petak, 24. ožujka 2017.

hipoglikemija

Šta je hipoglikemija i kako se leči

Hipoglikemija je bolest koja nastaje kada nivo šećera u krvi (glukoza) padne na suviše niske vrednosti. Manifestuje se tako što se javlja pojačano znojenje, malaksalost, iznenadna drhtavica, poremećaj vida, vrtoglavica, pojačan osećaj gladi i dr. Ona je najučestalija kod osoba koje boluju od dijabetesa i pri tom koriste insulin, a može da pogodi i one koji su potpuno zdravi.

Iako su početni znaci ovog zdravstvenog poremećaja bezazleni, njih ne treba olako prihvatati niti ignorisati. Nizak šećer u krvi može biti pokazatelj nekih ozbiljnijih oboljenja i procesa u organizmu, pa je potrebno na vreme delovati. U nastavku saznajte šta je hipoglikemija, koji su simptomi ove bolesti, kako se adekvatno leči i čega se treba pridržavati.

Šta uzrokuje nagli pad šećera u krvi

Tokom procesa varenja, telo razlaže ugljene hidrate iz namirnica koje konzumiramo. Oni si najprisutniji u hlebu, pirinču, testeninama, povrću, voću i mlečnim proizvodima. Najvažnija je glukoza, koja je glavni izvor energije za čoveka, a ona se apsorbuje kroz krvotok ali ne može da uđe u ćelije bez pomoći insulina kojeg luči pankreas.

Hipoglikemija kod dijabetičara je veoma česta, jer se dešava da njihov organizam ima hronični nedostatak šećera zbog uzimanja insulina ili drugih lekova, koji je zapravo veoma potreban za pravilno funkcionisanje organa. Razloga za to je mnogo, a obično je uzrok svega loša, nepravilna i neredovna ishrana. Osim toga, nizak nivo šećera u krvi može biti posledica korišćenja određenih lekova, a u retkim slučajevima pojačana fizička aktivnost.

Kada je u pitanju hipoglikemija uzroci mogu da leže i u preteranom konzumiranju alkohola. Morate biti oprezni, jer pojačan unos takvih pića bez uzimanja hrane može da blokira rad jetre. To direktno dovodi do toga da se glukoza iz ovog organa otpušta i razgrađuje, što za posledicu ima nagli pad šećera u krvi. Hepatitis takođe može biti uzrok ovog stanja, jer on takođe pogađa jetru.

Osim toga, rak pankreasa dovodi do hiperprodukcije insulina što direktno utiče na nizak nivo šećera u krvi. Sa ove liste ne treba izostaviti i hormonalne poremećaje, naročito one vezane za rad hipofize i nadbubrežnih žlezda. Kod ovih zdravstvenih problema hipoglikemija nastaje usled nedostatka ključnih hormona koji regulišu produkciju glukoze.

Ukoliko ste se pitali zašto se javlja hipoglikemija kod zdravih ljudi, u tom slučaju ona može biti posledica gladi, smanjenog unosa hrane, restriktivnih dijeta, kao i u vreme posta.

Ponekad se dešava da nastupi nagli pad šećera u krvi i nakon obroka, naročito ukoliko je bio obiman, jer se tada insulin luči u većim količinama. Ovaj tip hipoglikemije naziva se reaktivni i najučestaliji je kod osoba koje su imale operaciju želuca.

Simptomi hipoglikemije koje ne smemo zanemariti

Ukoliko uporedimo čoveka sa automobilom kojem je potrebno gorivo da bi funkcionisalo, tako je i nama, a pre svega našem mozgu, potreban šećer kako bi naš organizam pravilno radio. Ukoliko je njegov nivo ispod normalnih vrednosti, nastupa hipoglikemija. Ona se manifestuje kroz sledeće simptome:

lupanje srca,
vrtoglavica,
umor i malaksalost,
zbunjenost,
pojačano znojenje,
razdražljivost,
iznenadna drhtavica,
peckanje oko usta,
bleda boja kože lica,
pojačani osećaj gladi.

Ukoliko se ovaj zdravstveni problem ne leči i ne tretira na valjan način, mogu nastupiti veći problemi i komplikacije. Ako je nizak šećer u krvi učestala pojava, simptomi hipoglikemije su sledeći:

apsolutna konfuzija, nemogućnost obavljanja čak i rutinskih stvari,
loša koordinacija i gubitak koncentracije,
poremećaj vida, osećaj izmaglice ispred očiju,
ukočenost usta i jezika,
hronična nesanica,
nesvestica i hipoglikemijska koma.

Ljudi sa ovim poremećajem mogu da deluju kao da su pod dejstvom alkohola. U momentima napada hipoglikemije veoma teško izgovaraju reči, a njihovi pokreti su često veoma nespretni i mogu da dovedu do pada i ozbiljnih fizičkih povreda.

