subota, 15. lipnja 2019.

čips od batata

Sirovi čips od batata

Sezona je slatkog krumpira, treba iskoristiti njegove prehrambene nutritivne atribute u korist našeg zdravlja. Nemojte sve skuhati i ispeći, jer ćete svom tijelu napraviti samo štetu.

Donosimo vam recept kako možete konzumirati sirovi batat!

Sastojci
batat - 1 kg
maslinovo ulje - 0,5 dcl
himalajska sol - 1 žlica
sušeni domaći ljubičasti luk u prahu - 1 žlica
sušena domaća crvena mljevena paprika u prahu - 1 žlica

Postupak
1 kg batata, pažljivo operemo i očistimo (ne treba ga guliti), naribamo na kolutove 2-3 mm, odložimo u zdjelu, posipamo himalajskom soli, poprskamo maslinovim uljem, dodamo mljevenu papriku i luk, dobro izmasiramo i tako marinirane kolutove poslažemo na ladice Excalibura dehidratora i sušimo na 57 stupnjeva 8-10 sati.  Dobijemo savršen hrskav čips, kojem je teško odoljeti.

Treba odabrati batat koji izgleda zdravo, koji nema znakove dehidracije. Naribati ga pažljivo ribežom na tri milimetara debljine. Napravite marinadu od maslinovog ulja, sušenog domaćeg luka, sušene domaće crvene paprike u prahu, i himalajske soli. Nakon toga staviti u dehidrator na sušenje.

Batat možete upotrijebiti bilo koje boje. Najatraktivniji je naračasti. Batat je visokovrijedna namirnica bogata  vitaminom C,  jača imunitet koji jača imunitet, u sebi sadrži, mangan, kalij  željezo. Zasitan je. Sadrži dosta škroba, kojega se ne morate bojati da ćete se udebljati ako ga jedete sirovog (u salatama, kao čips u burgerima..). Problem vam može stvoriti ako konzumirate, pečeni i kuhani taj slatki krumpir.