ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

istina o voću

Voće štiti organizam!

Voće je bogatstvo prirode. Konzumirajući voće, ono naš organizam puni vitaminima, mineralima, antioksidansima, te nam omogućuje da ostanemo zdravi.

Istina o voću:

- Voće sadrži nisku dozu kalorija, masti i izvor su jedinstvenih šećera, vlakana i vitamina koji su neophodni za optimiziranje našeg zdravlja.
- Pruža obilje topljivih vlakana koji pomažu u odbrani od holesterola i masnoća iz tijela
- Sadrže mnogo antioksidansa kao što su poli-flavonoidi, fenolne vitamina C, antocijanidina. Ovi spojevi, kao prvo, pomažu tijelo štititi od oksidativnoga stresa, bolesti i raka, i drugo, pomažu tijelu razviti sposobnost borbe protiv tih bolesti i jačanje imuniteta
- Antocijanini su flavonoidi kategorija poli-fenolnih spojeva koji se nalaze u nekim "plavim" voćima kao što su plavo-crno grožđe, dud, borovnice, kupine. Ovi spojevi imaju moćna anti-oxidant svojstva, uklanjanje slobodnih radikala iz tijela, a time i pružaju zaštitu protiv raka, starenja, infekcija itd. Ovi pigmenti imaju tendenciju da se koncentriraju samo ispod kože.
- Štiti od manjih problema kao što su boranje kože, opadanje kose, gubitak pamćenja do velikih bolesti poput dobi vezane makularna degeneracija mrežnice u očima, Alzheimerova bolest, debelog crijeva, slabe kosti (osteoporoza)

Istraživanja ukazuju na to da neko može jesti sve porcija voća dnevno. Preporučuje se jesti najmanje 2-3 obroka svježeg voća svaki dan.

Pojam jedna porcija voća je oko 250 g očišćenog voća, osim otpisa poput kore, sjemenke i sl.

Uključite sezonske plodove u svakodnevnoj ishrani. Raznolikost voća vrsta, boja, miris i ukus trebaju biti ohrabreni da biste dobili maksimum zdravstvene beneficije. Žuta i narančasta boja plodovi su bogati izvori alfa i beta karotena i Zea-xanthins i kripto-xanthins, dok je plava, crna boja kao što su crne ili borovnice su dobar izvor poli-fenolne Anthocyanin anti-oxidants.