srijeda, 5. veljače 2020.

mane veganstva

Mane veganske ishrane

Sve ima svoju dobru i lošu stranu, prednosti i nedostatke. Tako je i sa veganskom ishranom. Nasuprot tvrdnjama da je super-zdrava i da može da vas izleči od raka, nalazi se odusustvo brojnih hranjivih materija koje dobijamo hraneći se pravilnom ishranom, a koje su telu neophodne. Ukoliko rešite da postanete vegan, onda morate da znate kako da te nedostatke nadoknadite.

Nedostaci veganstva su sledeći:

-Nedostatak vitamina B12 i cinka. Oni se moraju uzimati dodatno, u obliku suplementa.
-Nedostatak omega 3 masnih kiselina.  One su neophodne za boji rad srca i mozga, a njihov najbolji izvor su riba i morski plodovi. I ovde možete upotrebiti suplemente, ali se ovaj nedostatak  može nadomestiti i ishranom koja uključuje orašaste plodove, laneno seme i slično.
-Nedovoljna količina proteina. Proteine uglavnom dobijamo iz namirnica životnijskog porekla, kao što su mleko, meso, jaja i veganska ishrana je sušta suprotnost proteinskoj dijeti . Ovaj nedostatak se nadokanđuje dnevnim unosom biljne hrane bogate proteinima kao što su pasulj, grašak, soja i pečurke koje treba da budu svakodnevno na vašem na meniju.
-Manja količina kalcijuma nego u normalnoj ishrani. Najčešće, izvor kalcijuma dobijamo iz mleka i mlečnih proizvoda. Ipak, to ne treba da vas brine jer čak i oni koji ne vole  mlečne proizvode mogli bi da imaju ovaj problem. Ishrana namirnicama koje su bogate kalcijumom je rešenje i ,kao i proteini, one treba da budu na vašem tanjiru svaki dan.
-Nedostatak gvožda.  To može da dovede do iscrpljenosti, bledila, glavobolja, opadanja kose, a to su sve simptomi anemije. Da biste rešili taj problem, jedite dosta spanaća, pasulja, cvekle,i biljnih namirnica bogatih gvožđem. Ukoliko to ne pomogne, možete  uzimati dodatne količine gvožđa u tabletama, prahu kao dodatak ishrani.

restoranska hrana

Hrana je među prva 3 uzroka lošeg zdravlja danas!
Restoranska hrana čini i do 20% naših kalorija, ali većinom je nezdrava. Istraživanje na 35.000 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuje da, iako restorani nude širok izbor hrane, gosti konzumiraju obroke perzistentno niske kvalitete. Npr, u SAD, polovina konzumiranih obroka u restoranima s punom ponudom i 70% u objektima brze hrane je lošeg sastava. Ovo je problem, jer sve više jedemo vani. Bar 10% osoba naručuje doručak iz objekata brze prehrane. Inače, hrana najviše kvalitete podrazumijeva više voća, povrća, ribe, integralnih žitarica, orašastih plodova, leguminoza i sjemenki, a sa smanjenim udjelom soli, šećera, zasićenih masti i obrađenog mesa. Manje od 0,1% restoranskih obroka su idealne kvalitete po ovom standardu! Prosječna nutritivna vrijednost svih tipova hrane u restoranima je vrlo niska. Dešava se i da restorani imaju zdravije opcije u ponudi, ali ih gosti ne naručuju. Pritom je bolje konzumirati 1.000 kalorija zdrave hrane, nego 800 kalorija nezdrave hrane bogate škrobom, šećerom i solju. Nekad se vani jelo u posebnim prilikama, a danas je to gotovo usput.

