srijeda, 5. listopada 2016.

kakao

 Kakao – hrana sreće!

Kakao je odličan izvor aktivnih molekula, a svrstava se u listu od top 3 namirnica na planeti sa najvećim udjelom antioksidanata!
Antioksidansi su vrlo važni za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma, jer smanjuju razinu slobodnih radikala.
Kakao je sjajan izvor esencijalnih minerala. Samo 100 grama čokolade sa 70% do 85% kakaa sadrži nevjerovatnih:
  • 67% željeza,
  • 58% magnezija,
  • 89% bakra i
  • 98% mangana
od preporučene dnevne količine.
U sastavu kakaa pronalazimo i značajnu količinu cinka, fosfora, kalija, selena i kalcija.
Ne zaboravimo da upravo kakao potiče oslobađanje niza hormona sreće – serotonina, endorfina, feniletilamina i anandamida!
Ova namirnica odlično djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema, potiče cirkulaciju krvi, reguliše krvni pritisak i smanjuje nivo lošeg holesterola.
Kakao je jako gorak i ljudi ga rijetko jedu bez dodatnih zaslađivača. Upravo zbog toga se najčešće konzumira putem čokolade. Ako ste ga i vi odlučili konzumirati putem čokolade, svakako odaberite čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa.