srijeda, 5. veljače 2020.

mane veganstva

Mane veganske ishrane

Sve ima svoju dobru i lošu stranu, prednosti i nedostatke. Tako je i sa veganskom ishranom. Nasuprot tvrdnjama da je super-zdrava i da može da vas izleči od raka, nalazi se odusustvo brojnih hranjivih materija koje dobijamo hraneći se pravilnom ishranom, a koje su telu neophodne. Ukoliko rešite da postanete vegan, onda morate da znate kako da te nedostatke nadoknadite.

Nedostaci veganstva su sledeći:

-Nedostatak vitamina B12 i cinka. Oni se moraju uzimati dodatno, u obliku suplementa.
-Nedostatak omega 3 masnih kiselina.  One su neophodne za boji rad srca i mozga, a njihov najbolji izvor su riba i morski plodovi. I ovde možete upotrebiti suplemente, ali se ovaj nedostatak  može nadomestiti i ishranom koja uključuje orašaste plodove, laneno seme i slično.
-Nedovoljna količina proteina. Proteine uglavnom dobijamo iz namirnica životnijskog porekla, kao što su mleko, meso, jaja i veganska ishrana je sušta suprotnost proteinskoj dijeti . Ovaj nedostatak se nadokanđuje dnevnim unosom biljne hrane bogate proteinima kao što su pasulj, grašak, soja i pečurke koje treba da budu svakodnevno na vašem na meniju.
-Manja količina kalcijuma nego u normalnoj ishrani. Najčešće, izvor kalcijuma dobijamo iz mleka i mlečnih proizvoda. Ipak, to ne treba da vas brine jer čak i oni koji ne vole  mlečne proizvode mogli bi da imaju ovaj problem. Ishrana namirnicama koje su bogate kalcijumom je rešenje i ,kao i proteini, one treba da budu na vašem tanjiru svaki dan.
-Nedostatak gvožda.  To može da dovede do iscrpljenosti, bledila, glavobolja, opadanja kose, a to su sve simptomi anemije. Da biste rešili taj problem, jedite dosta spanaća, pasulja, cvekle,i biljnih namirnica bogatih gvožđem. Ukoliko to ne pomogne, možete  uzimati dodatne količine gvožđa u tabletama, prahu kao dodatak ishrani.