Evo nekoliko savjeta da obrok u restoranu učinite zdravijim:
- Izaberite najmanju ponuđenu porciju ili podijelite porciju s nekim. U prilogu uvijek naručite salatu i povrće.
- Odaberite integralne žitarice ili smeđu rižu, integralnu tjesteninu ili kinou – kad god je to moguće.
- Izbjegavajte prženo u ulju - radije naručite hranu pečenu ili na žaru, ovo je vrlo važna stavka.
- Izbjegnite gazirana pića i pijte običnu vodu.
- Neka predjela imaju više kalorija nego glavno jelo! Zato uvijek počnite sa salatom ili zdravom povrtnom supom. Ispunit će želudac i osigurati dozu povrća.
- Ako ručate u restoranu, ne večerajte u restoranu. Također, ako planirate večeru u restoranu, ne izlazite tog dana i na ručak u restoranu.
- Jedite prije obroka: uzmite jogurt, šaku orašastih plodova ili baby-mrkve i humus prije izlaska na večeru. Manja je vjerovatnoća da ćete se prejesti u restoranu.


bolesti bubrega

NEMOJTE IH IGNORISATI: OVO SU SIMPTOMI BOLESTI BUBREGA

Stručnjaci upozoravaju da većina ljudi koji boluju od bolesti burega uopšte nije toga nije svjesna. To je zato što bolest bubrega obično nema simptome sve dok se problem ne pogorša do te mjere da ovi vitalni organi više nijesu u mogućnosti da obavljaju svoju funkciju.

Brojna su zdravstvena stanja koja mogu da dovedu do oštećenja bubrega. Visoki krvni protisak je pri vrhu liste. U rizičnoj grupi su i osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, kao i one koje u porodičnoj anamnezi imaju bolesti bubrega.

Ukoliko pripadate nekoj od ovih grupa, posjetite svog jekara, jer bolest bubrega najsigurnije će se utvrditi ciljanim analizama. Postoje neki uobičajeni znaci da bubrezi ne rade kako treba, a ovo su neki od njih.

Suvoća i svrab kože

Vaši bubrezi obavljaju brojne zadatke među kojima je i održavanje odgovarajuće ravnoteže hranjivih materija i minerala u krvi. Kad su bubrezi bolesni ova ravnoteža je poremećena, a jedan od znakova može biti suva koža koja svrbi. Szato, ako primijetite ovakve promjene na koži, a ne mislite da se radi o dermatološkom problemu svakako posjetite svog ljekara.

Umor

Ukoliko vaši bubrezi ne funkcionišu pravilno u organizmu počinju da se nakupljaju toksini i druge otpadne materije. Takvo stanje izaziva umor i nakon umjerene fizičke aktivnosti. Velika je vjerojatnoća da ćete imati problema s koncetracijom ukoliko je vaša krv zasićena nečistoćama koje zbog oslabljenog rada bubrezi nijesu uspjeli da filtriraju.

Anemija

Fizička i mentalna iscrpljenost izazvana bolešću bubrega takođe može biti povezana s anemijom, koja je jedna od komplikacija vezanih za bolest bubrega.To je zato što su vaši bubrezi, između ostalog, zaduženi za proizvodnju hormona koji potiču koštanu srž da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca zaduženih za prenos kiseonika kroz tijelo.

Poteškoće sa spavanjem

Već smo pomenuli da se uslijed lošeg funkcionisanja bubrega u ljudskom organizmu nakupljaju toksini. Takvo stanje dovodi do poremećaja u spavanju, a stručnjaci takođe povezuju i apneju u snu s poremećenom funkcijom bubrega.

Pojačana potreba za mokrenjem

Kad su bubrezi bolesni oni ne znaju kada treba da prestanu da izdvajaju vodu iz krvi. Zbog toga nije neobično ako osoba koja ima bolesne bubrege često ima potrebu za mokrenjem. Ovo se najčešće događa u noćnim satima, što opet ometa miran san, a jedan od znakova da je ovo stanje povezano s bubrezima može biti mokraća koja se pjeni.

