10 PRAVILA KOMBINOVANJA HRANE
Pravila glase ovako:
1. Voce jedite sa vocem. Voce je meni uvek na prvom mestu. Voce spada
medju najfinije i najbolje namirnice. Nista nam ne donosi toliko
uzivanja u jelu kao bogata, socna jabuka, slatka, dobro zrela banana,
pazljivo odabran puterast, kremast, nezan avokado, ili zdrava
okrepljujuca dobrota slatkog grozdja sto greje srce. Prava gurmanska
sreca dolazi od breskve dovedene do
tacke savrsene zrelosti. Voce je zaista riznica ocaravajuceg ukusa,
izvrsna radost jedenja. Sa svojom raskosnom mesavinom retkih ukusa,
carobnih aroma, oku prijatnih boja, voce uvek poziva na obrok s uzitkom.
Voce je vise nego samo uzitak za oko, nos i usta – ono je majstorska
mesavina cistih, bogatih, stvarnih hranljivih elemenata. Nekolicina
vrsta je bogata proteinima – avokado i masline – ali obiluje secerima od
kojih nam polazi voda na usta; odlicna je mesavina raznih kiselina,
puno je minerala i vitamina. Zajedno s orasima (koji su botanicki
takodje klasifikovani kao voce) i zelenim povrcem, voce cini zaista
adekvatnu ishranu, ova hrana cini idealnu ishranu normalne frugivorne
(koja se hrani plodovima) zivotinje: coveka. Sto bi rekla draga Sladjana
Velkov: "Ovca je hrana za vuka pa kad vuk vidi ovcu na livadi, pocne da
luci pljuvacku. A kad mi vidimo ovcu na livadi, da li lucimo pljuvacku?
Ne, naravno, jer ovca nije hrana za ljude. Ali zato ce nam pljuvacka
poteci kada vidimo jagode." Jedenje voca nam donosi mnogo istinskog
zadovoljstva. Majka Priroda obdarila je voce ukusima bas u onoj meri da
nam donese najveci uzitak pri jelu. U potpunosti zadovoljava nas ukus.
Imamo svaki razlog da jedemo ovu hranu kojom nas Majka Priroda mami da
uzivamo u jelu, i koju je obdarila s toliko ciste, bogate, celovite
hranljivosti. Nista nam ne moze dati toliko ukusne i sveprozimajuce
srece i zadovoljstva od obroka od socnog voca. Takav obrok je uvek poziv
na uzivanje. Vocni obrok nece stvoriti neprijatnosti koje se desavaju
ako se voce uzima s drugom hranom. Ovakav obrok nece oslabiti varenje.
Ucinice vam dobro. Osvezavajuci je i ishranjuje. Izvrsno zadovoljstvo
dok jedemo tako prirodno dobar obrok, divno osecanje prijatnosti posle
jela, stvarno, izvorno zadovoljstvo koje nam pruza, daleko prevazilazi
ono koje nam daje druga hrana. Voce vrlo malo ili nimalo podleze varenju
u ustima, po pravilu brzo bude poslato u creva gde se zahteva malo
varenja. Jesti ga s drugom hranom koja zahteva varenje odredjeno vreme u
stomaku, znaci zadrzavati ga da ceka u zelucu da se zavrsi varenje te
druge hrane. Sledi bakterijsko razlaganje.
