četvrtak, 2. srpnja 2020.

srčani zalisci

Operacija srčanih valvula (zalistaka)

Kada operirati oboljele valvule?

Nisu sva oboljenja valvula indikacija za operaciju. Postoje blage i umjerene forme oboljenja valvula koje ne zahtijevaju hirurški tretman, već se mogu držati pod kontrolom lijekovima. Teška oboljenja valvula, koja se definiraju nakon urađenog ultrazvučnog pregleda srca, te koja uzrokuju značajne tegobe pacijentima su indikacija za operaciju.

Operacije valvula su teže nego koronarni bypass (bajpas, premosnice) i rizičnije, te mora postojati dobro opravdanje da se pacijent podvrgne takvom zahvatu.

Šta se radi operacijom?

Operacijom se valvula može reparirati (popraviti), ili zamijeniti.

Reparacija (popravka) valvule je procedura u kojoj se otavlja valvula pacijenta, ali se na njoj prave hirurški šavovi i rezovi, koji nakon operacije poprave funkciju valvule i vrate je u normalu. Pacijent zadržava svoju valvulu, ona se ne vadi iz srca.

Zamjena valvula vrši se biološkom ili mehaničkom valvulom. Pacijentova oboljela valvula se isiječe i vadi iz srca, a na njeno mjesto ušiva se zamjenska valvula. Biološka potiče od biološkog, živog tkiva, a mehanička je napravljena od vještačkih materijala.

Prednosti biološke valvule: pacijent nije vezan za antikoagulantnu terapiju (lijekovima Marivarin, Warfarin, Marcoumar, Sintrom, Farin itd) i ne treba česte kontrole stupnja razrijeđenosti krvi (kontrole INR). Mane biološke valvule : vremenom degenerira, te je nakon nekoliko godina neophodna reoperacija, kada se i ta valvula zamijeni novom.

Prednosti mehaničke valvule: znatno trajnija, reoperacija radi zamjene novom valvulom može se značajno odgoditi (više godina) u odnosu na biološku. Mane mehaničke valvule: neophodna antikoagulantna terapija za razrjeđivanje krvi (lijekovima Marivarin, Warfarin, Marcoumar, Sintrom, Farin itd) i neophodne česte kontrole stupnja razrijeđenosti krvi (kontrole INR). Ovisno o tipu valvule, ciljne vrijednosti INR određuje Vaš kardiolog.

Šta poslije operacije?

Redovno uzimati lijekove. Obavezno apsolutno pridržavanje uputa Vašeg kardiologa. Neophodna prevencija bakterijskog endokarditisa (profilaktičko uzimanje antibiotika prije nekih medicinskih procedura) da se spriječi oštećenje nove valvule. Postupno vraćanje u normane životne aktivnosti ovisi o ukupnom stanju srca i organizma. Postupajte u skladu s uputama Vašeg kardiologa.