz istovremenu upotrebu lekova protiv dijabetesa, snažno snižava količinu šećera u krvi, što može da izazove hipoglikemiju i nesvesticu, jer mozak ostaje bez energije.
BOROVNICA - Plodovi se ne smeju koristiti kod upale bubrega. Upotreba plodova zahteva precizno doziranje. Ne u trudnoći.
BELI LUK - Sprečava zgrušavanje krvi pa se ne sme uzimati istovremeno sa drugim sredstvima protiv zgrušavanja krvi. Pri uzimanju medikamenata protiv AIDS-a, smanjuje efikasnost.
DIVLJI KESTEN - Kućni preparati od plodova ili listova divljeg kestena mogu da budu opasni i da izazovu trovanje, pa treba koristiti uglavnom preparate iz biljnih apoteka. U slučaju upotrebe zajedno sa sredstvima protiv zgrušavanja krvi, nužno je posavetovati se s lekarom.
EHINACEA - Ne sme se koristiti kod autoimunih bolesti jer provocira kompletan rast imunološkog sistema, pa tako i onaj deo koji sam napada svoje telo. To su bolesti štitne žlezde, reumatoidni artritis, Kronova bolest, ulcerozni kolitis, lupus, HIV, multipla skleroza i herpesi.
EUKALIPTUS - Ulje od eukaliptusa je otrovno, dok uljni preparati od eukaliptusa mogu da utiču na slabljenje enzimskog profila jetre. Preparati se ne smeju davati na usta deci mlađoj od dve godine.
GAVEZ - Nikako ne mazati čireve mašću od gaveza dok sav gnoj ne izađe iz dubine. Koža se površinski dobro i brzo regeneriše, ali gnoj u dubini ponovo pokreće proces i može da bude gore nego na početku.
GINKO BILOBA - Ne uzimati istovremeno sa sredstvima koja sprečavaju zgrušavanje krvi. Pojačava delovanje antipsihotičkih lekova. Uz istovremenu primenu antidepresiva, može da izazove seksualne smetnje. Ne uzimati zajedno sa aspirinom i antireumatičnim lekovima.
HMELJ - Uzimanje istovremeno sa sredstvima za smirenje pojačava njihovo delovanje.
IĐIROT - Ne koristiti kod dijareje.
KANTARION - Osnovni problem je što se efekat preparata od kantariona sudara sa efektima niza lekova, pa je za dužu upotrebu nužno posavetovati se sa fitoterapeutom ili lekarom koji je s time upoznat.
KAMILICA - U visokim dozama povećava delovanje lekova protiv zgrušavanja krvi. Ne treba je uzimati istovremeno sa sredstvima za smirenje ili sa alkoholom. Kod vrlo osetljivog želuca jaka i nezaslađena doza može da izazove mučninu.
KOPRIVA - Koliko god nizak nivo gvožđa imali ili ako želite da očistite organizam sa koprivom, ako imate izrazito nizak pritisak, napravili ste veliku grešku - kopriva tako dobro drenira bubrege da poremeti prirodan balans vode u organizmu od kojeg direktno zavisi krvni pritisak koji opada.
LIPA - Pojačava delovanje lekova za srčane tegobe - ne uzimati zajedno sa lekovima za srce. Kod neprekidnog uzimanja čaja može da izazove srčane tegobe, ali reč je o zaista dugim vremenskim periodima. Oprez kod dece i staraca.
MATIČNJAK - Pojačava delovanje sredstava za smirenje.
SREMUŠ - Kod ljudi sa niskim pritiskom može da izazove još veći pad pritiska.