utorak, 23. svibnja 2017.

hrana i emocije

4 KARAKTERA (hrana i emocije)

Hipokrat je prije oko 2500 godina podijelio ljude na četiri karaktera (melankolik, kolerik, flegmatik i sangvinik), a danas savremena psihologija dijeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu. Ovo nam pokazuje koliko se malo ljudi mijenjaju kroz hiljade godina kada su temperamenti i osjećaji u pitanju.

1. U emociji ljutnje naš organizam ima viška noradrenalina i hranom na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su kefir, jogurt i sir mi utičemo na gašenje negativne emocije ljutnje jer se u mozgu ovakvom ishranom potpomaže sinteza inhibicijskih ili supstanci koje imaju djelovanje na kočenje moždanih aktivnosti što dovodi do smirenja.

2. Za osjećaj tuge hrana može podstaći nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice i proizvodi, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i "tugofilne" namirnice koje "tješe" u stanju tuge često i instinktivno, a pritom nismo ni svjesni da svoje tužno raspoloženje liječimo uzimanjem slatkiša.

3. Kako su slatkiši i masnoće koncentrisane visokoenergetske namirnice treba ih uzimati u malim količinama, što bi se reklo "začinski" način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu i odličan ukus jelu. Čokoladu mnogi zovu i prirodnim antidepresivom jer ima u svom sastavu feniletilamin koji ima uticaj na buđenje lijepih osjećaja i euforije. Na prvo mjesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od integralnog zrna.

4. U stanjima tjeskobe ili bezvoljnosti vjerovanje je da riba i meso podižu raspoloženje osim što umanjuju tjeskobu. Na vrhu potencijala za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje pozitivnih emocija ima i djelovanje na očuvanje protočnosti krvnih žila mozga zahvaljujući moćnim omega 3 masnim kiselinama. Sa mesom oprez!

*Jeste li znali da je sezonska depresija povezana sa žudnjom za ugljikohidratima?!