nedjelja, 19. ožujka 2017.

suzam - ljekovitost

SUZAM (SUSAM)

Sezame otvori se! 10 nevjerojatnih zdravstvenih prednosti ovog super-sjemena!

Razlika između crnog i bijelog sezama je u opni, bijeli je oljušten, crni je neoljušten. Neoljušten se koristi uglavnom u Aziji.
U posljednjih dvadeset godina, prikupilo se podosta znanstvenih informacija koja dokazuju terapeutska svojstva sjemena sezama i njegovih komponenta. S obzirom na ova nova otkrića, čini se da bi sezam trebao biti jednako zastupljen u ormariću za ljekove, kao i u kuhinjskom ormariću.

10 dokumentiranih medicinskih svojstava Sezama:

1.Dijabetes: istraživanje objavljeno 2011 . u Clinical Journal of Nutrition pokazalo je da sezamovo ulje poboljšava učinkovitost oralnog dijabetičkog lijeka glibenklamida kod dijabetesa tip 2. Drugo istraživanje objavljeno 2006. u časopisu Journal of Medicinal Foods pokazuje da uvođenje ulja od sezama kao jedinog jestivog ulja snižava krvni tlak i glukozu kod hipertenzivnih dijabetičara.

2.Visoki krvni tlak: istraživanje objavljeno 2006. u Journal of Biological Yale Medicine je pokazalo da ulje od sjemenki sezama ima blagotvoran učinak kod hipertenzivnih bolesnika bilo da su na diureticima ili beta-blokatorima. Zamjena svih prehrambenih ulja sa sezamovim uljem snižava sistolički i dijastolički krvni tlak na normalu te uporedo s tim smanjuje lipidne peroksidacije i antioksidacijski status. Jedni od spojeva identificirani kao odgovorni za antihipertenzivne učinke su peptidi koji djeluju kao inhibitori angiotenzin I konvertirajućeg enzima.

3.Gingivitis / Zubni plak: Ulje sezama koristiti se za oralno zdravlje već tisućama godina u tradicionalnoj indijskoj medicini (Ayurveda) u procesu poznatom kao “uljno povlačenje.” To uključuje ispiranje usne šupljine uljem od sezama, te se time spriječava propadanje zubi, krvarenje desni, suha usta i ždrijelo, a služi i za jačanje zubi, desni i čeljusti. Klinička istraživanja sada potvrđuju da se može usporediti s kemijskom vodom za usta (klorheksidin) za poboljšanje stanja gingivitisa induciranog plakom. Također je sposoban smanjiti mutacije streptokoka povezane s oralnim plakom.

4.Njega djece / ulje za masažu: istraživanje objavljeno u Indian Journal of Medical Research u 2000. godini pokazalo je da masaža djece sa sezamovim uljem poboljšava njihov rast, a i san nakon masaže, u usporedi s na kontrolnom grupom ulja kao što su mineralna ulja.

5.Multipla skleroza (MS): U životinjskom modelu MS, također poznatom kao eksperimentalni autoimuni encefalomijelitis, sezamovo ulje štiti miševe od razvoja bolesti tako što smanjuje lučenje IFN-gama sekreta, ključnog čimbenika u pokretanju autoimune upale i ozljede u živčanom sustavu. Također je istraživano za svoju potencijalno korisnu ulogu kod drugog neurodegenerativnog stanja, Huntingtonove bolesti.

6.Oštećenja bubrega uzrokovana antibiotikom: ulje sezama štiti od oštećenja bubrega izazvanih gentamicinom kod štakora, smanjenjem oksidativnog oštećenja uzrokovanog antibiotikom

7.Ateroskleroza: ulje sezama sprječava nastanak aterosklerotskih lezija kod miševa hranjenih aterogenom prehranom. Za antioksidativne i protuupalne lignane pronađene unutar sezama, poznatije kao sesamol, je utvrđeno da su djelomično odgovorni za njegova anti-aterogena svojstva. U stvari, sesamol posjeduje više od dvadesetak korisnih farmakoloških aktivnih svojstva, od kojih mnogi mogu pridonijeti poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

8.Depresija: za sezamov lignin, sesamol, je dokazano da vrši antidepresivni učinak kod kroničnog stresa miševa, posebno moduliranjem oksidacijsko – nitrosativnog stresa i upale.

9.Oštećenja DNK usljed zračenja: Sesamol je pokazao da štiti od oštećenja DNK nastalih usljed gama zračenja, vjerojatno putem svojih antioksidativnih svojstava. Sposoban je smanjiti smrtnost zračenja liječenih miševa, kroz sprečavanje šteta na crijevima i slezeni. U usporedbi s drugim snažnim antioksidansima, za melatonin je utvrđeno da je 20 puta učinkovitiji kao čistač od slobodnih radikala.

10.Rak: Sezam sadrži lignin topiv u masti s fitoestrogenskim svojstvima poznatijim kao sesamin, a koji je proučavan zbog sprječavanje širenja širokog spektra stanica raka, uključujući: leukemiju, višestruki mijelom, rak debelog crijeva, karcinom prostate, rak dojke, rak pluća, rak gušterače.
Antitumorski učinci sesamina su povezani s NF-kapaB signalizacijom.

Gde ima kalcijuma?
U biljnom svetu ga ima u obilju, i to najviše u orasima, uljaricama i mahunarkama. Kalcijumom je posebno bogat susam. U sto grama susama ima čak 783 miligrama kalcijuma, dok ga u kravljem mleku ima samo 120. U bademima 252, u lešniku 225, u spanaću 126 miligrama...

Ako je potrebno da se brzo nadoknade rezerve kalcijuma, preporučujemo mleveni susam, po kašičicu na dan.
Meso i mlečni proizvodi su manje dobar izvor kalcijuma - jer, iako ga ima dosta, slabije se resorbuje, a još slabije zadržava u organizmu