Otečena stopala i zglobovi

Kad su bubrezi bolesni, postoji velika vjerojatnoća da će se u vašem tijelu nakupljati višak natrijuma. Zbog toga dolazi do zadržavanja vode u organizmu što rezultira oticanjem stopala, gležnjeva pa čak i područja oko očiju. Zadržavanje tečnosti kod osoba s bolesnim burezima može izazvati visoki pritisak.

utorak, 4. veljače 2020.

astragalus

Astragalus je biljka koja se vekovima koristila kao medicinsko sredstvo u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ima preko 2000 vrsta astragalusa, ali se u medicinskim suplementima koriste samo dve - Astragalus membranaceus i Astragalus mongholicus (kod nas na tržištu je dostupan Astragalus membranaceus u prahu). U tradicionalnoj medicini astragalus se koristio kao tonik za vitalnost (usporavanje starenja), podsticanje imuniteta, protiv umora, prehlada, alergija, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Koren astragalusa sadrži mnoge aktivne biljne komponente, a za neke od njih se već od ranije zna da jačaju imunitet i smanjuju upale. Iako su istraživanja o astragalusu ograničena, po svemu sudeći ovaj koren ispoljava ona pozitivna dejstva na zdravlje koja mu se pripisuju u tradicionalnoj medicini.

Astragalus može da podstakne imunitet. Neka istraživanja pokazuju da astraglus može da podstakne organizam da proizvodi više belih krvnih zrnaca, koja su ćelije imunog sistema. Pored toga, u istraživanjima na životinjama se pokazalo da astragalus pomaže da se ubiju bakterije i virusi kod inficiranih miševa. Postoje ograničena istraživanja na ljudima koja ukazuju da astragalus može da pomogne da se izbori sa virusnim infekcijama, konkretno prehladom i virusnim infekcijama jetre. Ipak, potrebno je više istraživanja da se tačno utvrdi efikasnost astragalusa u sprečavanju i lečenju infekcija.

Astragalus može da pomogne regulaciju šećera u krvi. U Kini je astragalus najčešće korišćeni herbalni lek za kontrolu dijabetesa. Aktivne komponente korena astragalusa mogu da pomognu da se snizi nivo šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa tip 2. Istraživanja u epruveti i na životinjama pokazala su da astragalus poboljšava metabolizam šećera i snižava nivo šećera u krvi. Istraživanja koja su dosad sprovedena na ljudima pokazuju u istom pravcu. Neka od njih su pokazala da uzimanje 40-60 g astragalusa dnevno može da poboljša nivo šećera u krvi na prazan stomak i posle obroka kod osoba obolelih od dijabetesa tip 2, kada se uzima svakodnevno najviše do četiri meseca u kontinuitetu.

Astragalus može da poboljša rad srca. Smatra se da on širi krvne sudove i povećava količinu krvi koja se ispumpa iz srca. U jednom kliničkom proučavanju, pacijentima sa srčanom slabošću davano je 2,25 g astragalusa dvaput dnevno tokom 2 nedelje, pored konvencionalnog tretmana. Kod njih se funkcija srca popravila više nego kod pacijenata koji su dobijali samo standardni tretman. U drugom proučavanju, pacijenti su uz konvencionalni tretman dobijali 60g astragalusa dnevno intravenozno. Kod njih je došlo do značajnijeg poboljšanja simptoma nego kod onih koji su dobijali samo standardni tretman. Neka istraživanja ukazuju da astragalus može da ublaži simptome miokarditisa, upale srca. Ipak, neka druga proučavanja na pacijentima sa srčanom slabošću nisu pokazala koristi od astragalusa za poboljšanje rada srca.

Astragalus može da poboljša funkciju bubrega. U nekoliko istraživanja na osobama obolelim od bubrežnih bolesti, pokazalo se da astragalus može da poboljša protok krvi u bubrezima i laboratorijske markere, kao što su belančevine u urinu (to je znak su bubrezi možda oštećeni i da ne funkcionišu normalno). Astragalus takođe može da pomogne u sprečavanju infekcija kod ljudi sa smanjenom funkcijom bubrega; na primer, 7,5-15 g astragalusa koji se svakodnevno uzimaju 3 do 6 meseci smanjilo je za 38% rizik od infekcije kod ljudi sa tzv. nefrotičkim sindromom. Ipak, potrebno je više proučavanja da se ovaj efekat potvrdi.

