četvrtak, 8. veljače 2018.

11 najboljih

11 najboljih namirnica za naše zdravlje

Svi smo već čuli dosta o bitnosti super namirnica tokom poslednjih par godina, ali da li znate koliko je količinski potrebno da iste pojedete kako biste uživali u njihovim prednostima i šta one zapravo čine za nas?

Super hrana za zdravlje...

Svi smo već čuli dosta o bitnosti "super namirnica" tokom poslednjih par godina, ali da li znate koliko je količinski potrebno da iste pojedete kako biste uživali u njihovim prednostima i šta one zapravo čine za nas? Super namirnice su često svrstavane u one koje su bogate antioksidansima – molekuli koji sprečavaju oksidaciju i sprečavaju oštećenja zdravih ćelija. Ali ovih 11 super namirnica imaju i dodatne koristi, a uz to su i vrlo ukusne! Zato pročitajte, pa posetite najbližu prodavnicu zdrave hrane, pijacu ili supermarket da se snabdete sa njima.

1. Borovnica

Šta se u njoj nalazi? Borovnica je puna antioksidanasa, uključujući vitamin C, a takođe i dobar izvor vlakana.

Kako deluje? Vlakna normalizuju pražnjenje creva, smanjuju holesterol i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, dok antioksidansi štite od malignih i srčanih oboljenja, astme, artritisa, Alchajmerove bolesti i drugih neuroloških oboljenja vezanih za starost.

Kako se uzima? Ma samo jedite! Takođe, borovnicu možete dodati u voćne salate, jogurt ili kašu, a možete ih i peći. Držite kesu u zamrzivaču tako da ih uvek imate pri ruci.

Koliko je potrebno? Manja šaka dnevno će učiniti čuda.

2. Brokoli

Šta se u njemu nalazi? Brokoli je fantastičan izvor vitamina K i C, pa čak i folne kiseline, kalcijuma i vlakana.

Kako deluje? Vitamin K održava Vašu krv zdravom, slobodnom od ugrušaka, dok se vitamin C bori protiv raka. Folna kiselina je vrlo poželjna za trudnice i dojilje, dok kalcijum jača kosti, a vlakna pomažu redovnijim stolicama.

Kako se uzima? Pržite i mešajte ga sa drugim povrćem ili jedite sirov brokoli uz dresinge i soseve sa nižim procentom masti.

Koliko je potrebno? Oko 150 g, sirovog ili kuvanog.

3. Crni čaj

Šta se u njemu nalazi? Puno antioksidanasa i ničega drugog – čaj je u potpunosti bez kalorija.

Kako deluje? Čaj smanjuje krvni pritisak, pomaže pri sprečavanju nastanka malignih oboljenja i osteoporoze, umanjuje rizik od infarkta miokarda, poboljšava srčano zdravlje, upotpunjuje Vaše dnevne potrebe za tečnošću i moguće je da čak ima i ulogu u sprečavanju štetnog dejstva sunčevih zraka po kožu.

Kako se uzima? Kuvajte čaj makar tri minuta, osim ako niste vrlo osetljivi na kofein i iscedite malo limuna u njega te dodajte meda po ukusu.

Koliko je potrebno? Nebo je granica! Samo se potrudite da ne preterate sa kofeinom.

4. Spanać

Šta se u njemu nalazi? Spanać je bogat proteinima, vitaminom A i K, folnom kiselinom i vlaknima.

Kako deluje? Spanać jača srce, štiti od slabljenja pamćenja koji se javlja sa starošću, a pomaže i razvitku ploda (sjajno za trudnice!).

Kako se uzima? Korist od spanaća ćete izvući ukoliko ga skuvate, ali i ako je sirov, zato ga ubacite u Vašu omiljenu salatu ili raspalite po super-spanać lazanji.

Koliko je potrebno? Opet, oko 150 g će poslužiti svojoj svrsi.

5. Orasi

Šta se u njima nalazi? Orasi imaju više antioksidanasa od drugih orašastih plodova i prepuni su vitamina E. Povrh toga, bogati su biljnim serumima i omega 3 mastima, a i imaju vrlo pogodan odnos polinezasićenih i zasićenih kiselina.

Kako deluje? Antioksidansi u orasima obezbeđuju zaštitu protiv raka, dok je vitamin E dobar za srčano zdravlje, a serumi i njihove masti rade na smanjivanju nivoa lošeg holesterola. Pored svega toga, orasi takođe pomažu i prevenciji nastanka dijabetesa i depresije. Ludilo od zdravlja!

