ponedjeljak, 20. srpnja 2020.

noćno znojenje

Noćno znojenje - prirodno liječenje

Pojačano znojenje na nervnoj bazi pogađa mnoge Sa ovim ste se verovatno suočavali mnogo puta i nije ništa neobično. Preznojavanje u stresnim situacijama je jednostavno normalna reakcija našeg organizma. Nekontrolisan hladan ili topao znoj se najčešće javljaju u tim situacijama, pa čak i talasi toplote ili hladnoće koji umeju cele da vas obuzmu. Preterano znojenje u snu povezano je sa još mnogo drugih psiholoških uzroka, a stres svakako doprinosi tome. Kako prevazići preznojavanje na nervnoj bazi? Za početak, probajte eliminisati sve ključne faktore koji vam izazivaju stres. Preko dana su dezodoransi u redu ali oni su samo lečenje posledica sa manje ili više uspeha. Za više uspeha, bitno je pokušati pronaći pravi okidač  za dnevno i noćno znojenje. To je ujedno i jedini način kako se rešiti znojenja na nervnoj bazi. Anksioznost kao uzročnik pojačanog znojenja noću. Noćno znojenje bez temperature je često i posledica anksioznosti. Reč je o poremećaju gde se ponašate kao da stalno imate strah od nepoznatog što obuzima telo. Organizam na to odgovara znojenjem na nervnoj bazi. Kada pogledate, naš nervni sistem nevoljno upravlja brojnim funkcijama i sistemima u telu. To su metabolizam, lupanje srca, telesna temeperatura i znojenje na kraju krajeva. Sve to bude u redu kada je nervni sistem zdrav i neopterećen. Sa druge strane ako je isforsiran usled anksioznosti, javljaju se promene kao što je preterano noćno preznojavanje. Kako izgleda znojenje na nervnoj bazi? Neki ljudi se osete znoj na celom telu, nekome lije sa čela, a tu je i  iznenadno znojenje dlanova i stopala. Ovde možete napraviti razliku između toga jeli u pitanju anksioznost ili je hiperhidroza to što vas muči. Ukoliko vam se prererano znojenje od stresa javlja samo pred ljudima, u pitanju je socijalna anksioznost. Sa druge stane ako je preznojavanje nevezano za ljude, radi se o hiperhidrozi.

Kako smanjiti znojenje noću prirodnim putem Iako ne možete u potpunosti uticati na pojavu kakvo je znojenje u snu, probajte najpre regulisati svakodnevne vaše navike. Možda su upravo one glavni okidač za stanje u kom se trenutno nalazite. Evo šta možete uraditi kod vaše kuće kako biste sprečili pojavu noćnog znojenja: Pokušajte spavati u hladnijoj prostoriji i pokrivajte se sa više slojeva laganih pokrivača. Neka vaša odeća za spavanja bude lagana i od prirodnih materijala. Kofein, alkohol i začinjena hrana mogu biti uzrok noćnog znojenja. Meditirajte, relaksirajte se i radite bilo šta što vas opušta pred spavanje. Vežbajte redovno. Kako se manje znojiti – recepti  Lečenje noćnog znojenja umnogo zavisi od uzroka. Ukoliko se to dešava kao posledica nekog drugog oboljenja, infekcije ili popijenog leka važno je obratiti se lekaru. Samo stručno lice vam može prepisati odgovarajuću terapiju. Sa druge strane, stres, anksioznost i briga nisu razlog za lečenje noćnog znojenja uz pomoć medikamenata. Samo ustanovljavanje okidača stresa i njegovo uklanjanje bi trebalo rešiti problem. Delotvorni prirodni recepti protiv znojenja noću Ukoliko ste u menopauzi i često vam se javljaju noćno znojenje i valunzi, probajte to regulisati sa čajem od crne kohoši. Crvena detelina takođe može pomoći u menopauzi, jer ona poseduje supstancu sličnu estrogenu. Čaj od crvene deteline pomaže u balansiranju hormona i samim tim smanjuje pojavu uticaja na znojanje noću. Ovu biljku treba koristiti isključivo 6 nedelja Hrana bogata vitaminom E posebno pomaže da organizam funkcioniše pravilno. Redovnom upotrebom ove hrane smanjićete pojavu noćnog znojenja.

Noćno znojenje - recepti

Noćno znojenje se događa u bilo koje doba tokom spavanja. Ovo stanje može bitno poremetiti navike spavanja i dovesti do nesanice ili stresa. Osim najbanalnijih razloga, kao čto je temperatura ili neprilagođena sobna temperature u spavaćoj sobi, postoji nekoliko mogućih objašnjenja za noćno znojenje, kao što ima i više potencijalnih uzroka: menopauza, idiopatska hiperhidroza, infekcije i upale, rak, lekovi, hipoglikemija, hormonski poremećaji, neurološki poremećaji.

Recepti:
Od davnina, žalfija je veoma cenjena kao domaći lek protiv noćnog znojenja. Biljku treba popariti i tokom dužeg vremenskog perioda čaj piti ujutro, na tašte. On organizmu oduzima materije koje izazivaju noćno znojenje. Dokazani lek protiv ovoga zla, po starim knjigama o lekovitom bilju, predstavlja i sledeća mešavina lekovitih biljaka: po 20 g žalfije, virka i rastavića. Ona se popari, kratko vreme ostavi da odstoji i tokom dužeg perioda pije svakodnevno, ujutro, pre doručka. Ove biljke jačaju ceo organizam i time leče i noćno znojenje.
6-8 g praha lista i vršika žalfije stavlja se u jelo kod glavnog obroka. Ovaj prah leči i kašalj, želudačni katar i gušu.