srijeda, 10. listopada 2018.

slabo srce

SLABO SRCE SIMPTOMI I LEČENJE

Slabo srce ili med. srčana insuficijencija je stanje koje sprečava srčani mišić da radi sa svojim punim kapacitetom zbog čega u organe i tkiva dospeva značajno manje krvi, odnosno kiseonika i drugih korisnih materija. Stopa smrtnosti kod ovih zdravstvenih tegoba prilično je visoka, a one se mogu ublažiti sa pravilnom ishranom, urednim načinom života i brojnim preparatima od lekovitog bilja čije recepte ćemo sa vama rado podeliti…

ŠTA JE SRČANA INSUFICIJENCIJA – SLABO SRCE Srčana insuficijencija je pre svega nemogućnost tj. slabost srca da pumpa dovoljne količine krvi koja organizam snabdeva sa kiseonikom i svim drugim nama neophodnim materijama, a uzrok za slabo srce mogu biti gotovo sve sistemske kardiovaskularne bolesti uključujući pri tom i hipertenziju, suženje koronarnih arterija, virusne upale srčanog mišića, uvećano srce, kao i neke urođene srčane mane,malokrvnost-anemija, ali i šećerna bolest i alkoholizam. Takođe, slabo srce može se javiti i kada je srce potpuno zdravo – ukoliko je izloženo velikom naporu. Reč je o vrlo ozbiljnom poremećaju čija stopa smrtnosti, pet godina nakon dijagnostikovanja, iznosi visokih 40 pa čak i do 60 odsto. Svi faktori koji utiču na razvoj koronarnih bolesti, potencijalni su uzročnici srčane insuficijencije: preterano konzumiranje većih količina alkohola duži niz godina,puno sedenja i konstantna fizička neaktivnost, masna i presoljena hrana, hronični stres i nervoza, gojaznost, hipertnezija, dijabetes. S druge strane, urednim načinom života i pravilnom ishranom možete značajno smanjiti rizik od obolevanja od ove bolesti.

SLABO SRCE SIMPTOMI  Prvi znak srčane insuficijencije jeste otežano disanje, koje se u početku javlja prilikom fizičkog napora,a kasnije čak i za vreme mirovanja Poremećaj je izražen i tokom ležanja zbog prelivanja tečnosti iz stomaka i nogu u grudni koš. Bolesnici se bude usled nedostatka vazduha praćenog kratkim dahom i kašljem, koji se mogu ublažiti pridizanjem i zauzimanjem sedećeg položaja. Zamor i slabost često prate slabo srce, a mogu se javiti i anoreksija, mučnina, tup bol jetre i jako povraćanje. Kod starijih pacijenata usled slabije prokrvljenosti mozga nastaju konfuzija, smanjenje koncentracije i pamćenja,glavobolje, nesanica, česta noćna mokrenja. Srčani otoci tj. edemi oko skočnih zglobova i na potkolenicama, najizraženiji su uveče i nastaju pod dejstvom zemljine teže. Neke bolesti mogu da simuliraju simptome srčane slabosti: kao što je želudačna kila(hijatusna hernija), kada se dešava da se jedan deo želuca probije kroz dijafragmu, sve do grudnog koša i mehanički ometa pravilan rad srca, ovo je dosta često slučaj kod nešto gojaznijih osoba. Buđenje s osećajem gušenja javlja se i kod osoba sa anksiozno-paničnim poremećajem.Pomenuti simptomi slabog srca nisu za šalu, neophodno je da se oboleli odmah javi lekaru, kako bi se na vreme postavila prava dijagnoza i dala adekvatna terapija .

EKG PREGLED NIJE UVEK PRECIZAN Ljudi često misle da je EKG pregled srca dovoljan da bi se ustanovio poremećaj srčanog rada. Međutim, elektro-kardiogram može da bude potpuno normalan i u prisustvu ozbiljnih  poremećaja funkcija srca. S druge strane, može da pokaže abnormalnost u trenutku kada fizički pregled daje u suštini normalne rezultate.Srce može godinama obavljati svoj posao pod jakim opterećenjima i to će nastaviti da čini i dalje, osim ako poremećaji njegove funkcije ne postanu isuviše veliki. Zato da bi se dijagnostikovala srčana insuficijencija na vreme ,osim EKG-a potrebno uraditi i druga dopunska ispitivanja kao što su rendgenografija pluća i srca i ultrazvuk.Ukoliko lekar dijagnostikuje slabo srce ,znajte da se može živeti dugo i bez većih tegoba ,ukoliko se oboleli pridržava propisane terapije i uvede adekvatne promene u svoj način života.Trudite se da budete sa jedne strane opušteni,jer je stres naš najveći neprijatelj u svemu,a sa druge disciplinovani i dosledni u terapiji...

