subota, 3. veljače 2018.

vodeni kefir

Tibicos ili vodeni kefir: Japanski kristali za revitalizaciju organizma

Podignite imunitet i revitalizirajte organizam ovim jednostavnim i ukusnim fermentiranim pićem koje sadrži antioksidanse, vitamine, minerale, enzime i probiotike.

Vodeni kefir je blago gazirano piće s osvježavajućim i umjereno kiselim okusom.

Odlična je zamjena za sok a i pogodan je za sve koji ne preferiraju ili ne mogu konzumirati mliječni kefir.

Tibicos, tibi, vodeni kefir, šećerni kefir, japanski kristali ili biserne suze - mnogi nazivi prate ovaj probiotik koje nastaje fermentacijom tibicos kefirnih zrnaca.

Potrebni sastojci su kefirna zrnca, voda, šećer i dodatak osušenog voća ili agruma. Fermentacija traje između 24 i 72 sata.

Prirodna zaštita za tijelo i um

Tibicos probiotička kultura sadrži savršenu simbiozu bakterija mliječne kiseline i kvasnih gljivica koje zajedno čine polisaharidnu tvar kristalne strukture.

Zrnca tibicos probiotika uz pomoć enzima cijepaju saharide u polisaharide (dekstrane), odnosno pojedu šećer i pretvore ga u zdravo probiotičko piće koje sadrži mnoge blagotvorne tvari za vaš organizam, kao što su:

Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi (“dobre bakterije”) koji pomažu u uspostavljanju ravnoteže između tzv. “dobrih i loših” bakterija u našim crijevima. Učinkoviti u sprečavanju razvoja različitih bakterija i gljivica, posebice gljivice Candide albicans.

Antioksidansi

Dobre crijevne bakterije, enzimi i koenzimi, vitamini C, E i A i elementi selenij i cink zajedno čine antioksidansni obrambeni sustav koji služi za borbu protiv slobodnih radikala.

Vitamini B kompleksa - niacin

Vitamin B3 (niacin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i živčanom sustavu i mozgu.

Aminokiseline - triptofan

Često proglašavan “prirodnim Prozacom”, triptofan je jedan od 8 esencijalnih aminokiselina. On je bitan za sintezu serotonina i melatonina, važnih neurotransmitera odgovornih za san i suočavanje sa stresom.

Dobrobiti vodenog kefira

Regulira izmjenu obrambenih tvari u organizmu (pojačava proizvodnju limfocita koji služe u obrani našeg organizma od bolesti).
pomaže kod bolesti srca, regulira tlak (visok i nizak) i razgrađuje kolesterol u žilama
liječi gušteraču, jetru i slezenu
čisti žučne kanale, dvanaesnik i otapa žučne kamence
liječi želudac i crijeva, uspostavlja redovitu probavu i čisti crijeva od zaostalih nakupina
pomaže kod bolesti bubrega
revitalizira organizam uklanjajući umor, pospanost i bezvoljnost
uklanja simptome stresa poput opadanja kose, masne ili pretjerano suhe kože, pucanja noktiju
pomaže kod kožnih oboljenja, psorijaze, gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija
štiti od vaginalnih problema (za žene s učestalim vaginalnim infekcijama - gljivičnim, bakterijskim, virusnim)
liječi neurološke probleme, nesanicu, ublažava simptome teških psihičkih bolesti
pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica, pa je pogodan kod raznih oblika anemije i obilnih krvarenja
uklanja višak vode iz organizma
potiče rast trombocita pa rane brže zarastaju što je pogodno za dijabetičare, u čijem slučaju se ne smije stavljati više od jedne žlice šećera (bolje smeđeg).
pomaže u odstranjivanju loših bakterija iz organizma i uspješno uklanja gljivice, posebice candidu albicans.

Kako napraviti vodeni kefir

Napraviti probiotičko piće vodenog kefira jednostavno je i zabavno. Možete se igrati raznim dodatcima poput suhog voća, đumbira ili agruma te odabrati si najomiljeniji okus.

Za osnovni recept potrebni su vam tibicos kristali, filtrirana voda i smeđi šećer.

Potreban pribor:

•    čista staklenka od 2l sa širokim otvorom
•    plastično sito
•    plastična ili drvena kuhača

Treba izbjegavati sve metalno jer kefir zrnca ne reagiraju dobro s metalom. Koristite plastični ili drveni pribor.

Osnovni recept: za staklenku od 2 litre

•    6 jušnih žlica Tibicos kristala
•    6 jušnih žlica smeđeg šećera
•    6 komada suhog grožđa ili drugo suho voće po izboru
•    1 limun ili naranča, narezan na četvrtine
•    filtrirana voda

Priprema:

U čistu staklenku stavite vodu, šećer, zrnca kefira i suho voće po želji. Promiješajte i pokrijte tanjurićem. Ne držite na direktnom suncu nego na sobnoj temperaturi u kuhinji. Fermentacija traje po želji, 24, 48 ili 72 sata.

Što se duže fermentira, kefir postaje jači - jačeg okusa i više gaziran. 24-satni kefir djeluje kao laksativ, a 48-satni stabilizira crijevne funkcije.

Kada prođe željeno vrijeme fermentacije tekućinu procijedite kroz sito, maknite voće, a zrnca dobro i pažljivo isperite pod mlazom vode.

Tekućina koju ste procijedili je vodeni kefir i možete ga pohraniti u frižideru do 5 dana.

Sa zrncima koja su ostala možete početi ciklus ponovo. Kristali će se svakim ciklusom povećavati u volumenu. Što ima više šećera to je veći volumen zrnaca.

Pauza i čuvanje vodenog kefira:

Ako želite napraviti pauzu, možete zrnca staviti u staklenku s malo vode i malo šećera te držati u frižideru do 5 dana. Za dužu pauzu morate dehidrirati ili zamrznuti kefirna zrnca.

Gdje nabaviti kefir?

Zrnca vodenog kefira možete nabaviti od osoba koje ih imaju, po mogućnosti, već aktivna zrnca.

Zamrznuta zrnca kefira trebaju par dana da “dođu k sebi”, zato je najbolje dobiti višak već aktiviranih zrnaca od ljubitelja Tibicosa.