Kako bi se ova bolest što efikasnije lečila, potrebno je proveriti nivo šećera u krvi putem lekarskih pregleda, nakon čega se ustanovljava i šta je uzrok hipoglikemije.

Kako se postavlja dijagnoza i započinje lečenje

Kada je u pitanju hipoglikemija lečenje se započinje inicijalnim tretmanom koji predstavlja svojevrsnu „prvu pomoć“ za obolelu osobu. On može da se svodi na uzimanje tableta glukoze, bezalkoholnih pića, kandiranog voća, slatkiša ili, jednostavno, čaše vode sa šećerom. Ako je sve u redu, potrebno je da pojedete nešto od hrane koju inače konzumirate kako bi se organizam vratio u normalu.

Ukoliko neposredno nakon toga simptomi hipoglikemije ne prestanu, potrebno ne zatražiti pomoć lekara. Naročito je važno da se osobe obolele od dijabetesa što pre jave doktoru, jer je nizak šećer u krvi veoma opasan po njih.

Da bi se hipoglikemija kod dece i odraslih lečila, neophodan je medicinski tretman koji za cilj ima postizanje i održavanje normalne vrednosti šećera u krvi.

Lečenje se vrši uzimanjem injekcija glukagona ili korišćenjem intravenske infuzije sa dodatkom rastvora glukoze. Njen nivo u krvi treba da bude u rasponu od 70 do 110 miligrama do decilitru, odnosno 3,9 do 6,1 mmola po litru.

Kako ne bi imali nizak šećer u krvi, savetujemo vam da obavezno uz sebe imate neku čokoladicu, bombone, šećer ili voćni sok.

Ako se simptomi hipoglikemije nastave manifestovati ili ukoliko ih pak budete ignorisali i ne obratite se lekaru, mogu se javiti veoma ozbiljne posledice. One su neretko i fatalne, zato morate biti obazrivi i izbegavati nizak šećer u krvi. Ukoliko se stanje pogorša, mogu se javiti sledeći simptomi:

– osećaj oduzetosti u rukama i nogama,
– gubitak svesti,
– hipoglikemijska koma i smrt.

Ishrana i dijeta za bolju kontrolu šećera

Najbolji način za kontrolu hipoglikemije je kroz adekvatnu ishranu. Ona je slična režimu kojeg se pridržavaju dijabetičari, a ona podrazumeva smanjen (ili gotovo nikakav) unos prostih šećera. Sa druge strane, fokus je na konzumaciji hrane koja sadrži složene ugljene hidrate.

Lekari i nutricionisti savetuju da se izbegavaju sokovi i slatkiši, jer njihova česta konzumacija može da ima brojne negativne posledice, kao što su povišeni šećer, gojenje, problemi sa srcem i holesterol u krvi.

Kada je u pitanju hipoglikemija ishrana treba da je bogata namirnicama koje obiluju proteinima. Veoma je bitno da jedete hranu koja sadrži magnezijum, kalijum, hrom i gvožđe, jer su oni od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje srca, jetre i mozga.

Podelićemo sa vama savet kako treba da izgledaju obroci za jedan dan, na osnovu čega možete da korigujete svoju ishranu tokom cele nedelje.

Hipoglikemijska ishrana za jedan dan

Doručak:

    Šolja toplog mleka sa zrnima žitarica, ovsene mekinje.

Užina:

    Kriška integralnog hleba, sveža ili kuvana šargarepa i štap celera.

Ručak:

    Salata sa sirovim povrćem po želji, kuvani pasulj, kriška integralnog hleba, bezmasni jogurt, komad voća po izboru.

Užina:

    Nekoliko integralnih krekera, banana ili dve kajsije.

Večera:

    Kuvani pirinač, testenina (tamna), jedan kuvani krompir, kuvano povrće po izboru, jedna jabuka.

Obavezno jedite pet obroka dnevno, jer ćete tako ubrzati metabolizam i navići ćete telo da održava adekvatan nivo šećera u krvi. Konzumacija alkohola treba biti svedena na minimum, a poželjno je da ga potpuno izbacite iz upotrebe. Nipošto ne preskačite obroke, naročito ako bolujete od dijabetesa. Ukoliko ne želite da se vrati hipoglikemija ishrana mora da bude redovna i umerena.
Lekovito bilje koje pomaže u lečenju hipoglikemije

Kao što smo napomenuli, ovaj zdravstveni problem zahteva lekarski nadzor i redovnu kontrolu nivoa šećera u krvi. Ukoliko ste ljubitelj alternativne i narodne medicine, sigurno ćete se obradovati kada vam kažemo da se hipoglikemija leči i prirodnim putem. Ovo su sjajna i proverena rešenja koja će vam pomoći da eliminišete nizak šećer:

Moćni zeleni čaj

On je veoma bogat antioksidansima koji će očistiti vašu jetru od otrova. Slobodni radikali i toksini mogu biti jedan od uzročnika hipoglikemije. Svakog jutra popijte šolju ovog napitka i obezbedite svom organizmu prirodnu zaštitu.