Kako se uzima? Ako mljackanje sirovih oraha nije Vaša stvar, pospite mlevene orahe po salati ili ukusnoj pasti.

Koliko je potrebno? Zasigurno ne ni 150 g! Samo 8 očišćenih oraha svakog drugog dana će Vam dati sve ove pogodnosti.

6. Soja

Šta se u njoj nalazi? Soja je jedan od najboljih izvora proteina, uz to ima i dosta vlakana i veliku dozu antioksidanasa.

Kako deluje? Soja može poboljšati nivo holesterola i smanjiti rizik od pjave kardiovaskularnih oboljenja, dok antioksidansi štite od raka.

Kako se uzima? Skuvajte je, iscedite i poslužite sa malo morske soli i limuna, a možete i tradicionalnoj mlevenoj soji dati zabavan preokret dodajući leblebije.

Koliko je potrebno? Svega stotinak grama ovih mahunarki pruža Vam čak devet grama vlakna, 11 grama proteina i pozamašnu dozu antioksidansa, sa svega 120 kalorija.

7. Banane

Šta se u njima nalazi? Banane su bogate ugljenim hidratima koji daju energiju, a pored njih sadrže i antioksidanse, kalijum i vitamin B6.

Kako deluju? Savršene za snabdevanje energijom pre, tokom ili posle vežbanja, banane štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima koji mogu posledično mogu izazvati srčana oboljenja i rak; pomažu pri smanjivanju krvnog pritiska i podstiču zdravlje kože i kose.

Kako se uzima? Samo skinite koru i navalite!

Koliko je potrebno? Koliko god želite, samo se pobrinite da su zrele.

8. Brazilski orah

Šta se u njima nalazi? Brazilski orasi su jedan od retkih dobrih izvora selena, a takođe su i krcati bitnim vitaminima, mineralima i vlaknima.

Kako deluju? Ova ukusna poslastica štiti od raka, depresije i Alchajmerove bolesti.

Kako se uzima? Ako sirovi brazilski orasi nisu po Vašem ukusu, iseckajte ih i pospite po Vašim jutarnjim žitaricama ili ih sameljite i ubacite u svoj omiljeni preliv za salatu.

Koliko je potrebno? Dva ili tri oraha dnevno je dovoljno, time izbegavate nepotrebne masti u Vašoj ishrani.

9. Kivi

Šta se u njemu nalazi? Među nutritivno najbogatijim voćkama, kivi je pun antioksidansa, kalijuma, vlakana i vitamina A i E.

Kako deluju? Kivi neutrališe slobodne radikale koji štete ćelijama, smanjujući upalne procese i mnoge druge koji su u vezi sa mnogim obolenjima. Oni takođe mogu umanjiti i verovatnoću obolevanja od astme i raka debelog creva i podupiru i srčano zdravlje smanjujući nivoe triglicerida i regulišući hiperaktivnost trombocita.

Kako se uzima? Skinite koru i jedite ili ih naseckajte za letnju voćnu salatu.

Koliko je potrebno? Samo jedan kivi dnevno je dovoljan.

10. Laneno seme

Šta se u njemu nalazi? Laneno sene je puno vlakana, omega 3 masnih kiselina, B vitamina i antioksidanasa.

Kako deluje? Laneno seme se bori protiv raka i podstiče dobru ishranjenost mozga, to je jedan od retkih biljnih izvora Omega-3 masnih kiselina i svakako najlakši za svariti.

Kako se uzima? Dodajte ga u jutarnje žitarice ili jogurt ili dodajte u preliv za salate ili sos za testenine.

Koliko je potrebno? Samo dve kafene kašike dnevno će Vam pomoći da izvučete koristi iz ovih sićušnih, ali moćnih nutritivnih plodova. Pobrinite se da sameljete laneno seme kako biste lakše došli do onoga što je dobro za Vaše zdravlje.

Za kraj, ali ne i najmanje bitna …

11.   Crna čokolada

Šta se u njoj nalazi? Prema nedavnim istraživanjima, čokolada sadrži više antioksidanasa nego većina prirodnih voćnih sokova.

Kako deluje? Antioksidansi štite telo od oboljenja kao što je rak i pomažu u prevenciji nastanka srčanih oboljenja. Takođe pojačava i cirkulaciju krvi u mozgu i da ne zaboravimo – prirodni je stimulans dobrog raspoloženja.

Kako se uzima? Uživajte u tamnoj čokoladi kakva jeste ili je koristite u pripremi (zdravih) kolača.

Koliko je potrebno? Ova super hrana bi trebala da se jede umereno – samo jedna ili dve kockice dnevno su dovoljne.