Domaće mint čokoladice (bez glutena, vegan)
Ukoliko ste ljubitelj čokolade i mente, onda će ovaj kolač biti pravi izbor za vas.
Sastojci (za 12 čokoladica):
Za smesu:
1 šolja bademovog brašna
2 kašike kokosovog ulja
prstohvat morske soli ili himalajske ružičaste soli
1/4 šolje soka od agave ili nekog drugog tečnog zaslađivača (med je pogodan ako niste vegan) ili 3 kapi tečne stevije pomešane sa 3-4 kašike sojinog ili bademovog mleka
1/2 kašike prirodnog ekstrakta nane
Za čokoladni preliv:
2 kašike kokosovog ulja
2 kašike kakao praha
2 kašike sirupa od agave (ili med ili javorov sirup ili kap stevije)
Priprema:
Prvo otopite kokosovo ulje za oba dela kolača tako da bude bude toplo ali ne i prevruće.
U posudi pomešajte bademovo brašno i polovinu kokosovog ulja, so, zaslađivač i ekstrakt nane. Formirajte čokoladice od mešavine, a ako vam je suviše mekana, stavite je na 10 ili 15 minuta u frižider da malo očvrsne.
U posudu srednje veličine, pomešajte bademovo brašno, 1/2 kašike kokosovog ulja, so, zaslađivač i pepermint ekstrakta. Formirajte čokoladice od mešavine, a ako vam je suviše mekana, stavite je na 10 ili 15 minuta u frižider da malo očvrsne.
U međuvremenu, u drugoj manjoj posudi, pomešajte sve sastojke za preliv pa ga poprskajte po kolačićima. Možda će biti potrebno da radite u dva sloja, kako biste ih potpuno prekrili a u međuvremenu ih držite u frižideru.
Kad budu gotove, držite ih u frižideru do serviranja, a u hermetički zatvorenoj posudi mogu da stoje do nedelju dana.