2. Kiseline i
skrobove jedemo u zasebnim obrocima. Blaga kiselina ce unistiti ptijalin
\enzim pljuvacke\ iz pljuvacke. Sa unistenjem ptijalina varenje
skrobova mora biti zaustavljeno. Fiziolog Stajles kaze: "Ako je hrana na
pocetku jako kisela, tesko je videti kako uopste moze doci do hidrolize
\enzimskog varenja skroba\ pomocu pljuvacke. Ipak, mi uporno jedemo
kiselo voce pre zitarica koje doruckujemo i ne primecujemo lose efekte
ovoga. Skrob koji pobegne varenju u ovoj fazi bice svaren pankreasnim
sokom,i rezultat moze biti potpuno zadovoljavajuci. Ipak je razumno
pretpostaviti da sto veci posao bude uradila pljuvacka, laksi ce zadatak
ostati ostalim lucenjima i laksa ce biti mogucnost upotpunjenja ovog
zadatka. "Dovoljno je sircetne kiseline u jednoj ili dve kasicice da
potpuno obustavi varenje koje obavlja pljuvacka. Kiseline paradajza,
bobica, pomorandzi, grejpa, limuna, limesa, ananasa, kiselih jabuka i
ostalog kiselog voca dovoljne su da uniste ptijalin iz pljuvacke i
obustave varenje skroba. A Dr.Persi Houv sa Harvarda, ocigledno ne
shvatajuci zasto, kaze: " Mnogi ljudi koji ne mogu da jedu pomorandze uz
svoj obrok imace koristi od njih ako ih jedu 15 – 30min pre svog
obroka."Svi fiziolozi se slazu da kiseline, pa cak i blege kiseline,
unistavaju ptijalin. Ako i dok se ne dokaze da pljuvacka moze da vari
skrobove bez prisustva ptijalina \bebe nemaju ptijalin,povezite sad to\
insistirace da su kiselo skrobne kombinacije nesvarljive.
3.
Proteine i ugljene hidrate jedemo u zasebnim obrocima. U svom
udzbenikuza Fiziologiju Hauel kaze o stomacnoj lipazi da "ova lipaza je
smesta unistena kiseloscu od 0,2 %hlorovodonicne kiseline, tako da ako
je od funkcionalne vaznosti za stomacno varenje njeno delovanje, kao i
delovanje ptijalina, mora biti ograniceno na ranu fazu varenja, pre nogo
sto stomacni sadrzaj dodje do svoje normalne kiselosti."Nas ne treba da
zanima unistenje lipize hlorovodonicnom kiselinom u zeludcu vec
unistenje ptijalina istom. Fiziolog Stajls rece "Kiselina koja je veoma
korisna prilikom zeludacnog varenja, na primer, nepozeljna je prilikom
varenja pljuvackom. "O pepsinu pise "moc da se vare proteini se pokazuje
samo u kiseloj sredini i trajno se gubi u izrazito baznoj sredini.
Uslovi koji dozvoljavaju delovanje pepsina na varenje, otud, tacno su
oni koji iskljucuju delovanje pljuvacke."
4. Jedemo samo jedan
koncentrovani protein u jednom obroku. Ovo ne znaci da ne mozete jesti
dve vrste oraha u jednom obroku.To je dozvoljeno i ispravno, ali jesti
orahe i mleko, sir i orahe to je jako lose. Pored toga sto ti ml.pro.
nisu zdravi, a kad se jos i nepravilno kombinuju to je katastrofa.
Takodje mi ne moramo uzimati sve svoje proteine u jednom obroku. Deci je
potrebno vise proteina. Avokado ima dosta proteina i odlican je za
decu.
5. Proteine i kiseline jedemo u zasebnim obrocima. Posto
pepsin deluje samo u kiseloj sredini, pogresno se pretpostavlja da ce
uzimanje kiselina uz obrok pomoci varenje proteina. Naprotiv, desice se
suprotno, ove kiseline ce spreciti izlucivanje zeludacnog soka I tako
ometi varenje proteina. Kisele droge I kiseline iz voca demoralisu
zeludacno varenje, ili unistavaju pepsin ili sprecavaju njegovo
izlucivanje. Zeludacni sok se ne izlucuje u prisustvu kiseline u ustima I
zeludcu .Cuveni ruski fiziolog Pavlov, pozitivno je demonstrirao
demoralisuci uticaj kiselina na varenje kako vocnih kiselina tako I
kiselih proizvoda fermentacije.Sok od limuna, sirce ili neke dr.kiseline
dodate u salatu ili koji se koriste za prelive, a koje se jedu uz
proteinski obrok, zaustavice izlucivanje hlorovodonicne kiseline I tako
omesti varenje proteina.
6. Masti i proteine jedemo u zasebnim
obrocima. Krem, maslac, razne vrste ulja, sosovi,itd. Ne bi trebali da
uzimamo u istom obroku kad I orahe. Dobro je znati da obilje zelenog
povrca, nekuvanog, naravno, potiru opadajuce dejstvo masti ,tako da ako
mora da uzmete masti sa proteinima, on moze spreciti opadajuce dejstvo
masti na varenje proteina tako sto cete uz taj obrok uzeti dosta zelene
hrane.