Astragalus može da ublaži neželjene efekte hemoterapije. Na primer, jedno kliničko proučavanje na ljudima koji su primali hemoterapiju utvrdilo je da je intravenozna primena astragalusa smanjila mučninu za 36%, povraćanje za 50% i proliv za 59%. Još nekoliko proučavanja je pokazalo da astragalus smanjuje mučninu kod osoba na hemoterapiji zbog raka debelog creva. Pored toga, jedno proučavanje je pokazalo da 500 mg astragalusa intravenozno triput nedeljno može da smanji ekstremni umor povezan sa hemoterapijom. Međutim, izgleda da je astragalus efikasan samo u prvoj nedelji tretmana.

Postoje još indicije da uzimanje 160 mg astragalusa dvaput dnevno može da smanji kijanje i curenje nosa kod osoba sa sezonskim alergijama.

Većina ljudi dobro podnosi astragalus, kad se uzima oralno, kao suplement. Kod nekih ljudi može da bude manjih neprijatnih siptoma kao što su osip, svrab, curenje iz nosa, mučnina i proliv. Međutim, intravenozno se astragalus može primenjivati samo pod medicinskim nadzorom. Osobe sa autoimunim bolestima (kao što su multipla skleroza, lupus ili reumatoidni artritis) bolje da izbegavaju astragalus, pošto on pojačava rad imunog sistema.


subota, 1. veljače 2020.

mozak - podmlađivanje

MOZAK JE MOGUĆE PODMLADITI: POZNATI NEUROLOG otkriva METODU koja provjereno radi!

U periodu od 20 godina, dr Daniel Amen je napravio 70.000 tomograma ljudi iz 90 različitih zemalja i dokazao da svi možemo usporiti ili čak preokrenuti proces starenja.

Ljudski mozak je vrlo kompliciran. Sastoji se od 100 milijardi neurona, a broj veza između njih je veći od broja zvijezda. Ovaj organ sudjeluje u svemu što radimo. Njegov uravnotežen rad pruža nam zdravlje, blagostanje i mudrost. Međutim, mi svakodnevno gubimo 85.000 moždanih stanica. Ali ispostavlja se da određena vrsta života može to promijeniti.

Daniel Amen počeo se zanimati za tajne mozga kada je proučavao snimke svog mozga. Tada je imao 37 godina i shvatio je da njegov mozak ne izgleda zdravo. Daniel nije pio alkohol, nije pušio ili se drogirao, ali je imao nekoliko nezdravih navika: spavao je samo 4-5 sati dnevno, pio je gazirane sokove, imao višak kilograma i patio od kroničnog stresa.

– Bilo mi je žao mog mozga i želio sam ga poboljšati – rekao je i od tog trenutka je počeo raditi na sebi, riješio se starih navika i usvojio nove, zdrave.

Osnovao je desetine klinika širom svijeta koje su proučavale moždane funkcije. U periodu od 20 godina, dr Daniel Amen je napravio 70.000 tomograma ljudi iz 90 različitih zemalja i dokazao da svi možemo usporiti ili čak preokrenuti proces starenja. Najbolji dokaz da je njegova teorija bila ispravna bila je poboljšanje njegovog vlastitog tomograma.

Naše svakodnevne navike mogu naškoditi ili pomoći našem mozgu. Najopasnije stvari za zdravlje mozga su povrede (nema ništa gore od lopte koja nas udari u glavu), droga i alkohol, gojaznost (kada se povećava težina, smanjuje aktivnost u mozgu), pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes, toksini iz okoline, nedostatak fizičke aktivnosti, ovisnost o kompjuterskim igrama, prekomjerne količine kofeina, nedostatak sna, stres, sjedilački načina života i negativne misli.

