ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

ljekovito bilje

KADA TREBA SABIRATI LJEKOVITO BILJE?

Ljekovito bilje ima veoma značajnu ulogu u razvitku privrednog i kulturnog života svih naroda svijeta. Ta njegova uloga nije od jučer, ona postoji od najstarijih vremena. Svaki narod, svaka zemlja, svaka epoha bavila se sakupljanjem ljekovitog bilja, imala je svoje ljekovite droge. O tome govore konkretno mnoge činjenice, koje su ostavile dubok pečat u kulturnoj i privrednoj povijesti mnogih zemalja.

Biljka ne sadrži uvijek jednake količine aktivnih tvari, koje je čine ljekovitom, te je zato veoma važno u koje je vrijeme brati. Isto tako, pojedini dijelovi Ijekovitog bilja ne sabiru se u isto vrijeme.

Čitava zeljasta biljka sabire se tek onda kada je zrela za razmnožavanje, tj. kada počinje cvjetati.
To je vrijeme kada ona u svojim nadzemnim dijelovima, posebice u listovima, sadrži najviše aktivnih tvari.
Kod višegodišnjih zeljastih biljaka prilikom branja treba biti oprezan.
Biljku se ne smije čupati iz korijena, nego rezati samo mlađe dijelove, a ostavljati starije prizemne dijelove koji će se ponovo pomladiti.
Takvim branjem stabljike biljka se pomlađuje i štiti od uništenja.

Listovi se beru kao i stabljika, uglavnom u početku cvatnje, što je znak da je potpuno razvijena i da sadrži najviše aktivnih tvari.
Pri kraju cvatnje, pogotovo kad se plod formira i dozrijeva, Ijekovito bilje, redovito, posjeduje najmanji sadržaj aktivnih tvari.
Kad se beru listovi, obratiti pažnju da budu zeleni, razvijeni i bez nametnika.
Listove biljaka što sadrže eterična ulja potrebno je što brže osušiti i pohraniti.
Nakon što se osuše, listovi moraju sadržavati približnu boju koju su imali dok je biljka bila u svježem stanju. Promijeni li se znatnije boja, to je znak da su u biljci nastale promjene u sastavu važnijih tvari i da nije za Ijekovitu upotrebu.

Cvjetovi se beru u vrijeme njihove pune razvijenosti, što znači, prije nego su ocvali.
Kad se cvjetovi trgaju ili režu, valja paziti da peteljka bude što kraća. Isto tako, ne bi bilo dobro kad bi cvjetove trgali bez peteljki. U tom bi slučaju cvjetovi ubrzano gubili aktivne tvari.
Sušiti ih brzo i paziti da na njima ne bude insekata.

Plodovi namijenjeni liječenju beru se neposredno prije sazrijevanja. Mesnatiji plodovi teže se suše pa se zato uglavnom ižlažu većoj toplini u tankim kriškama.

Kora se obično sabire u proljeće jer se tada najlakše guli s drveta. Koru guliti s mlađih grana, ne starijih od dvije do tri godine. Ta je kora manje ispucala i više je glatka, a sadrži više aktivnih tvari.

Podzemni dijelovi dvogodišnjih Ijekovitih biljaka sabiru se koncem prve ili početkom druge godine. Kod višegodišnjih biljaka podzemni dijelovi sabiru se u drugoj godini. Podzemni mesnati dijelovi ljekovitog bilja sakupljaju se u ranu jesen prije kiša. Oni se pažljivo očiste od zemlje i suhih dijelova, usitne na manje dijelove i onda suše, obično na umjetnoj toplini.

Pripravljanje čaja

Mnogi misle da će svaki čaj biti jednako ljekovit, bez obzira na to kako ga pripremili.
Mnoštvo ljudi kuha čaj tako da ljekovitu biljku stavi u hladnu vodu, pa čeka da voda zavrije i kuhaju nekoliko minuta.
Drugi pak biljku stave u vrelu vodu i ostave da kuha nekoliko minuta, zatim odmaknu s vatre i odmah procijede.
Odmah valja reći da su navedeni načini pripremanja čaja, u pravilu, posve pogrešni. U većini slučajeva tako skuhan čaj gotovo je beskoristan, a u nekim slučajevima i može biti i štetan.
U svakom boljem fitoterapijskom priručniku preporučuje se vrijeme sabiranja biljaka, način kuhanja ili pripremanja čajeva i vremensko određenje njihova uzimanja.

Stručnjaci za fitoterapiju savjetuju da se čaj priprema na sljedeći način:
staviti vodu na štednjak i pričekati da proključa, kada voda zavrije, maknuti s vatre i ostaviti poklopljenu – da odstoji 5 minuta.
Temperatura vode tada će biti oko 90°C. Nakon toga u vruću vodu valja staviti potrebne biljke i dobro promiješati.
Ponovno ćemo lončić s čajem poklopiti i držati određeno vrijeme (onoliko koliko se preporučuje u određenom receptu) da odstoji.

Može li čaj biti štetan?

Da bi neka ljekovita biljka bila zaista ljekovita i korisna, potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta.
Ljekovite biljke valja sabirati u godišnjem dobu kada u njima (odnosno njihovim pojedinim dijelovima) ima najviše ljekovitih tvari.
Ljekovite biljke treba brati na čistim područjima, bez zagađenog tla ili zraka. Biljke ubrane uz frekventne prometnice gotovo redovito imaju na listovima i cvjetovima nataložene štetne tvari (metale, sol i druge kemijske tvari).
Ljekovite biljke koje rastu u blizini područja prskanih pesticidima nije uputno brati i koristiti.
Također nije dobro prekoračiti preporučenu dozu ljekovite biljke na količinu od 2,5 decilitra vode misleći kako će takav "jači" čaj i bolje djelovati.

Dugotrajno stajanje ljekovitih biljaka u "kućnoj ljekarni", duže od 6 mjeseci, a pogotovo godinu dana, čini ih beskorisnima i ne preoporučuje se od njih pripremati čaj.