nedjelja, 11. veljače 2018.

detox

Detoks je rješenje, ne dijeta!

Temeljito proljetno čišćenje organizma mnogo je više od držanja dijete. Ovakav cjelovit vodič za detoksikaciju tijela i uma nećete tako lako naći. Razbudite se i krenite u zdrav život!

Čišćenje organizma nije dijeta
Najvažniji organi za uklanjanje otrova iz tijela su jetra, bubrezi, pluća, crijeva i koža. Oni obavljaju važne i teške zadatke za očuvanje zdravlja. Ako se u njima nakupilo previše toksina, možemo postati umorni, depresivni, razdražljivi, naglo izgubiti ili dobiti na kilaži, patiti od glavobolje, slabe koncentracije, vrtoglavice, bolova u mišićima i zglobovima, problema s probavom, s kožom (aknama, lišajevima)...

Znatno ćete poboljšati zdravlje ako s vremena na vrijeme rasteretite organizam, a time i organe za izlučivanje otrova, i to smanjenim unosom toksina i uklanjanjem već postojećih. Kao prvi korak, odrecite se kave, alkohola, gaziranih pića i cigareta.
Važno je upamtiti da tijekom detoksikacije niste na dijeti, već izbacujete štetne tvari i negativne koncepte razmišljanja koji vas usporavaju u daljnjem napretku.

Voćni sokovi izbacuju toksine, povrtni obnavljaju tkiva
U razdoblju detoksikacije nekoliko dana obavezno odvojite za post. Na probavu utrošimo 20-30 posto energije tijela. Ako se ta energija, ili barem njezin dio, oslobodi, može se upotrijebiti za druge aktivnosti. Da biste uštedjeli energiju potrebnu za probavljanje (i time odmorili organizam), tijekom posta izbjegavajte čvrstu hranu te živite na svježe iscijeđenim voćnim i povrtnim sokovima. Voćni sokovi izbacuju toksine, dok povrtni obnavljaju tkiva. Sve sokove bismo mogli nazvati magičnima, no među povrtnima se ističu sok od mrkve, cikle i krastavca (zasebno ili zajedno).

Dobrobiti posta
Neki ljudi već nakon jednog dana čišćenja organizma osjete volju i snagu za obavljanje poslova koje su dugo odgađali. Post razvija stabilnost, sigurnost i samopouzdanje. Važno je piti barem tri litre tekućine na dan (vode, svježih sokova ili biljnih čajeva), što će dodatno potaknuti čišćenje organizma.

I da ga nikad niste probali, ubrzo ćete uočiti sve dobrobiti posta – donji dio probavnog sustava će vam se pročistiti, lice i oči početi čarobno sjajiti, um postati smiren, čvrst i pozitivan. Ovisno o odlučnosti, sami možete postiti od jednog do pet dana. Obratite jednaku pozornost i na dan prije te dan poslije posta, kada se trebate hraniti samo toplim laganim povrtnim juhama ili uzmite malo jogurta s lanenim sjemenkama.

Što zapravo znači opuštanje i odmor
Opuštanje nije samo mirovanje tijela u vodoravnom položaju dok glavom struje bujice misli. Ono počinje u glavi, oslobađanjem od misli koje opterećuju. Zlatno pravilo uravnotežena tijela i duha, pa tako i procesa njihova čišćenja, duboko je opuštanje i kvalitetan odmor, što podrazumijeva rano lijeganje i rano ustajanje te odvajanje vremena za sebe – za vođenje dnevnika, čitanje, molitvu, meditaciju ili slušanje opuštajuće glazbe. Možete probati i tople povoje oko trbuha (primjerice od kamilice) koji opuštaju i umiruju tijelo i dušu.