Najbolja osobina mozga je njegova fleksibilnost. Zato svatko može poboljšati svoje zdravlje! A kako bismo to uspjeli dr Daniel Amen preporučuje slijedeće:

Stvorite pozitivne društvene veze, jer mi imitiramo navike ljudi s kojima komuniciramo.
Nikada nemojte prestati učiti nešto novo.
Vodite zdrav način života.
Uzimajte multivitamine i dodatke s ribljim uljem.
Proučavajte muziku.
Vježbajte.
Igrajte.
Spavajte najmanje 7 sati dnevno.
Trudite se razmišljati pozitivno.
Izrazite zahvalnost za život tako što ćete zapisati 3 stvari za koje ste zahvalni za svaki dan – ovo će vam pomoći bolje od bilo kojeg antidepresiva.
Meditirajte.
Jasan um podrazumijeva zdrav mozak. Da bismo ostvarili naše snove, naš mozak bi trebao raditi ispravno i učinkovito. Zato morate biti vrlo pažljivi prema svom zdravlju. Trebali bi se odreći svih svojih loših navika koje su štetne za vaš mozak i usvojiti one zdravije. “Čim naučite voljeti svoj mozak i oslobodite se loših navika, moći ćete koristiti ovaj organ u punom kapacitetu”, tvrdi Amen.

Naravno, svi mi znamo što su zdrave navike. Trebali bismo jesti zdravo, dobro spavati i imati pozitivan pogled na život. Trebali bi sve u životu graditi na ovakvoj osnovi. U početku može biti teško, ali brzo ćete se navići, a onda ćete primijetiti kako vam se život mijenja.

ključ zdravlja

Riječki osobni trener i autor knjiga o zdravlju i vježbanju Dalibor Petrinić tjelovježbi i prehrani pristupa na holistički način, a inspiriran učincima posta koje je osjetio na vlastitome tijelu, novu knjigu posvetio je tom, kako sam kaže, moćnom alatu za dugovječnost i zdravlje