7. Secere i proteine jedemo u zasebnim obrocima. Seceri
se ne vare ni u ustima ni u zeludcu.Vare se u crevima. Ako ih jedemo
same, ne zadrzavaju se dugo u zeludcu, nego se brzo proslede u creva.
Ako se jedu sa drugom hranom, bilo sa proteinima ili ugljenim hidratima,
zadrzavaju se u zeludcu duze vremena, cekajuci da se svari druga hrana.
Dok tako cekaju da se svari protein ili skrob, oni fermentisu. Kada se
secer ubaci u usta, pljuvacka se obilno izlucuje, ali ne sadrzi u sebi
ptijalin, jer ptijalin ne reaguje na secere.
8. Lubenicu jedemo
posebno, ali ne vidim problem ako neko zeli da jede lubenicu sa dinjom i
drugim vocem. Sve ove nabrojane namirnice jedemo samo na prazan stomak
ujutru najbolje i ne mesamo sa drugom hranom. Inace, veliki br.ljudi se
zali da im lubenica ne prija. Lubenica je tako celovita hrana I lako ce
ga svariti cak I najslabiji probavni sistem. Lubenica se ne vari u
zeludcu. Varenje se odvija u crevima. Ako je jedemo pravilno, zadrzava
se u zeludcu nekoliko minuta I odlazi u creva.Posto se voce lako I brzo
vari\ako ga jedete na prazan stomak\ mozete jesti slobodno slatko voce
uz dinje I lubenice I ja tako radim.
9. Mleko nudite deci samo,
a odrasli ga ne bi trebalo konzumirati. Prirodno je pravilo da mladi
svih vrsta svoje mleko uzimaju samo. Zaista, u ranom dobu zivota mladi
sisari ne uzimaju nikakvu drugu hranu osim mleka. Onda dodje vreme kada
uzimaju mleko sa drugom hranom, ali uzimaju te dve hrane ODVOJENO.
Najzad,dodje vreme kada se odbijaju od sise posle koga vise NIKADA ne
uzimaju mleko. Mleko je hrana mladih. Nema potrebe za njim kada prestane
normalan period dojenja. Naravno, uce nas da nam citav zivot treba
mleko i da nikad ne treba da se odbijemo od sise, da bi trebali ostati
sisancad citavog zivota. Sve je to komercijalni program i ne predstavlja
ljudsku potrebu kao ni zivotinjsku. Zbog sadrzaja proteina i masti,
mleko se veoma tesko kombinuje. Snosljivo bi se slagalo sa kiselim
vocem, ali ja to ne bih davala svom detetu. Ja bih sacekala da se prvo
svari mleko, pa ponudila voce. Kada mleko dospe u stomak prvo koagulise -
stvaraju se ugrusci, grudvice. Ti ugrusci se lepe za komadice dr.hrane i
tako se oni lepo odvoje od zeludacnog soka.To sprecava varenje dr.hrane
dok se grudvice mleka ne svare. Prilikom hranjenja male dece, vocni
obrok se moze dati, a posle pola sata se moze dati mleko. Mleko NE TREBA
davati u isto vreme sa vocem, osim uz kiselo, ali to bi trebalo
izbegavati\ja to ne radim\. Mleko i zitarice i drugi skrobovi je
nepravilna kombinacija.
10. Slatkisi su poslastice koje se jedu
posto je covek vec pojeo vise nego sto mu treba.Oni se NE KOMBINUJU ni
sa cim i najbolje je izostaviti ih. Ja tu ispadam slaba pa napravim
pogresnu kombinaciju, ali sam je svesna i gledam da je ne konzumiram
cesto. Niko nije savrsen i tesko je sve to uvek ispostovati, a pogotovo
zavisnici secera, tj slatkisa. Bolje i ta nepravilna kombinacija nego
beli rafinisani secer koji krade vitamine i minerale iz organizma. Od
veceg zla je bolje ono manje.
(By Danijela Lussy)