petak, 12. svibnja 2017.

kombinovanje hrane

10 PRAVILA KOMBINOVANJA HRANE

Pravila glase ovako:

1. Voce jedite sa vocem. Voce je meni uvek na prvom mestu. Voce spada medju najfinije i najbolje namirnice. Nista nam ne donosi toliko uzivanja u jelu kao bogata, socna jabuka, slatka, dobro zrela banana, pazljivo odabran puterast, kremast, nezan avokado, ili zdrava okrepljujuca dobrota slatkog grozdja sto greje srce. Prava gurmanska sreca dolazi od breskve dovedene do tacke savrsene zrelosti. Voce je zaista riznica ocaravajuceg ukusa, izvrsna radost jedenja. Sa svojom raskosnom mesavinom retkih ukusa, carobnih aroma, oku prijatnih boja, voce uvek poziva na obrok s uzitkom. Voce je vise nego samo uzitak za oko, nos i usta – ono je majstorska mesavina cistih, bogatih, stvarnih hranljivih elemenata. Nekolicina vrsta je bogata proteinima – avokado i masline – ali obiluje secerima od kojih nam polazi voda na usta; odlicna je mesavina raznih kiselina, puno je minerala i vitamina. Zajedno s orasima (koji su botanicki takodje klasifikovani kao voce) i zelenim povrcem, voce cini zaista adekvatnu ishranu, ova hrana cini idealnu ishranu normalne frugivorne (koja se hrani plodovima) zivotinje: coveka. Sto bi rekla draga Sladjana Velkov: "Ovca je hrana za vuka pa kad vuk vidi ovcu na livadi, pocne da luci pljuvacku. A kad mi vidimo ovcu na livadi, da li lucimo pljuvacku? Ne, naravno, jer ovca nije hrana za ljude. Ali zato ce nam pljuvacka poteci kada vidimo jagode." Jedenje voca nam donosi mnogo istinskog zadovoljstva. Majka Priroda obdarila je voce ukusima bas u onoj meri da nam donese najveci uzitak pri jelu. U potpunosti zadovoljava nas ukus. Imamo svaki razlog da jedemo ovu hranu kojom nas Majka Priroda mami da uzivamo u jelu, i koju je obdarila s toliko ciste, bogate, celovite hranljivosti. Nista nam ne moze dati toliko ukusne i sveprozimajuce srece i zadovoljstva od obroka od socnog voca. Takav obrok je uvek poziv na uzivanje. Vocni obrok nece stvoriti neprijatnosti koje se desavaju ako se voce uzima s drugom hranom. Ovakav obrok nece oslabiti varenje. Ucinice vam dobro. Osvezavajuci je i ishranjuje. Izvrsno zadovoljstvo dok jedemo tako prirodno dobar obrok, divno osecanje prijatnosti posle jela, stvarno, izvorno zadovoljstvo koje nam pruza, daleko prevazilazi ono koje nam daje druga hrana. Voce vrlo malo ili nimalo podleze varenju u ustima, po pravilu brzo bude poslato u creva gde se zahteva malo varenja. Jesti ga s drugom hranom koja zahteva varenje odredjeno vreme u stomaku, znaci zadrzavati ga da ceka u zelucu da se zavrsi varenje te druge hrane. Sledi bakterijsko razlaganje.