Osnovno počelo ljudske prehrane
U velikoj debati o prehrambenim režimima svaki ima svoje prednosti i mane. Ali, bilo da je riječ o keto dijeti, paleo prehrani, povremenom postu ili intuitivnom konzumiranju hrane, jedna je činjenica koja se ne može poreći: ljudima je post urođen - dio je naše prirode i ukorijenjen je u našu biologiju.
Naši su preci satima bili bez ikakve hrane, čak i danima – i nisu samo preživjeli nego su bili i zdravi. U današnjem svijetu, kad broj oboljelih od bolesti modernoga doba – pretilosti, dijabetesa, raka i srčanih bolesti – rapidno raste, zar nije dobro vratiti se nekim osnovnim počelima ljudske prehrane?
Povremeno gladovanje presudna karika na putu do blagostanja
Postu, čiju je važnost naglasio u svojoj prethodnoj knjizi Prehrana za koju smo stvoreni, osobni trener Dalibor Petrinić u cijelosti je posvetio svoju novu knjigu Postom do zdravlja i dugovječnosti. Poznat po holističkom pristupu vježbanju i prehrani, Petrinić vjeruje da je povremeno gladovanje presudna karika na putu do blagostanja.
Nova je knjiga bazirana na novim istraživanjima koja pokazuju da post ima snažne učinke na tijelo i mozak te čak može pomoći produljiti životni vijek, ali i na autorovu osobnom iskustvu prakticiranja uzdržavanja od hrane.
Ključ zdravlja
U njoj Petrinić ne zagovara dijetne režime i ne zalaže se ni za kakvo dugoročno izbacivanje iz prehrane nekog od glavnih makronutrijenta, nego naglašava da ključ zdravlja leži u kratkoročnoj eliminaciji sve hrane.
„Faze posta, tj. gladovanja, i faze hranjenja, tj. obilja, za čovjeka su prirodne. Neprirodno je to što danas imamo samo faze hranjenja - to je najveći problem“, govori ovaj 40-godišnjak koji posljednjih pet godina redovito posti.
Knjigu Dalibora Petrinića, koja donosi savjete i praktične primjere posta za više zdravlja i energije, možete nabaviti na web stranici www.dpfitness.eu
Najjednostavnija vrsta posta - 16/8
U svojoj novoj knjizi na jednostavan način pojašnjava što je post, kako se za njega pripremiti (što jesti prije, a što poslije da bismo bili manje gladni) i kako ga prakticirati i ukomponirati u svakodnevicu, što i kako vježbati za vrijeme posta. Navodeći razne vrste posta, svakomu daje priliku odabrati onaj koji mu najviše odgovara - ovisno o spolu, tjelesnoj težini (višku kilograma), tjelesnoj aktivnosti...
On, pak, najčešće prakticira kratkotrajni, „16/8“ post, kad dnevno posti 16 sati, a tijekom preostalih 8 sati jede dva - tri obroka. „To je najjednostavnija vrsta posta“, tvrdi Petrinić, „ jer dovoljno je preskočiti doručak ili večeru.“
Autofagija
Jedna od dobrobiti posta je autofagija, metabolički proces u kojemu organizam „jede“ sam sebe. „U osnovi, to je mehanizam kojim se tijelo rješava toksina iz stanica – rješava se vlastitih otpadaka i popravlja oštećenja na njima“, pojašnjava autor uspoređujući autofagiju s generalnim servisom tijela. U tom procesu tijelo sagorijeva vlastite masne stanice za energiju i stoga je gubitak masnog tkiva, tj. viška kilograma, jedna od nuspojava posta.
Smanjenje tjelesne mase mnoge motivira na povremeno prakticiranje posta, ali dobrobiti posta tu ne staju jer povremeno uzdržavanje od hrane može poboljšati cjelokup­no zdravlje i pojednostaviti stil života.
Otkako posti, Petrinić je, primjerice, primijetio da ima više energije jer mu tijelo nije stalno zauzeto probavljanjem hrane, usto mu se i koža pomladila te je prožet osjećajem lakoće jer se manje zamara isprogramiranim razmišljanjima o hranjenju.
Prve sumnje u filozofiju fitnessa
Svoju zainteresiranost za ljudsko tijelo, posebice u terminima vježbanja i prehrane, Petrinić usavršava posljednja dva desetljeća. Još je kao dijete jako volio vježbati, njegovo prvo zaposlenje bio je posao instruktora fitnessa na putničkim kruzerima, a 2008. godine ostvario je svoj san i u rodnoj Rijeci otvorio studio za personalizirano vježbanje.
Tijekom svih tih godina, kroz rekreativno vježbanje i rad s klijentima, u kojem je primarni cilj bio izgled, katkada i nauštrb zdravlja, Petrinić je počeo osjećati da fitness industriji, u čijem je fokusu intenzitet, brzina i efikasnost vježbanja, a ne kvaliteta, osjećaji i učenje pokreta, nešto nedostaje i da nešto treba mijenjati.
Promjena prehrane bazirane na mesu
