Hrana bez sluzavosti
Evolucija nam pokazuje da čovjek pripada porodici majmuna koji se hrane isključivo voćem i biljkama.
Hrana bez sluzavosti: voće, salata, orasi.
Hrana koja stvara sluzavost: sve ostalo.
Namirnice uopće ne moramo (nema smisla) promatrati sa stajališta
njihove hranjive vrijednosti (kalorične, koliko bjelančevina,
ugljikohidrata...). Tijelo koje je očišćeno od svih otpadnih tvari i
otrova, koje ne prima u sebe nikakvu čvrstu hranu, radi bez ikakvih
zapreka. Hranu treba gledati sa ovog stajališta:
• koliko/ do koje mjere proizvodi bolest (sluzavost, kiselost, otpadne tvari) i time opterećuje tijelo i
• ima li svojstva rastvaranja, izlučivanja.
Hrana koja ne proizvodi sluz su samo svježe voće i povrće (neškrobno).
Svako meso proizvodi najgore otrove u tijelu, mokraćnu kiselinu i sluz.
Jaja su još gora jer imaju ljepljivo svojstvo. Kuhana su manje štetna
jer se to ljepljivo svojstvo kuhanjem razara. Mlijeko isto. Škrob je
gori od mesa - lakše se probavlja, ali stvara više ljepljive sluzi.
Ugljična kiselina uzrokuje bolest, a ona nastaje vrenjem koje nastaje miješanjem sluzave hrane s voćem.
Sve masti stvaraju sluz, pa i one biljnog porijekla i nisu korisne za tijelo.
Žitarice isto stvaraju sluz i kiselinu. Riža je tu vodeća po lošem. Mahunarke također.
Krumpir (iako škrobna namirnica) sadrži mineralne soli, a ne proizvodi
nikakvu ljepljivu sluzavost. Dobro pečen, neoguljen ili u neoguljenim
narezanim ploškama, bez životinjske masti, krumpir gotovo da i ne stvara
sluzavost.
Ragner Berg namirnice koje stvaraju sluzavost naziva
namirnicama koje stvaraju kiselinu. Svaka namirnica koja stvara
sluzavost proizvodi, nakon rastvaranja u organizmu, kiselinu. Poznate su
Bergove tabele - popis namirnica sa postotkom u kojem povezuju/
rastvaraju ili stvaraju kiselinu.
Uz namirnice koje stvaraju
kiselinu treba jesti one koje sluzavost/ kiselinu ne stvaraju ili
rastvaraju, da neutraliziraju kiseline (npr. uz škrobne namirnice).
Pomoću hrane bez sluzavosti vi održavate vašu kožu bez pomoći kozmetike, losiona i krema.
Napravite pokus. Kada sljedeći put budete jeli, namečite još jednu
porciju za imaginarnog gosta. Ubacite je u lonac (sve što ste pojeli i
popili za obrok), dobro protresite i držite minimalno 30 minuta na
štednjaku, ugrijanom do temperature tijela. Pokrijte poklopcem i
ostavite odstajati preko noći. Kada ujutro skinete poklopac, doživjeti
ćete veliko iznenađenje. Zapamtite da se to isto događa sa hranom u
vašem tijelu.