srijeda, 31. svibnja 2017.

kelj

KELJ - jeftina superhrana

Kelj, nerijetko zanemareno povrće iz reda kupusnjača, iznimno je bogato vitaminima i mineralima. Sadrži čak sedam puta više beta karotena i 11 puta više luteina od brokule, a poznat je i po obilju vlakana.

Zapravo, ova vrijedna namirnica siromašna je samo kalorijama, dok svega drugog ima u izobilju, zbog čega privlači i pažnju zdravstvenih stručnjaka.

Na pijaci se može naći u svim godišnjim dobima, a bogat je izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, željeza, luteina i biljnih vlakana. Iznimno je bogat kalcijem, a sadrži i velike količine kalija, dok u zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezij.

Što je tamnija boja kelja - to je u njemu više beta karotena, odnosno provitamina A, koji je zaslužan zavitalnost i dobro raspoloženje. Zbog obilja biljnih vlakana, kelj se preporučuje osobama sa lijenim crijevima. Trebale bi ga konzumirati i osobe sa visokim krvnim pritiskom, te osobe koje žele sačuvati oči od degenerativnih poremećaja - zbog ljekovitog preventivnog djelovanja vitamina A i luteina.

Obilje kalcija osigurava zdravlje kostiju, dok vitamin C, koji se u kelju zadržava i nakon kuhanja, sprečava djelovanje slobodnih radikala koji utiču na razvoj različitih oblika raka. Vitamin C važan je i za brže zarastanje rana, očuvanje pluća te za pospješivanjedjelovanja vitamina E i apsorpciju željeza u organizmu.

Kelj pozitivno djeluje i na simptome reume, te osobe koje imaju reumu često na bolne zglobove stavljaju svježe listove kelja. Za probleme sa želucem pomoći će svježe iscijeđen sok od kelja.

Iako je kelj iznimno zdrava namirnica, trebale bi ga izbjegavati osobe s bolestima bubrega i poremećenim radom štitne žlijezde, a zbog supstance goitrogene koja može praviti probleme ovim pacijentima.

Kod kupovine kelja treba birati teže, tamnozelene glavice čiji su listovi svježi, bez mrlja i rupica. Ukoliko su glavice lagane, znači da su izgubile dosta vlage i da su dugo stajale na policama ili tezgama. Nije preporučljivo kupovati prepolovljene glavice jer takve vrlo brzo izgube veliku količinu vitamina C, a kupljeni kelj je potrebno iskoristiti u roku od dva dana jer ako dugo stoji gubi kvalitetne tvari i razvija gorku aromu.