„Posumnjao sam da je cijeli fitness pokret - koji uključuje proizvođače opreme, dodataka prehrani, odjeće i obuće - jedna velika laž te da se rezultati mogu postići na jednostavniji i zdraviji način. Počeo sam istraživati, čitati knjige i isprobavati alternativne metode vježbanja na sebi i svojim klijentima. Što sam više učio, to sam više bio ljut i motiviran da ljudima prenesem znanje, razbijem mitove i svima objasnim kako je zapravo vrlo jednostavno zdravo se hraniti i vježbati“, pojašnjava osobni trener Petrinić.
Napominje kako je njegova transformacija bila usko vezana uz promjenu prehrambenog stila. Dotadašnju hranu, baziranu na mesu i mesnim prerađevinama, koju je konzumirao prije nego što je počeo raditi na sebi i istraživati, zamijenio je prehranom s minimalnim udjelom mesa. Takav mu je jelovnik, ističe, pomogao da osvijesti svoje nezdrave obrasce ponašanja i postigne mentalni mir.
Fitnessu i svom cjelokupnom stilu života počeo je pristupati holistički, pridajući veliku pažnju postizanju harmonije uma, tijela i duha. Njegova transformacija najbolje je vidljiva u njegovom prvijencu - knjizi Prehrana za koju smo stvoreni, na web stranici www.dpfitness.eu i You Tube kanalu Dalibor Petrinic, gdje su nekadašnje desetke videouradaka i postova o treningu potisnuli savjeti o prehrani, kao i upute za poboljšanje kvalitete života.
U životu je najvažnija zahvalnost
Jedna od glavnih poruka koju Petrinić, na temelju osobnog iskustva, prenosi jest da su osviještenost i zahvalnost vitalne točke svake promjene. „U životu je najvažnija zahvalnost“, poručuje svojim čitateljima i gledateljima. „Čim se probudim, zahvaljujem na životu i predivnom danu koji je preda mnom, bez obzira na vremensku prognozu.
Tijekom dana nastavljam zahvaljivati, kad god to osvijestim. Buđenje svijesti je nešto u što, također, ulažem puno vremena i truda jer smatram da je svjesnost (o tome tko sam, jesam li sretan u odnosu s partnerom, radim li posao koji volim...) iznimno važna. Možemo vježbati svaki dan i jesti najzdraviju organsku hranu, ali ako nismo zaspali sretni, kad nismo ispunjeni, ako na posao ne idemo s osmijehom, ako odabrana osoba s kojom dijelimo život nije ‘ta’, sve drugo je manje bitno.“
Prehranu je potrebno krojiti izričito po vlastitoj mjeri
Svjesnost je, dodaje, usko povezana s prehranom jer duboko osviještena osoba pazi što i koliko jede. Stoga ohrabruje ljude da se educiraju i nauče čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima. „Većina ljudi najviše griješi kad svoj stil prehrane etiketira kao tzv. zdravi režim samo zato što jede nešto što nosi oznaku ‘bezglutensko’, ‘bio’, ‘sugar free’ ili ‘vegansko’, jer to ne znači da je zdravo.“
Prehranu je, napominje, potrebno krojiti izričito po vlastitoj mjeri jer svaki organizam ima svoje potrebe, ali svi bismo trebali poslušati univerzalnu nutricionističku preporuku da treba izbjegavati „prazne“ kalorije – one koje imaju puno šećera, a nemaju nikakva nutritivna svojstva.
Što i kako Dalibor jede?
Za inspiraciju, zavirili smo u kuhinju ovog fitness gurua. Njegov dan „na tanjuru“ izgleda otprilike ovako: prvi obrok pojede između 12 i 13 sati, a to je uglavnom power smoothie s proteinskim dodatkom prehrani, bananom, borovnicama i kokosovim mlijekom ili vodom, za međuobrok zna pojesti šaku oraha ili oljuštenih badema, a za večeru obično uživa u plavoj ribi s povrćem ili palačinkama od bademova brašna.
Ovakvim je režimom u nekoliko godina skinuo deset kilograma viška, a pritom vježbanje, ističe, nije bilo toliko krucijalno za krajnji rezultat, koliko pravilna i individualno prilagođena prehrana, rad na sebi, ali i svakodnevno kretanje.
Redovite šetnje važnije od mukotrpnog vježbanja
Redovite šetnje i boravak u prirodi važnije su, tvrdi Petrinić, od mukotrpnog vježbanja 2 - 3 puta tjedno u teretani ili joga studiju. „Zbog sjedilačkog načina života, to nije dovoljno, a može biti i kontraproduktivno.
Radije se orijentirajte na brigu o svom fizičkom zdravlju svakoga dana“, kaže trener savjetujući da svakog dana dva-tri puta izdvojimo po pola sata za hodanje i 10 minuta za skakanje na trampolinu (izvrsno je za cijelo tijelo i limfni sustav) te za kratke vježbe snage (odlične su za gustoću kostiju i usporavanje propadanja mišićne mase) koje možemo vježbati sami kod kuće i bez rekvizita.
Daliborov recept za zdrav, sretan i dug život
Dakle, Petrinićev recept za zdrav, sretan i dugovječan život zapravo je vrlo jednostavan i svodi se na svjesnost i zahvalnost, svakodnevne šetnje (ako je potrebno, nabavite psa, kao što je i Petrinić!), boravak u prirodi vikendima i svakodnevno prakticiranje posta.


