Dr Velkov: Vitamin B12 ne sadrze ni biljni ni zivotinjski proizvodi, vec ga sintetisu mikroorganizmi, dobre bakterije koje se nalaze u nasim crevima, grlu, nazofariengalnim prostorima... Mesojedi imaju cesce nedostatke ovog vitamina jer imaju jacu kiselinu koja ubija dobre bakterije. Preporucujem redovno pijenje i redzuvelaka.
Od Monja Biljna: Ishrana Nutritionism:
Evo da se i ja ubacim. Naime, vitamin B12 ili cijanokobalamin je jedini koji sadrzi kobalt. Nastaje od mikroorganizama kao sto su bakterije i gljivice koje dospevaju u organizam zivotinja i coveka. Oni ga skladiste u jetri. Uz folnu kiselinu, vitamin B12 je neophodan za stvaranje krvnih celija (crvenih krvnih zrnaca), kao i za dobro funkcionisanje nervnog sistema. Nedostatak vitamina B12 dovodi do ozbiljne anemije i degenerisanja nervnih vlakana kicmene mozdine. Najvecu kolicinu vitamina B12 imaju namirnice zivotinjskog porekla, dok se u biljkama nalazi samo u tragovima. To je bio jedan od osnovnih argumenata protiv strogo biljne ishrane. Ali...
Naucna istazivanja kazu da postoje dva izvora upotrebe vitamina B12:
Same bakterije debelog creva koje sintetizuju vitamin B12 u velikim kolicinama. Mada je tacno da je kapacitet apsorpcije debelog creva vrlo organicen, ipak izgleda dovoljan da odredjenoj kolicina vitamina B12 omoguci da ode u krvotok. Crevne bakterije ne proizvode samo vitamin B12, vec takodje proizvode, na primer, vitamin K. Bakterije koje se nalaze u nasim ustima u stanju su da proizvedu dovoljno vitamina B12 da zadovolje dnevne potrebe organizma. Ako nema kobalta za formiranje vitamina B12, doci ce do perniciozne anemije. Gde mozemo naci kobalt? Zeleno lisnato povrce (u vrhovima i ivicama), detelina, voce, semenke..."
--------------------------
Univerzitet Prirodne Medicine Beograd
Vitamin B12 nastaje od mikroorganizama kao što su bakterije i gljivice koje dospevaju u organizam životinja i čoveka. Oni ga skladiste u jetri. Biljke ga imaju u malim kolicinama, međutim, ispitivanja vršena nad striktnim konzumentima biljne ishrane, pokazala su da se kod njih retko zapaža nedostatak vitamina B12. Azijski rezim ishrane (potpuno biljni) omogućava unošenje dovoljnih kolicina ovog vitamina. Milioni Indusa ne pokazuju simptome nedostatka ovog vitamina. Zapadni, čak i strogo biljni rezim ishrane obezbeđuje sasvim sigurno veću raznovrsnost i unošenje vitamina B12 u većim količinama. Postoje dva izvora: 1. Same bakterije debelog creva koje sintetizuju vitamin B12 u velikim količinama 2. Mikroorganizmi koji proizvode vitamin B12, i koji izgradjuju namirnice kao sto su kvasac, pšenične klice...
--------------------------
KAKO SE UNOSI B 12
Vec neka dva meseca ne jedem hranu zivotinjskog porekla, ali sam nedavno procitala tekst na netu o vaznosti vitamina B12 i da se on nalazi samo u hrani z. porekla i da je posebno vazan za zene koje tek treba da zacnu medju kojima sam i ja. Da li je to tacno i na koji nacin moze jos da se unese?
--------------------------
MIT B12
Dragana Timotic: Naprotiv! Vitamin B12 stvaraju bakterije u zemlji, životinje jedu biljke tako da ljudi koji jedu meso B12 dobijaju posredno - vegetarijanci i vegani ga dobijaju direktno. Najnovije studije svetskog udruženja lekara nutricionista objavilo je nedavno da su potpuno pogrešne pretpostavke da vegetarijanci i vegani nemaju dovoljno vitamina B12. Naprotiv, njihova istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju proteine životinjskog porekla imaju manjak ovog vitamina. Sada čak upozoravaju da je štetno deci davati meso. Ja to dobro znam, moj sin je vegetarijanac od pre rođenja, a za ovih 16 godina nije NIJEDNOM išao kod lekara. Njegov školski karton je PRAZAN!!! Naravno, nije primio ni jednu vakcinu (osim BSG u porodilištu, koju sam homeopatski poništila nakon par meseci).