2. Kiseline i skrobove jedemo u zasebnim obrocima. Blaga kiselina ce unistiti ptijalin \enzim pljuvacke\ iz pljuvacke. Sa unistenjem ptijalina varenje skrobova mora biti zaustavljeno. Fiziolog Stajles kaze: "Ako je hrana na pocetku jako kisela, tesko je videti kako uopste moze doci do hidrolize \enzimskog varenja skroba\ pomocu pljuvacke. Ipak, mi uporno jedemo kiselo voce pre zitarica koje doruckujemo i ne primecujemo lose efekte ovoga. Skrob koji pobegne varenju u ovoj fazi bice svaren pankreasnim sokom,i rezultat moze biti potpuno zadovoljavajuci. Ipak je razumno pretpostaviti da sto veci posao bude uradila pljuvacka, laksi ce zadatak ostati ostalim lucenjima i laksa ce biti mogucnost upotpunjenja ovog zadatka. "Dovoljno je sircetne kiseline u jednoj ili dve kasicice da potpuno obustavi varenje koje obavlja pljuvacka. Kiseline paradajza, bobica, pomorandzi, grejpa, limuna, limesa, ananasa, kiselih jabuka i ostalog kiselog voca dovoljne su da uniste ptijalin iz pljuvacke i obustave varenje skroba. A Dr.Persi Houv sa Harvarda, ocigledno ne shvatajuci zasto, kaze: " Mnogi ljudi koji ne mogu da jedu pomorandze uz svoj obrok imace koristi od njih ako ih jedu 15 – 30min pre svog obroka."Svi fiziolozi se slazu da kiseline, pa cak i blege kiseline, unistavaju ptijalin. Ako i dok se ne dokaze da pljuvacka moze da vari skrobove bez prisustva ptijalina \bebe nemaju ptijalin,povezite sad to\ insistirace da su kiselo skrobne kombinacije nesvarljive.

3. Proteine i ugljene hidrate jedemo u zasebnim obrocima. U svom udzbenikuza Fiziologiju Hauel kaze o stomacnoj lipazi da "ova lipaza je smesta unistena kiseloscu od 0,2 %hlorovodonicne kiseline, tako da ako je od funkcionalne vaznosti za stomacno varenje njeno delovanje, kao i delovanje ptijalina, mora biti ograniceno na ranu fazu varenja, pre nogo sto stomacni sadrzaj dodje do svoje normalne kiselosti."Nas ne treba da zanima unistenje lipize hlorovodonicnom kiselinom u zeludcu vec unistenje ptijalina istom. Fiziolog Stajls rece "Kiselina koja je veoma korisna prilikom zeludacnog varenja, na primer, nepozeljna je prilikom varenja pljuvackom. "O pepsinu pise "moc da se vare proteini se pokazuje samo u kiseloj sredini i trajno se gubi u izrazito baznoj sredini. Uslovi koji dozvoljavaju delovanje pepsina na varenje, otud, tacno su oni koji iskljucuju delovanje pljuvacke."

4. Jedemo samo jedan koncentrovani protein u jednom obroku. Ovo ne znaci da ne mozete jesti dve vrste oraha u jednom obroku.To je dozvoljeno i ispravno, ali jesti orahe i mleko, sir i orahe to je jako lose. Pored toga sto ti ml.pro. nisu zdravi, a kad se jos i nepravilno kombinuju to je katastrofa. Takodje mi ne moramo uzimati sve svoje proteine u jednom obroku. Deci je potrebno vise proteina. Avokado ima dosta proteina i odlican je za decu.

5. Proteine i kiseline jedemo u zasebnim obrocima. Posto pepsin deluje samo u kiseloj sredini, pogresno se pretpostavlja da ce uzimanje kiselina uz obrok pomoci varenje proteina. Naprotiv, desice se suprotno, ove kiseline ce spreciti izlucivanje zeludacnog soka I tako ometi varenje proteina. Kisele droge I kiseline iz voca demoralisu zeludacno varenje, ili unistavaju pepsin ili sprecavaju njegovo izlucivanje. Zeludacni sok se ne izlucuje u prisustvu kiseline u ustima I zeludcu .Cuveni ruski fiziolog Pavlov, pozitivno je demonstrirao demoralisuci uticaj kiselina na varenje kako vocnih kiselina tako I kiselih proizvoda fermentacije.Sok od limuna, sirce ili neke dr.kiseline dodate u salatu ili koji se koriste za prelive, a koje se jedu uz proteinski obrok, zaustavice izlucivanje hlorovodonicne kiseline I tako omesti varenje proteina.

6. Masti i proteine jedemo u zasebnim obrocima. Krem, maslac, razne vrste ulja, sosovi,itd. Ne bi trebali da uzimamo u istom obroku kad I orahe. Dobro je znati da obilje zelenog povrca, nekuvanog, naravno, potiru opadajuce dejstvo masti ,tako da ako mora da uzmete masti sa proteinima, on moze spreciti opadajuce dejstvo masti na varenje proteina tako sto cete uz taj obrok uzeti dosta zelene hrane.