mladeži

MITOVI I ZABLUDE O MLADEŽIMA: Evo kakve sve vrste postoje i kada ima razloga za paniku

Po jednom od najpoznatijih verovanja smatra se da onaj koji slučajno skine mladež ili mu on pak otpadne, mora uskoro umreti.
Sada vam to zvuči smešno, ali nekada su ljudi zaista verovali u to, mada možemo sresti i danas one koji su pobornici ovog verovanja.

Ukoliko imate mladež koji želite da uklonite iz estetskih razloga ili iz zdravstvenih morate znati osnovne stvari o njima, a koje se tiču njihovih promena i načina na koje se oni mogu ukloniti.
Vrste mladeža
Kada govorimo o podeli mladeža, glavnu razliku možemo napraviti na one koji su urođeni i oni koji se tokom života pojavljuju. Mladeži se razlikuju i po boji koja može varirati od svetlo braon do gotovo crne.
Ono na šta treba da obratite pažnju jesu promene koje se javljaju kod mladeža tokom života, ukoliko ih naravno ima. Ukoliko primetite da vaš mladež menja boju, boli vas ili čak svrbi odmah se obratite lekaru i pregledajte sve kritične mladeže.
Većina mladeža nije opasna, ali ih treba redovno kontrolisati. Takođe, savet lekara jeste da se osobe koje imaju veliki broj mladeža ne izlažu suncu jer je ono glavni uzročnik kožnih problema.
Šta je dermoskopija?
Dermoskopija je detaljan pregled mladeža koji se vrši uz pomoć aparata dermoskopa, koji sa mnogo većom preciznošću, od one metode “golim okom” može učiti sve promene na koži i samim tim omogućiti lekarima detaljan pregled vašeg mladeža ali i čitave kože.
Pregled dermoskopom je obavezan ne samo ukoliko želite da uklonite određeni mladež, već i kao preventivni pregled na koji svako može otići. Nakon pregleda fotografije vaših mladeža ostaju sačuvane do sledećeg pregleda tako da ukoliko bude nekih promena u određenom vremenskom razdoblju, one će biti odmah uočljive prilikom poređenja.
Načini uklanjanja mladeža
Mladež možete ukloniti na dva načina: hirurškom metodom i laserom. Hirurška metoda je svakako bolja i efikasnija jer tom prilikom doktori uklanjaju mladež iz dubine kože i komplikacije nakon tretmana gotovo da ne postoje.
Takođe, prednost uklanjanja mladeža hirurškim putem je da što se mladež može postati na dalju analizu dok sa laserom to nije moguće. Skidanje mladeža laserom je bezbolno i veoma brzo, ali nama ovog načina uklanjanja mladeža jeste što vaš mladež nakon tretmana bude “spržen” i ne možete ga poslati na analizu.
Zbog toga je pregled dermoskopom neophodan, kako biste sa sigurnošću mogli skinuti bezazlen mladež.
Šta je patohistološka analiza?
Patohistološka analiza jeste analiza tj. posmatranje mladeža pod mikroskopom gde se utvrđuje da li se u mladežu nalaze maligne ćelije. Zbog toga je uklanjanje mladeža hirurškim putem uvek bolja opcija od uklanjanja laserom.