Ženšen reguliše šećer

Ovo je sjajna biljka koja omogućava regulaciju šećera u krvi. Podstiče rad hipofize čime se vrši jače otpuštanje glukoze u krvi. Ujedno, reguliše i nivo hormona i povećava energiju u telu.

Dragoceni koren maslačka

Poznat je kao bogat izvor kalcijuma, a ima efektivno dejstvo na pankreas. Reguliše rad kako gušterače, tako i jetre. Konzumirajte čaj od korena maslačka u poslepodnevnim satima, najbolje posle užine.

Koren sladića je odličan izbor

Ova lekovita biljka se u tradicionalnoj medicini koristi za stimulisanje rada nadbubrežne žlezde. Postoje pokazatelji i da se uspešno bori protiv stanja kakvo je hipoglikemija i to tako što podiže nivo šećera u krvi bez podsticanja lučenja insulina. Konzumira se voda u kojoj je prokuvan, jednom dnevno posle obroka.

Koren lincure je izuzetno lekovit

Njegov gorak ukus nekima može biti neprijatan, ali je on zapravo pokazatelj da poseduje brojna lekovita svojstva. Možete napraviti čaj od korena lincure tako što ga potopite u ključalu vodu, a potom ostavite da se malo ohladi. Pijte dok je još topao, jer ovaj napitak veoma uspešno vrši regulaciju nivoa šećera u krvi.

Sikavica detoksikuje ceo organizam

Biljka neobičnog imena i izgleda, veoma podseća na čičak. Jedna je od najboljih primeraka iz prirode koji čuva i vrši detoksikaciju jetre. Sikavica podstiče regeneraciju ćelija ovog organa, a uspešno sprečava i leči nizak šećer u krvi.

Jedite ukusne borovnice

Sigurno ste se obradovali kad ste pročitali ime ove ukusne bobičaste voćke. Listovi i plod borovnice su poznati i kao narodni lek za dijabetes i lečenje hipoglikemije. Ona briljantno reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje reakciju organizma na glukozu čak i u situacijama kad pojedete nešto što je puno ugljenih hidrata. Možete je jesti svežu, kao i u obliku marmelade, a koristan je čaj i sok od borovnice.
Koliko je česta hipoglikemija u trudnoći

Nizak šećer u krvi je veoma česta pojava kod trudnica i može da varira od blage do jake hipoglikemije. Simptomi sa kojima se žene suočavaju mogu biti slični onima koji se javljaju na početku trudnoće, a u pitanju su mučnina, vrtoglavica, pospanost i glavobolja. Ove pojave ne smeju da se ignorišu, jer mogu da dovedu do komplikacija koje su opasne po plod i po trudnicu.

Balansirana ishrana je najbolja prevencija hipoglikemije, a ona podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata. Potrebno je da su obroci bogati proteinima, mineralima i prirodnim složenim šećerima koji će majci dati energiju i podstaći razvoj ploda.

Neophodno je redovno posećivati lekara i pratiti nivo glukoze, jer se na taj način najbolje određuje model po kojem će se simptomi hipoglikemije eliminisati.

Ostali saveti i preporuke

Ukoliko ste pronašli način na koji ćete regulisati nivo šećera u krvi tako da ga održavate u granicama normale, treba da znate da se ova bolest može desiti bilo kome.

Hipoglikemija kod zdravih ljudi je česta pojava, naročito ako uzmemo u obzir da živimo u vremenu kada smo izloženi stresu i kad su preskakanje obroka, nepravilna i neredovna ishrana sve učestaliji. Stoga je važno da pazite na ishranu i da se pridržavate plana koji vam je dao vaš lekar ili nutricionista.

Jedite najmanje tri do pet obroka dnevno, a razmak između njih ne treba da bude više od 4 do 5 sati.Budite fizički aktivni, dovoljno je i da uvrstite pola sata šetnje u poslepodnevnim satima.

Redovno kontrolišite nivo šećera u krvi i posećujte svog doktora kako biste pratili zdravstveno stanje. Pridržavanje prepisane terapije je najvažnije i ne smete odstupati od nje, a uvek možete upotrebiti i neka prirodna rešenja koje smo vam predložili.

Ukoliko ste u mogućnosti, kontrolišite nivo glukoze koristeći aparat za merenje šećera u krvi, najbolje posle obroka kada se vrši lučenje insulina.

Hipoglikemija kod dece i odraslih može se držati pod kontrolom ako se pridržavate ovih saveta uz obaveznu konsultaciju sa stručnim licem.