7. Secere i proteine jedemo u zasebnim obrocima. Seceri se ne vare ni u ustima ni u zeludcu.Vare se u crevima. Ako ih jedemo same, ne zadrzavaju se dugo u zeludcu, nego se brzo proslede u creva. Ako se jedu sa drugom hranom, bilo sa proteinima ili ugljenim hidratima, zadrzavaju se u zeludcu duze vremena, cekajuci da se svari druga hrana. Dok tako cekaju da se svari protein ili skrob, oni fermentisu. Kada se secer ubaci u usta, pljuvacka se obilno izlucuje, ali ne sadrzi u sebi ptijalin, jer ptijalin ne reaguje na secere.

8. Lubenicu jedemo posebno, ali ne vidim problem ako neko zeli da jede lubenicu sa dinjom i drugim vocem. Sve ove nabrojane namirnice jedemo samo na prazan stomak ujutru najbolje i ne mesamo sa drugom hranom. Inace, veliki br.ljudi se zali da im lubenica ne prija. Lubenica je tako celovita hrana I lako ce ga svariti cak I najslabiji probavni sistem. Lubenica se ne vari u zeludcu. Varenje se odvija u crevima. Ako je jedemo pravilno, zadrzava se u zeludcu nekoliko minuta I odlazi u creva.Posto se voce lako I brzo vari\ako ga jedete na prazan stomak\ mozete jesti slobodno slatko voce uz dinje I lubenice I ja tako radim.

9. Mleko nudite deci samo, a odrasli ga ne bi trebalo konzumirati. Prirodno je pravilo da mladi svih vrsta svoje mleko uzimaju samo. Zaista, u ranom dobu zivota mladi sisari ne uzimaju nikakvu drugu hranu osim mleka. Onda dodje vreme kada uzimaju mleko sa drugom hranom, ali uzimaju te dve hrane ODVOJENO. Najzad,dodje vreme kada se odbijaju od sise posle koga vise NIKADA ne uzimaju mleko. Mleko je hrana mladih. Nema potrebe za njim kada prestane normalan period dojenja. Naravno, uce nas da nam citav zivot treba mleko i da nikad ne treba da se odbijemo od sise, da bi trebali ostati sisancad citavog zivota. Sve je to komercijalni program i ne predstavlja ljudsku potrebu kao ni zivotinjsku. Zbog sadrzaja proteina i masti, mleko se veoma tesko kombinuje. Snosljivo bi se slagalo sa kiselim vocem, ali ja to ne bih davala svom detetu. Ja bih sacekala da se prvo svari mleko, pa ponudila voce. Kada mleko dospe u stomak prvo koagulise - stvaraju se ugrusci, grudvice. Ti ugrusci se lepe za komadice dr.hrane i tako se oni lepo odvoje od zeludacnog soka.To sprecava varenje dr.hrane dok se grudvice mleka ne svare. Prilikom hranjenja male dece, vocni obrok se moze dati, a posle pola sata se moze dati mleko. Mleko NE TREBA davati u isto vreme sa vocem, osim uz kiselo, ali to bi trebalo izbegavati\ja to ne radim\. Mleko i zitarice i drugi skrobovi je nepravilna kombinacija.

10. Slatkisi su poslastice koje se jedu posto je covek vec pojeo vise nego sto mu treba.Oni se NE KOMBINUJU ni sa cim i najbolje je izostaviti ih. Ja tu ispadam slaba pa napravim pogresnu kombinaciju, ali sam je svesna i gledam da je ne konzumiram cesto. Niko nije savrsen i tesko je sve to uvek ispostovati, a pogotovo zavisnici secera, tj slatkisa. Bolje i ta nepravilna kombinacija nego beli rafinisani secer koji krade vitamine i minerale iz organizma. Od veceg zla je bolje ono manje.

(By Danijela Lussy)