ISHRANA ZA ZDRAVO SRCE Da biste sami sebi pomogli i ublažili tegobe koje izaziva slabo srce,najvažnije je da korigujete ishranu.Važno je reći da još u mladosti treba razmišljati o zdravlju srca i voditi računa o ishrani, koja podrazumeva konzumiranje veće količine povrća,voća,mahunarki, žitarica,raznih semenki, koštunjavih plodova,jezgrastog voća, maslinovog ulja, nemasnog mesa kuvanog ili pečenog samo u rerni, pečenoj ribi( zajedno sa folijom), jogurtu i mladom siru. Neophodno je u potpunosti izbegavati cigarete, uzdržati se od naglog prejedenja i iz ishrane eliminisati suhomesnate proizvode, gazirane napitke, konzerviranu hranu, šećer, naročito belo brašno i peciva, margarin, svinjsku mast, rafinisana ulja. Upotrebu kafe svesti na minimum ako imate slabo srce.Podjednako važno je i redovno vežbanje.Preporuka je  svakodnevno pešačenje u prirodi, trčanje, vožnja bicikla,rekreacija ili neka druga fizička aktivnost,jer su od velikog značaja za zdravlje srca.U slučaju da problem sa srcem već postoji, u konsultaciji sa kardiologom treba odabrati aktivnost koja je vama najpreporučljivija. Smanjite telesnu težinu :Pravilna ishrana i fizička aktivnost najbolji su put do optimalne težine, tome treba dodati i razmake između obroka i pravilno kombinovanje hrane. Između dva obroka mora uvek da prođe najmanje tri do četiri sata, a za slabo srce savetuje se izbegavanje kombinovanja svih vrsta ugljenih hidrata sa proteinima, konzumiranja vode i voća odmah nakon jela, kao i kasnih večernjih obroka. Unostite barem litar i po vode dnevno, pola sata pre jela i tri sata nakon obroka. Redukovanje soli– smanjenje unosa soli veoma je važno, jer ovaj začin vezuje vodu, koja se u tkivima zadržava i usled slabijeg rada srca. Pritom, kada konzumiraju manje zasoljenu hranu, oboleli se osećaju puno bolje, simptomi slabog srca postaju manje izraženi a količina lekova za izmokravanje  se smanjuje. Unosite više kalijuma :Srčana insuficijencija često može da dovede i do gubitka elektrolita (kada oboleli dobija lekove za bolje izmokravanje) pogotovo kalijuma, pa je potrebno dodavati preparate ili konzumirati hranu bogatu ovim mineralom, kao što su banane,pomorandže, suve šljive, soja, dinja i paradajz.

BILJKE ZA JAČANJE SRCA  Najpoznatiji prirodni lek za srce tj. za jačanje srčanog mišića jeste biljka glog,koji se koristi u obliku čaja ili tinktura – popularne glogove kapi, ali svakako treba spomenuti i neizostavni beli luk, imelu, matičnjak,srčanik kao i ulje od pšeničnih klica…Većina fitoterapeuta tvrdi da je gorocvet biljka (Adonis vernalis) prava blagodet za slabo srce .. Recept: U 3 decilitra vode staviti jednu kašičicu gorocveta i kuvati 2 minuta. Ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta. Od tog čaja uzimati svaka dva sata po jednu supenu kašiku. Ukoliko je u pitanju blaža srčana insuficijencija lečenje može biti uspešno upravo primenom gloga i gorocveta. Tegobe mogu biti ublažene i žvakanjem suvog grožđa ili vrhova ružmarina. Protiv anginoznih bolova pomaže čaj od orahovih pregradaka: Prokuvati pregratke nekoliko minuta, ostaviti da se prohlade deset minuta, pa procediti. Piti tokom dana u gutljajima. Za slabo srce se pokazao jako dobro i čaj od belog luka Dva čena belog luka očistiti i zgnječiti, a zatim kuvati 5 minuta u šolji mleka.

PRIRODNI DIURETICI KAO POMOĆ KOD SRČANE SLABOSTI Među lekove koji se skoro obavezno primenjuju u terapiji srčane insuficijencije jesu oni za izbacivanje viška tečnosti, tzv. diuretici. No, postoji veliki broj biljaka koje imaju snažno diuretsko dejstvo i pomažu slabo srce, a među njima su peršun, maslačak, celer, paradajz, zelena salata,zeleni čaj, kukuruzna svila, brusnica, lubenica, kupus, jabukovo sirće… Za eliminisanje suvišne vode odlično se pokazala i sledeća receptura: Pomešati po dve supene kašike brezovog lišća ,kukuruzne svile morskog luka i kašičicu naprstka (digitalisa), pa 3/4 kašike smeše kuvati 2 do 3 minuta u 3 decilitra vode. Ostaviti da stoji najmanje 10-15 minuta pa procediti. Piti pre ručka i večere uvek nezaslađeno, po šolju ovog napitka. Više informacija pročitajte u članku zadržavanje vode u organizmu.. Za srčanu insuficijenciju se kao vrlo dobar prirodni lek pokazao i čaj od maslačka ,jer veoma uspešno obara loš holesterol U litar vode staviti 100 grama korena maslačka i kuvati desetak minuta. Piti po jednu šolju, više puta dnevno.

NAJBOLJE ČAJNE MEŠAVINE PROTIV ZAKREČENJA KRVNIH SUDOVA Uzeti po 20 grama gloga, konopljike,nevena, maslačka i trnjine.Zatim ,tri supene kašike mešavine preliti sa pola litra proključale vode dobro promešati, poklopiti i  staviti da odstoji sat vremena,ovo je vrlo dobar recept za slabo srce i protiv zakrčenja. Ukoliko vam se članak kako se leči slabo srce prirodnim putem dopao,pročitajte i ove povezane tekstove:šta je angina pektoris,kako se leči srčana aritmija i dr.