subota, 28. ožujka 2020.

hranom protiv korone

ODBRANA ORGANIZMA OD VIRUSA! DOKTORI OTKRILI ZLATNE SAVJETE - TIJELO ĆE SAMO IZBORITI AKO UNOSITE OVU HRANU

Da biste izgradili snažne obrambene mehanizme tijela potrebno je promijeniti način života, više spavati i jesti više povrća i voća

Snažan imunitet prva je i najbolja linija obrane protiv virusnih napada i respiratornih infekcija.

Da bi izgradila snažne obrambene mehanizme, tijelo treba da promijeni svoj način života, više spava i jede više povrća i voća.

Spavaj

Istraživanja su pokazala da kvalitetan san oko 7 sati značajno doprinosi jačanju imuniteta odraslih. Odgovarajuća količina sna takođe ovisi o starosti osobe. Tako bi djeca koja idu u vrtić, odnosno od treće do pete godine, u prosjeku trebala spavati 10 do 13 sati dnevno; djeca koja idu u osnovnu školu od 9:00 do 23:00; te srednjoškolce i odrasle učenike od 7 do 21 sat. Spavanje uzrokuje umor, dekoncentraciju i podiže nivo stresa, što prisiljava tijelo da traži dodatnu energiju koju najčešće uzimaju slatkiši i gazirane piće, dodatno slabeći njegov imunitet.

Zdrava prehrana

Konzumiranje zdravih i uravnoteženih obroka najbolji je način za jačanje imuniteta. Jedite hranu koja je u sezoni i proizvedena je u vašoj klimi jer sadrži više vitamina i minerala i bolje odgovara tijelu. Povećajte unos svježeg voća i povrća bogatog vitaminom C, koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta, kao i vlakana koja se nalaze u integralnim žitaricama. Uzmite i probiotike u fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su jogurt ili kefir.

Smanjite unos šećera

Prerađena hrana puna šećera zaustavlja djelovanje bijelih krvnih zrnaca, što negativno utječe na imuni sistem. Istovremeno, izbjegavajte konzumiranje sode koja sadrži previše šećera koji vam nije potreban.

Pijte puno vode

Količina vode koju trebate popiti tokom dana je oko 1,5 litara. Redovna hidratacija organizma doprinosi boljem funkcionisanju svih organa i jačanju imunološkog sistema.

Izbegavajte alkohol

Alkoholna pića puna su masti koje jetra ne može preraditi, što narušava funkciju imunološkog sistema. Do danas su pokazala da prekomjerno pijenje alkoholnih pića dovodi do povećane osjetljivosti na neke bolesti.

Fizička aktivnost

Istraživanja su dokazala da pola sata fizičke aktivnosti doprinosi poboljšanju imuniteta i otpornosti gornjih disajnih puteva, što je važno u odbrani od respiratornih infekcija i koronavirusa. Šetanje, vožnja biciklom ili lagana trčanja najbolji su načini za jačanje imuniteta.