petak, 24. ožujka 2017.

vegan čokoladice

Domaće mint čokoladice (bez glutena, vegan)

Ukoliko ste ljubitelj čokolade i mente, onda će ovaj kolač biti pravi izbor za vas.

Sastojci (za 12 čokoladica):

Za smesu:

    1 šolja bademovog brašna
    2 kašike kokosovog ulja
    prstohvat morske soli ili himalajske ružičaste soli
    1/4 šolje soka od agave ili nekog drugog tečnog zaslađivača (med je pogodan ako niste vegan) ili 3 kapi tečne stevije pomešane sa 3-4 kašike sojinog ili bademovog mleka
    1/2 kašike prirodnog ekstrakta nane

Za čokoladni preliv:

    2 kašike kokosovog ulja
    2 kašike kakao praha
    2 kašike sirupa od agave (ili med ili javorov sirup ili kap stevije)

Priprema:

Prvo otopite kokosovo ulje za oba dela kolača tako da bude bude toplo ali ne i prevruće.

U posudi pomešajte bademovo brašno i polovinu kokosovog ulja, so, zaslađivač i ekstrakt nane. Formirajte čokoladice od mešavine, a ako vam je suviše mekana, stavite je na 10 ili 15 minuta u frižider da malo očvrsne.

U posudu srednje veličine, pomešajte bademovo brašno, 1/2 kašike kokosovog ulja, so, zaslađivač i pepermint ekstrakta. Formirajte čokoladice od mešavine, a ako vam je suviše mekana, stavite je na 10 ili 15 minuta u frižider da malo očvrsne.

U međuvremenu, u drugoj manjoj posudi, pomešajte sve sastojke za preliv pa ga poprskajte po kolačićima. Možda će biti potrebno da radite u dva sloja, kako biste ih potpuno prekrili a u međuvremenu ih držite u frižideru.

Kad budu gotove, držite ih u frižideru do serviranja, a u hermetički zatvorenoj posudi mogu da stoje do nedelju dana.