"Izbalansirana (uravnotezena)
ishrana jeste ishrana u kojoj su zivotne namirnice medjusobno
ukombinovane u srazmeri kojom organizam u manjoj kolicini hrane dnevno
dobija sve materije koje mu omogucuju da funkcionise ispravno i zdravo.
Poznavaoci
znacaja ispravne ishrane na osnovu vekovnog iskustva, a i naucnih
saznanja,ukazuju da ce namirnice biti sigurno ispravno izbalansirane i
zato u manjoj kolicini sa svim vitalnim materijama unete u organizam, ako
se u njihovom medjusobnom kombinovanju kod pripreme dnevnih obroka
postupi na sledeci nacin:
-Kao osnov ispravne ishrane treba
prihvatiti da je ljudskom organizmu potrebno za ispravno (besprekorno)
funkcionisanje oko 700gr cvrstih zdravih namirnica za jedan dan; oko
150gr za dorucak, oko 150gr za veceru i do 400gr za rucak.
-Ukupnoj
kolicini namirnica koje se dnevno konzumiraju (oko 700gr), mora da je
sadrzano najmanje 50% jedne ili vise vrsta integralnih zitarica. U ovaj
procenat spadaju i integralni hleb, testenine od integralnog
brasna, pahuljice od zitarica i sveze proklijale klice od zitarica.
-Ukupna
kolicina hrane koja se dnevno konzumira, sadrzi, uz zitarice i oko 10-15%
neke mahunarke (domaci pasulj, azuki, mungo pasulj, grasak, boranija, soja
ili proizvodi od soje.
-Dnevna kolicina konzumirane hrane sadrzi i oko 30% sezonskog povrca (najbolje presnog, ali moze i kuvanog ili iz zimnice).
-U
ukupnoj kolicini hrane sadrzano je i oko 10% sezonskog voca, koje se
uzima kao medjuobrok ili dezert, presno, suseno ili kuvano u vidi
kompota, ili kao prirodan vocni sok. Presno voce ne treba jesti (ili piti
sok) neposredno posle obroka, jer voce u presnom stanju svojim sastavom
zahteva drugaciji fizioloski proces varenja od ostalih namirnica
sadrzanih u obrocima. Sveze voce treba jesti (ili piti sok) najmanje 1 sat
pre obroka i izmedju obroka. Susenjem i kuvanjem voca se neutralisu
aktivni enzimi koji zahtevaju drugaciji proces varenja. Zao se kuvano i
suseno voce moze jesti zajedno sa drugom hranom.
-Oni koji ne mogu
odmah da se odreknu hrane zivotinjskog porekla, mogu u vrlo umerenoj
kolicini koristiti ribu ili belo pilece meso (bez koze) proverenog
kvaliteta, a od mlecnih preradjevina samo jogurt i mladi nemasni beli
sir. Ove namirnice sadrze malo holesterol masti i konzumiraju se najvise
dva puta nedeljno (najvise oko 15% od ukupne dnevne kolicine hrane) i to
iskljucivo uz rucak, ili za dorucak (jogurt), sa napomenom da i najmanja
kolicina namirnica zivotinjskog porekla ne pogoduje organizmu. Za veceru
se namirnice zivotinjskog porekla ni u kom slucaju ne koriste, posto se
proteini zivotinjskog porekla, kao i mlecna balancevina kazein, tesko i
dugo vare, sto, izmedju ostalog, donosi i nemiran san.
-Razni dodaci
jelima,kao sto su hladno cedjena ulja, morska so, prirodni
zasladjivaci, prirodni zacini, treba da zajedno cine oko 5% od ukupne
kolicine hrane. Tih 5% cine:1-2 kasicice hladno cedjenog ulja, 1/2
kasicice morske soli, 1-2 kasicice zutog secera, meda ili malteksa, ili oko
30gr dzema spravljenog na prirodan nacin, a od zacina, jedna kasika
pirincanog, umebosi ili jabukovog sirceta, soja sosa ili nekih drugih
ispravnih dodataka jelu. Preporucuje se da se oko 5gr neke morske alge
svakodnevno koristi kao dodatak jelima.
-Kostunjavo
voce (badem, lesnik, orah, brazilski orah) i presne semenke suncokreta i
bundeve (redje pecene), koriste se kao medjuobrok u kolicini oko
5% (30-40gr).
-Svakog dana, jednom dnevno koristiti supe (corbe)
sacinjene od kombinacije neke zitarice sa mahunarkom i nekim sezonskim
povrcem ili konzumirati supu od odvise vrsta sezonskog povrca. Kolicina
supe ne treba da iznosi vise od jednog tanjira za supu, jer se tako unosi
vise nepotrebne tecnosti.
Preporucuje se bar dva puta nedeljno konzumiranje supe od misa.
Bolesni (a za zdrave je blagodet) treba svakodnevno da pojedu 1-2 kasike svezih klica psenice (ili neke druge zitarice).
U
sustini ova navedena srazmera ispravne ishrane, bliska je standardnom
makrobiotickom nacinu ishrane i sasvim bliska ishrani prema ucenju dr
Kuzmin; za oba nacina ishrane je potvrdjeno da su prirodni i ispravni
nacini ishrane.
Najvaznije u ispravnoj ishrani je ovo: sve namirnice
su integralne i da ne prelaze 700gr (cvrstih namirnica). Ako se u pocetku
oseca glad to je zbog uvecanog volumena zeluca i creva, a uzrok tome je
sto je u okviru prethodnog nacina ishrane unosena velika kolicina
hrane."
Tekst iz knjige "Zdrava ishrana za pocetnike", Dragise i Sandre Milovanovic