Narandža - zvijezda među voćkama
Narandže ima izrazito ljekovita djelovanja, posebno narandže proizvedene na organski - eko način.
Većina kuvara i kuvarica koristi je u jelima jer njena kora i sok daje
poseban miris. Nažalost, danas je jako teško doći do čiste i neprskane
narandže, tako da povlasticu korištenja ljekovitosti narandže imaju samo
oni koji je proizvode u vlastitim vrtovima. U trgovinu
dolaze plodovi koji su oprani u otopini diphenyla, a zamotani u papir
od diphenyla, pa upotreba takve kore ne dolazi u obzir. Narandžin sok
mnogi koji su bili bolesni doživjeli su kao sok oživljavanja tijela i
duše. To je izrazito zdrav napitak koji trebaju piti i zdravi i bolesni.
Sok od narandže pozitivno utiče na gastrointestinalni trakt:
- uklanja višak želučane kiseline
- poboljšava rad želuca i crijeva
- čisti crijeva, krv, jetru i čitav organizam
- djeluje kao laksativ
Listovi narandže koriste se za liječenje nervoze, depresije, tjeskobe,
nesanice, histerije te za snižavanje tjelesne temperature. Čaj od
listova takođe liječi nervozni želudac, odstranjuje nametnike-gliste iz
crijeva. Kora naranče upotrebljava se kao sredstvo koje nadražuje, jača,
stimuliše čitav organizam. U Americi se uvelike preporučuje za
liječenje karcinoma, monoterapeni koji se nalaze u kori narandže,
sprečavaju mutaciju stanica kod malignih oboljenja, te se zato koriste u
preventivi. Tradicionalna kineska medicina upotrebljava narandžu za
liječenje: akni, kod gljivičnih oboljenja, mučnina, grčeva, cirkulacije
te kao sedativ.