4 KARAKTERA (hrana i emocije)
Hipokrat je prije oko 2500 godina podijelio ljude na četiri karaktera
(melankolik, kolerik, flegmatik i sangvinik), a danas savremena
psihologija dijeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu.
Ovo nam pokazuje koliko se malo ljudi mijenjaju kroz hiljade godina kada
su temperamenti i osjećaji u pitanju.
1. U emociji ljutnje naš organizam ima viška noradrenalina
i hranom na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su kefir, jogurt
i sir mi utičemo na gašenje negativne emocije ljutnje jer se u mozgu
ovakvom ishranom potpomaže sinteza inhibicijskih ili supstanci koje
imaju djelovanje na kočenje moždanih aktivnosti što dovodi do smirenja.
2. Za osjećaj tuge hrana može podstaći nastanak serotonina u mozgu, a
to su žitarice i proizvodi, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i
"tugofilne" namirnice koje "tješe" u stanju tuge često i instinktivno, a
pritom nismo ni svjesni da svoje tužno raspoloženje liječimo uzimanjem
slatkiša.
3. Kako su slatkiši i masnoće koncentrisane
visokoenergetske namirnice treba ih uzimati u malim količinama, što bi
se reklo "začinski" način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću
životu i odličan ukus jelu. Čokoladu mnogi zovu i prirodnim
antidepresivom jer ima u svom sastavu feniletilamin koji ima uticaj na
buđenje lijepih osjećaja i euforije. Na prvo mjesto treba ipak staviti
žitarice i proizvode od integralnog zrna.
4. U stanjima
tjeskobe ili bezvoljnosti vjerovanje je da riba i meso podižu
raspoloženje osim što umanjuju tjeskobu. Na vrhu potencijala za
otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje
pozitivnih emocija ima i djelovanje na očuvanje protočnosti krvnih žila
mozga zahvaljujući moćnim omega 3 masnim kiselinama. Sa mesom oprez!
*Jeste li znali da je sezonska depresija povezana sa žudnjom za ugljikohidratima?!