srijeda, 15. siječnja 2020.

so je nezdrava

Još jedna namirnica koju ljudi danas obilato koriste,i sasvim im je normalno i podrazumevajuce konzumiranje iste, a koja je nezdrava kao i beli šećer ,belo brasno,mast…., jeste – so. U prirodnoj ishrani ima dovoljno svih sastojaka, pa i soli u vidu samih minerala odnosno mineralnih soli, koji su organizmu potrebni, tako da takozvana kuhinjska so uopšte nije potrebna.

Pojedini lekari, koji takođe smatraju da je so nezdrava, ipak preporučuju so, ali morsku i to u malim količinama – tri do pet grama dnevno.Nema apsolutno nikakve potrebe za unosenjem soli ako se hranite zdravom biljnom presnom hranom.Sve potrebne optimalne kolicine za vase zdravlje i vitalnost ce biti zadovoljene na ovakav nacin.Stavise prosecan covek unosi i do 20 puta vecu kolicinu soli nego sto su njegove stvarne potrebe,pritom stvarajuci  velike probleme i poteskoce za pravilno funkcionisanje svog organizma…
Čovek vremenom postaje „zavistan” na kuhinjsku, rafinisanu so, iako sklonost prema soli nije urođena, već je u pitanju stečena navika. So maskira prirodni ukus i onda prirodna hrana, koja nije posoljena, postaje neukusna. Kuhinjska so je štetna po zdravlje, jer sadrži i hlor koji je otrovan. So je jedan od glavnih uzroka za povišeni krvni pritisak. Ozbiljna istraživanja u Americi pokazuju da svaki treći odrasli stanovnik te zemlje ima povišeni krvni pritisak, upravo zbog prevelike upotrebe soli. Moždani udar, neretka kobna posledica visokog krvnog pritisaka, česti je uzrok smrti u mnogim razvijenim zemljam.
Ljudi osetljivi na so zadržavaju je u svom telu, što uzrokuje naticanje. Tkivo otiče, vene se sužavaju i dolazi do povećanja krvnog pritiska. Mnoge osobe sa visokim krvnim pritiskom mogle bi normalizovati to stanje samo kad bi smanjile unos soli. Smanjenje unosa soli omogućuje tielu izlučivanje viška vode. So može dovesti do srčanih problema, povezano je sa masnoćom u krvi i zakrčenjem arterija… So uništava vitamine i enzime u organizmu. Ljubitelje soli češće muče glad i žeđ. Od prevelikih količina soli u organizmu i bubrezi su u problemima, jer moraju da izlučuju tu so, i nisu u mogućnosti da do kraja obave taj posao zbog čega se ona taloži po telu i onda vremenom može dovesti do zdravstvenih tegoba. So se taloži u telu kao i drugi otrovi, zbog čega je organizam skloniji bolestima.
Nije se lako, međutim, osloboditi soli u ishrani, zato taj postupak mora biti postepen. A svima onima koji „ne mogu“ bez soli, preporučuje se da eventualno koriste morsku so. Hranu treba začinjavati začinskim biljem,persunom,celerom ,zalfijom, mirođijama, belim lukom,lukom, limunovim sokom…, i sve to nam je lako dostupno i jeftino. Kada je u pitanju morska so, ona je definitvno manje štetna od rafinisane, kuhinjske soli, ali nije  zdrava. I morska so takođe doprinosi povećanju krvnog pritiska.

Šta je zapravo so i kako se proizvodi, citiraćemo dr Valtera Fajta: „Kad kupite so, tu so je izdvojila industrija. Kad je na početku u njoj bilo 84 minerala, jednoj industriji je bio potreban kobalt, drugoj mangan, a za katalitičke procese drugoj je potreban magnezijum, tako da su potpuno rafinisali vašu so tako da ništa od minerala nije ostalo. I onda vam prodaju ono što ne bi mogli nigde drugde da prodaju, samo natrijum hlorid. Samo dva elementa. Morska so ima 84 elementa u sebi, a oni vam prodaju samo 2. Kad bi mogli, oni bi je još rafinisali i prodali vam posebno natrijum i posebno hlorid. Ali, ako bi vam prodali natrijum, onda bi jedući njega eksplodirali. Ako bismo jeli samo hlorid, onda bismo odmah pali mrtvi. Tako da nam prodaju samo ona dva. I onda ih malo uznemirava savest i zato ovu so malo jodiraju. I oni kažu: “Evo, ima tri elementa”. To je strašno patetično! Uzmite morsku so: 84 elementa. Ona vam neće izazvati visok krvni pritisak. Probajte. Stavite morsku so na vaš jezik i gledajte kolko dugo možete da izdržite. A onda stavite čist natrijum hlorid i probajte da vidite koliko će dugo trebati da vas tako opeče da više da više ne možete da izdržite”.