Hrana je među prva 3 uzroka lošeg zdravlja danas!
Restoranska hrana čini i do 20% naših kalorija, ali većinom je nezdrava. Istraživanje na 35.000 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuje da, iako restorani nude širok izbor hrane, gosti konzumiraju obroke perzistentno niske kvalitete. Npr, u SAD, polovina konzumiranih obroka u restoranima s punom ponudom i 70% u objektima brze hrane je lošeg sastava. Ovo je problem, jer sve više jedemo vani. Bar 10% osoba naručuje doručak iz objekata brze prehrane. Inače, hrana najviše kvalitete podrazumijeva više voća, povrća, ribe, integralnih žitarica, orašastih plodova, leguminoza i sjemenki, a sa smanjenim udjelom soli, šećera, zasićenih masti i obrađenog mesa. Manje od 0,1% restoranskih obroka su idealne kvalitete po ovom standardu! Prosječna nutritivna vrijednost svih tipova hrane u restoranima je vrlo niska. Dešava se i da restorani imaju zdravije opcije u ponudi, ali ih gosti ne naručuju. Pritom je bolje konzumirati 1.000 kalorija zdrave hrane, nego 800 kalorija nezdrave hrane bogate škrobom, šećerom i solju. Nekad se vani jelo u posebnim prilikama, a danas je to gotovo usput.
Evo nekoliko savjeta da obrok u restoranu učinite zdravijim:
- Izaberite najmanju ponuđenu porciju ili podijelite porciju s nekim. U prilogu uvijek naručite salatu i povrće.
- Odaberite integralne žitarice ili smeđu rižu, integralnu tjesteninu ili kinou – kad god je to moguće.
- Izbjegavajte prženo u ulju - radije naručite hranu pečenu ili na žaru, ovo je vrlo važna stavka.
- Izbjegnite gazirana pića i pijte običnu vodu.
- Neka predjela imaju više kalorija nego glavno jelo! Zato uvijek počnite sa salatom ili zdravom povrtnom supom. Ispunit će želudac i osigurati dozu povrća.
- Ako ručate u restoranu, ne večerajte u restoranu. Također, ako planirate večeru u restoranu, ne izlazite tog dana i na ručak u restoranu.
- Jedite prije obroka: uzmite jogurt, šaku orašastih plodova ili baby-mrkve i humus prije izlaska na večeru. Manja je vjerovatnoća da ćete se prejesti u restoranu.