subota, 15. lipnja 2019.

rogač

Rogač - omiljen začin naših baka

U vrijeme blagdana, mnogi od vas uživaju u pripremanju i kušanju brojnih slastica.

Ako ste se odlučili za pripremu zdravih slastica, neka vam među glavnim sastojcima bude rogač.

Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama.

Mahune u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu – točno 0,18 grama.

U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat.

Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4.000 godina.

Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert.

U njemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prijevodu znači Ivanov kruh, prema legendi da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.

Ljekovitost i sastav rogača

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv.

Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom.

U manjim količinama sadrži vitamin E i vitamine B skupine te željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen.

Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno.

Pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize.

Zbog visokog udjela fosfora i kalcija, rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju te smanjuje rizik od osteoporoze.

U studijama se pokazalo da sprečava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.

Ljekovita svojstva rogača:

sprečava probavne tegobe
smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
osnažuje imunitet
djeluje protiv alergija
štiti zdravlje srca i krvnih žila
jača kosti

Rogač – prijatelj djece

Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štite od određenih toksina i slobodnih radikala.

Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine. Tada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su djeca u Španjolskoj, koja su konzumirala rogač, rjeđe obolijevala od probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu.

To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad oboljela od proljeva bila liječena ili rogačem ili konvencionalnim lijekovima.

Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok je kod skupine na konvencionalnim lijekovima oporavak trajao dvostruko dulje.

Prvoj skupini također se brže normalizirala i tjelesna temperatura i težina.

Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata.

Ovaj lijek pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom koji se javljaju kod beba i male djece.

Zbog svog vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je namirnica pogodna za dojenčad već od 6 mjeseci nadalje.

Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

Smanjuje kolesterol i šećer u krvi

Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje.

Zbog svoje specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile.

Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima, poput rogača,značajno pomaže pri reduciranju kolesterola i šećera u krvi.

U jednoj studiji na skupini ispitanika koja je svakodnevno konzumirala rogač dobiveni su sljedeći rezultati. Ukupna razina kolesterola kod ispitanika smanjila se za 18 %, dok se razina LDL kolesterola smanjila za 23 %.

Ljekoviti pripravci od rogača

Čaj protiv gihta

Sastojci:

2 rogača
3 dl vode
Priprema:

Razlomite rogače na manje komade i prokuhajte ih u 3 dl vode. Čaj bi bilo najbolje skuhati navečer i ostaviti da odstoji do jutra. Procijedite ga i popijte natašte.

Ponavljajte postupak 20 - 25 dana. Dokazano smanjuje urate u krvi, za više od 100 jedinica.

Čaj protiv proljeva i za jačanje probavnog sustava

Sastojci:

5 g rogača
1 dl vode
Priprema:

Na laganoj vatri prokuhajte 5 grama rogača i pustite da odstoji jedan sat. Ne cijedite čaj, neka u njemu ostanu komadići rogača, kako bi i dalje ispuštali ljekovite sastojke.

Pijte prije jela, 2 - 3 puta na dan, po 1 dl.


Rogač u kulinarstvu

U kulinarstvu se najčešće koristi mljeveni prah rogača, koji služi kao odlična zamjena za kakao.

Rogač se u prehrambenoj industriji koristi kao biljni zgušnjivač i stabilizator.

Odlična je zamjena za one koji izbjegavaju namirnice s kofeinom, oksalatima i purinima.

Mahune i sjemenke se mogu jesti sirove, dok se mljevene pržene sjemenke upotrebljavaju kao nadomjestak za kavu.

Zbog jakog vezivnog svojstva odličan je u pripremi slastica i proizvoda od tijesta.

Izuzetno je sladak i potrebno ga je koristiti u manjim količinama, što pripremljene slastice čini nutritivno prihvatljivijima.

Preporučuje se i veganima, pobornicima sirove prehrane te dijabetičarima.

Mljeveni rogač možete kupiti u većini trgovina, a mahune rogača u supermarketima, tržnicama i trgovinama zdrave hrane.

Kolač s rogačem

Sastojci:

¾ šalice kokosovog ulja
¾ šalice muscovado šećera ili meda
1 šalica integralnog brašna
½ šalice zobenog mlijeka
100 g mljevenog rogača
100 g grožđica
2 banane
3 - 4 naribane jabuke
½ čajne žlice sode bikarbone
50 g tamne čokolade za glazuru

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke (osim čokolade) i pecite na podmazanom limu (ili u posudi za pečenje) 25 minuta, na 180 stupnjeva.

Izvadite kolač i prelijte glazurom od tamne čokolade.

Veganski puding od rogača i banana

Sastojci:

2 manje banane
1 jušna žlica mljevenog rogača
2 jušna žlice soka od naranče
1 jušna žlica mljevenih orašastih plodova

Priprema:

Izgnječite banane, dodajte rogač, sok od naranče i orašaste plodove. Sve dobro izmiješajte i ukusan veganski puding odmah je gotov.