subota, 3. veljače 2018.

zahvali za sve

Hedda Bolgar čuveni psihoterapeut, živjela je 103 godine i do poslednjeg dana primala pacijente koji su je jednostavno obožavali! Jer je bila prožeta pozitivnom energijom i ljubavlju prema životu, koja se lako prenosila na druge, kao virus.

Hedda tvrdi da je za mentalno zdravlje nakon 50 godina veoma važno shvatiti: "Ljudi često govore o tome šta gubimo s godinama, ali rijetko pominju šta dobijamo. Sa godinama, stičemo nezavisnost, naučimo da se bolje razumijemo, postanemo smireniji.
Starenje pruža veliku priliku da prestanemo da se ljutimo na sebe zbog donošenja pogrešnih odluka i da se oslobodimo krivice. "

​Ona je uvijek pokušavala da pomogne pacijentima da prihvate i vole svoje godine. Šta savjetuje ova mudra dama da se starost sreće sa osmjehom na licu?

1. Zapamti da je većina tvojih košmara isključivo u tvojoj mašti.

2. Radi toliko koliko ti zdravlje dozvoljava. Ne žuri se da se penzionišeš.

3. Traži radost u svakodnevnim stvarima.

4. Posle pedesetih, dobijamo nevjerovatnu nezavisnost od suda drugih ljudi. Koristi to češće i što je moguće manje misli o tuđem mišljenju.

5. Ne ljuti se na mlade ljude, već pokušaj da se družiš sa njima!

6. Spavaj dovoljno i ne prejedaj se.

7. Ne veži se za prošlost, uništiće ti sadašnjost.

8. Ne brini o budućnosti, sigurno će ti donijeti prijatna iznenađenja!

9. Pokaži interesovanje i saosjećanje prema bliskim.

10. Prihvati ono što se događa, tako kako jeste i ne brini zbog teškoća.

11. Zahvali za svaki proživljeni dan!

Uprkos svega ne znaš šta će ti se desiti u budućnosti. Pa zašto ne bi jednostavno uživao u svakom danu? Vidjećeš da sa godinama, život donosi samo puno zadovoljstava i prijatnih iznenađenja!

Prevela: Beba Muratović