subota, 1. listopada 2016.

izbalansirana ishrana

"Izbalansirana (uravnotezena) ishrana jeste ishrana u kojoj su zivotne namirnice medjusobno ukombinovane u srazmeri kojom organizam u manjoj kolicini hrane dnevno dobija sve materije koje mu omogucuju da funkcionise ispravno i zdravo.

Poznavaoci znacaja ispravne ishrane na osnovu vekovnog iskustva, a i naucnih saznanja,ukazuju da ce namirnice biti sigurno ispravno izbalansirane i zato u manjoj kolicini sa svim vitalnim materijama unete u organizam, ako se u njihovom medjusobnom kombinovanju kod pripreme dnevnih obroka postupi na sledeci nacin:
-Kao osnov ispravne ishrane treba prihvatiti da je ljudskom organizmu potrebno za ispravno (besprekorno) funkcionisanje oko 700gr cvrstih zdravih namirnica za jedan dan; oko 150gr za dorucak, oko 150gr za veceru i do 400gr za rucak.
-Ukupnoj kolicini namirnica koje se dnevno konzumiraju (oko 700gr), mora da je sadrzano najmanje 50% jedne ili vise vrsta integralnih zitarica. U ovaj procenat spadaju i integralni hleb, testenine od integralnog brasna, pahuljice od zitarica i sveze proklijale klice od zitarica.
-Ukupna kolicina hrane koja se dnevno konzumira, sadrzi, uz zitarice i oko 10-15% neke mahunarke (domaci pasulj, azuki, mungo pasulj, grasak, boranija, soja ili proizvodi od soje.
-Dnevna kolicina konzumirane hrane sadrzi i oko 30% sezonskog povrca (najbolje presnog, ali moze i kuvanog ili iz zimnice).
-U ukupnoj kolicini hrane sadrzano je i oko 10% sezonskog voca, koje se uzima kao medjuobrok ili dezert, presno, suseno ili kuvano u vidi kompota, ili kao prirodan vocni sok. Presno voce ne treba jesti (ili piti sok) neposredno posle obroka, jer voce u presnom stanju svojim sastavom zahteva drugaciji fizioloski proces varenja od ostalih namirnica sadrzanih u obrocima. Sveze voce treba jesti (ili piti sok) najmanje 1 sat pre obroka i izmedju obroka. Susenjem i kuvanjem voca se neutralisu aktivni enzimi koji zahtevaju drugaciji proces varenja. Zao se kuvano i suseno voce moze jesti zajedno sa drugom hranom.
-Oni koji ne mogu odmah da se odreknu hrane zivotinjskog porekla, mogu u vrlo umerenoj kolicini koristiti ribu ili belo pilece meso (bez koze) proverenog kvaliteta, a od mlecnih preradjevina samo jogurt i mladi nemasni beli sir. Ove namirnice sadrze malo holesterol masti i konzumiraju se najvise dva puta nedeljno (najvise oko 15% od ukupne dnevne kolicine hrane) i to iskljucivo uz rucak, ili za dorucak (jogurt), sa napomenom da i najmanja kolicina namirnica zivotinjskog porekla ne pogoduje organizmu. Za veceru se namirnice zivotinjskog porekla ni u kom slucaju ne koriste, posto se proteini zivotinjskog porekla, kao i mlecna balancevina kazein, tesko i dugo vare, sto, izmedju ostalog, donosi i nemiran san.

-Razni dodaci jelima,kao sto su hladno cedjena ulja, morska so, prirodni zasladjivaci, prirodni zacini, treba da zajedno cine oko 5% od ukupne kolicine hrane. Tih 5% cine:1-2 kasicice hladno cedjenog ulja, 1/2 kasicice morske soli, 1-2 kasicice zutog secera, meda ili malteksa, ili oko 30gr dzema spravljenog na prirodan nacin, a od zacina, jedna kasika pirincanog, umebosi ili jabukovog sirceta, soja sosa ili nekih drugih ispravnih dodataka jelu. Preporucuje se da se oko 5gr neke morske alge svakodnevno koristi kao dodatak jelima.
-Kostunjavo voce (badem, lesnik, orah, brazilski orah) i presne semenke suncokreta i bundeve (redje pecene), koriste se kao medjuobrok u kolicini oko 5% (30-40gr).
-Svakog dana, jednom dnevno koristiti supe (corbe) sacinjene od kombinacije neke zitarice sa mahunarkom i nekim sezonskim povrcem ili konzumirati supu od odvise vrsta sezonskog povrca. Kolicina supe ne treba da iznosi vise od jednog tanjira za supu, jer se tako unosi vise nepotrebne tecnosti.

Preporucuje se bar dva puta nedeljno konzumiranje supe od misa.
Bolesni (a za zdrave je blagodet) treba svakodnevno da pojedu 1-2 kasike svezih klica psenice (ili neke druge zitarice).

U sustini ova navedena srazmera ispravne ishrane, bliska je standardnom makrobiotickom nacinu ishrane i sasvim bliska ishrani prema ucenju dr Kuzmin; za oba nacina ishrane je potvrdjeno da su prirodni i ispravni nacini ishrane.
Najvaznije u ispravnoj ishrani je ovo: sve namirnice su integralne i da ne prelaze 700gr (cvrstih namirnica). Ako se u pocetku oseca glad to je zbog uvecanog volumena zeluca i creva, a uzrok tome je sto je u okviru prethodnog nacina ishrane unosena velika kolicina hrane."

Tekst iz knjige "Zdrava ishrana za pocetnike", Dragise i Sandre Milovanovic