Kako gladovanje pozitivno utječe na zdravlje?
Iako se u našoj kulturi gladovanje teško povezuje s liječenjem, od
davnina su ljudi suzdržavajući se od jela snažili svoje tijelo i duh.
Činjenica
je da je prva pomisao koja se veže uz gladovanje ona o dijetama,
mukotrpnom skidanju kilograma i postizanju manekenske linije - sve u
estetske svrhe. U našoj kulturi gladovanje se teško povezuje s
liječenjem.
Ima ljudi koji se boje gladovanja, jer su ih odmalena
učili da moraju jesti da bi bili zdravi. Istina je navodno drukčija, pa
ima sve više znanstvenika koji tvrde da se gladovanjem pod nadzorom mogu
izliječiti čak i teške bolesti.
Važno je samo kako se čovjek
priprema i kojim tempom s gladovanja prelazi na normalnu ishranu. Osim
zdravstvenog, postoji i nezanemariv, čak poželjan psihološki učinak.
Kalifornijski liječnik dr. Gabriel Cousens ovako je opisao svoj
doživljaj nakon 40-dnevnog posta: »Gladovanje u širem smislu označava
apstinenciju od onoga što je toksično za tijelo, um i duh. Način na koji
se to može lakše razumjeti jest taj da gladovanje označimo kao
eliminaciju fizičkih, emocionalnih i mentalnih toksina iz našeg tijela, a
ne kao prestajanje uzimanja krute hrane. Post uvijek sa sobom donosi
neku vrstu povlačenja iz svijeta u kojem djelujemo i od svakodnevnih
obveza. Kad se post spoji s potpunim mirovanjem i nekom vrstom društvene
izolacije, to može značiti neizmjerno mnogo za ljude koji previše svoje
energije usmjeravaju prema van«. Dakle, u gladnijem tijelu - zdraviji
duh?!
Gladovanje je čovjeku zapravo najstarija poznata terapijska
metoda. Prije pojave vještine liječenja, čovjek se instiktivno
suzdržavao od hrane dok mu se zdravlje ne bi poboljšalo. Kroz povijest
medicine gladovanje se često smatralo najpouzdanijim sredstvom za
pomlađivanje i regeneraciju. Korisnost izbacivanja štetnih tvari iz
organizma nitko ni danas ne osporava, međutim, dolaskom moderne medicine
i kemijskih lijekova ta je metoda potisnuta i u stručnim krugovima
izaziva kontroverze.
Terapiju gladovanjem tridesetih godina prošlog
stoljeća afirmirao je dr. Otto Buchinger i pod imenom »totalna terapija«
provodi se na mnogim (alternativnim) klinikama u svijetu iako službeno
nije priznata. Usavršio ju je i prilagodio novim uvjetima života dr.
Breus, za kojega alternativci kažu da pripada malom broju dobrih
poznavatelja ogromnog bogatstva narodne medicine.
Zanimljivo je da
se za vrijeme terapije ne preporučuje smanjivanje tjelesnih aktivnosti i
gladovanje u većini slučajeva omogućava nastavak svakodnevnih
aktivnosti. Koristan je svježi zrak, tjelesna aktivnost, kupke,
tuširanja, saune, oblozi, upotreba gline, urinoterapija...
Osnovni
princip koncepta liječenja gladovanjem podrazumijeva upotrebu biljnih
čajeva i sokova od svježeg povrća, ali se savjetodavci jako trude da ih
se ne svrsta u makrobiotičare i vegetarijance. Tijekom gladovanja tijelo
se oslobađa svih nakupina štetnih tvari (ponajprije velikih količina
masti), a kasnije i svih stranih tijela. Konzumiranje odgovarajuće
količine tekućine i biljnih čajeva ima izravan utjecaj na metabolizam i
eliminaciju štetnih produkata metabolizma iz organizma. Mješavine sokova
svježeg voća i povrća opskrbljuju organizam enzimima bez kojih on ne
može normalno funkcionirati.
»Totalno gladovanje« predviđa gubitak
težine u prvih deset dana gladovanja od prosječno 1,1 kg na dan, a na
kraju prvog mjeseca stabilizira se na 0,36 - 0,47 kilograma na dan.
Rezultat je spektakularan, ali jasno je da gladovanje nije bez
posljedica. Glavna je negativni sadržaj azota, koji se odražava u
značajnom gubitku mišićne mase, potom su tu abnormalna vrijednost
elektrolita, hipotenzija, hipokalemija, gihticni artritis i anemija.
Postoji
praksa dužih, srednjih i kratkih gladovanja, kako po pozitivnim
promjenama u organizmu, tako i po načinu provođenja, koje bi, naravno,
za svaku osobu trebalo biti individualno. Gladovati treba pod kontrolom,
jer nepravilno liječenje gladovanjem može izazvati dosta neugodnih
simptoma, a i drastičnih posljedica. Najčešće je u pitanju nedovoljno
očišćen organizam prije gladovanja, kao i nedovoljno čišćenje organizma
za vrijeme gladovanja, što može dovesti do intoksikacije. Prekidanje
gladovanja također treba biti postupno i kontrolirano, a pravilni
prijelaz na normalnu ishranu mora trajati isto koliko je trajalo i
gladovanje.
Za vrijeme gladovanja organizam prelazi na endogeno
hranjenje (hranjenje unutarnjim rezervama) i najprije koristi ono što mu
je nepotrebno - različita patološka tkiva, tumore, ožiljke, strije,
naslage masti. Tada se aktiviraju obrambene snage organizma, koje
djeluju na osnovna oboljenja i imunosni sustav koji je često spriječen u
normalnom funkcioniranju suviše čestim uzimanjem hrane. Budući da su
oko 80 posto današnjih bolesti psihosomatske, povremeno redovito
gladovanje čini se idealnom prevencijom. Ali, ni 40 dana posta ne može
pomoći ako se nastavi živjeti s negativnim mislima i emocijama: strahom,
ljutnjom, ogorčenošću ili zavisti. Stvar je izbora.