nedjelja, 21. siječnja 2018.

o snovima

Zašto sanjamo i šta nam snovi poručuju?

"Sanjao sam da sam leptir. Sada ne znam da li sam ja Mao Ce koji sanja da je leptir ili leptir koji sanja da je Mao Ce.“ (Mao Ce

Svi ljudi sanjaju. Neki snovima pridaju veći, a neki manji značaj. Za neke ljude snovi predstavljaju samo nejasne i nepovezane sllike uma, za druge snovi su vodiči koji nam ukazuju šta je za nas važno u životu. Mnogo je sanovnika napisano na osnovu ljudskog iskustva vezanog za snove. Da li su snovi samo uobrazilja uma? Da li postoje samo da bi veliki pesnici sanjali svoje muze? Ili nešto govore i nama, običnim smrtnicima?

Koliko pažnje treba obraćati na snove? Da li je, kao što se kaže, san laža, a Bog istina? Da li je religioznim ljudima dozvoljeno da tumače snove?

Prof. Vladeta Jerotić smatra da na snove treba obraćati pažnju, ali ne treba precenjivati njihov značaj. Prof.Jerotić navodi primere tumačenja snova koja potiču još iz Starog zaveta. Neki duhovnici, kao što je Sveti Jovan Lestvičnik, smatrali su da se ne treba baviti snovima i da snovi nepotrebno zaokupljaju duh monaha koji su pozvani da se tokom dana bave molitvom.

Drugi, opet, kažu da snovi mogu da poručuju nešto važno, kao što je smatrao i vladika Nikolaj Velimirović: ”Neka vam snovi budu učitelji. Snovi opominju, nagrađuju, kažnjavaju, predskazuju.” Izgleda da su snovi značajni za čoveka i njegov put ka individuaciji. Za tumačenje snova je potrebno imati odgovarajuće znanje, intuiciju, empatiju. Tumačenje snova počiva na razumevanju drugog. Ako se otvorimo za njihove poruke, mogu nam biti od velike pomoći.