--------------------------
B12 Vitamin
Zdrav crevni trakt sa potpunom crevnom florom stvara dovoljno vitamina B12 i mnogih drugih vitamina kako B kompleksa i dr. To znači da ga treba održavati zdravom biljnom svežom živom hranom. Biljna hrana se ponaša kao probiotik na primer, banane.
Nedostatak vitamina B12 je mnogo veći problem kod mesoždera i mlekopija nego kod vegana. Pa šta mislite zbog koga su izmišljene injekcije i dodaci? Mnogo pre su se koristile, na primer u našoj zemlji nego što je uopšte i bilo vegana, znam ja, vegan sam od 99' a zdravstveni radnik.
Treće što se tiče biljnih izvora pored fermentisanih koji se ujedno ponašaju i kao probiotici imamo alge kao ne primer spirulinu, hlorelu koje su najbogatiji izvori Vitamina B12 na Zemlji. Pri tom se to tvrdi na skoro svim Istočnjačkim Univerzitetima: Japanskom, Kineskom, Indijskom, proguglajte malo sada imate i google prevodilac Dok s druge strane plaćene "studije” i "istraživanja" na Zapadu posebno u USA priča suprotnu priču da bi prodavali suplemente, kako alge nemaju aktivan vitamin B12!!! A šta ovima u Aziji koji nemaju nedostatak njima jeste aktivan, a Zapadnjacima jeste.
Ako ipak dođe do nekog problema, a ima različitih uzroka: od unosa antibiotika, prehladne i prevruće hrane, previše mrtve hrane (termički obrađene), alkohol, neki lekovi, konzervansi u industrijskoj hrani i svemu drugom... čak ih trpaju i u vitamine!!! Sve to da bi dobili rasu robova-potrošača i bolesnika koji samo kupuju ne zapitkuju i večno su zavisni od proizvoda ili robe (Roba za Roba ili su jako nezdravi pa opet uzimaju I lekove (suplemente). Drugi uzroci su: Kronova bolest, celijakija, infekcija HIV-om, smanjena proizvodnja želudačne kiseline, hirurški uklonjeni delovi probavnog trakta i pogoršana funkcija gušterače (pankreasa). U starijih je najčešći uzrok nedostatka vitamina B12 hipokloridija s atrofičnim gastritisom. Atrofični gastritis nastaje kad sluznicu želuca, odnosno parijetalne ćelije, napadnu antitela što rezultira gubitkom tih ćelija, koje izlučuju želudačnu kiselinu i enzime. S obzirom da je za apsorpciju vitamina B12 vezanog za proteine iz hrane potrebna želudačna kiselina, oboleli od ove bolesti mogu razviti simptome nedostatka ovog vitamina. Međutim, oboljeli od ove bolesti mogu apsorbirati slobodan vitamin B12 iz dodataka hrani I hrane, a nije inhibirana ni reapsorpcija ovog vitamina. S vremenom će se ipak smanjiti količine ovog vitamina u organizmu, a smanjene količine želudačne kiseline mogu rezultirati povećanim rastom crevnih bakterija koje koriste vitamin B12 te time smanjiti količine ovog vitamina koje su na raspolaganju našem organizmu. Također, atrofični gastritis se često povezuje s infekcijom Heliobacter pylori, koja uzrokuje hroničnu upalu želuca i time, dakle, smanjenu apsorpciju vitamina B12. Hronična intestinalna infekcija ribljim parazitom Diphyllobothrium može uzrokovati nedostatak vitamina B12 s obzirom da se ovaj parazit “grabi” s domaćinom za ovaj vitamin.
Ako pak dođe do vidljivog nedostatka, najmanjeg neurološkog pokazatelja, obavezno preduzeti hitne mere. Znači ako se osećate normalno i pored pokazanog nedostatka na analizi testovima laboratorijskim gde je manja vrednost još uvek možete Pravilnom ishranom sa probioticima sirovom svežom hranom bez konzervansa (budite obazrivi kod suvog voća) da povratite vrednosti. Ako osećate bilo kakve neurološke pokazatelje nedostakta kao što su utrnulost prstiju ili zbunjenost, depresija, umor, periferna neuropatija, psihoza, megaloblastična anemija, demencija, slabo pamćenje, slabost, glositis, konstipacija i gubitak teka. Simptomi nedostatka ovog vitamina u dece su pogoršan rast i razvoj, poremećaji pokreta i megaloblastična anemija.
Večina vegana ima suprotno od umora povećane nivoe energije i elana, ali ipak se proverite da budete sigurni pa reagujte adekvatno i na vreme.
Milan NIkolic