ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

kim

Leči sve osim smrti

U mnoštvu lekovitih biljaka, kim, a posebno crni (Nigella sativa), zaslužuje naročitu pažnju. Zahvaljujući laboratorijskim testovima nemačkog doktora Šlaihera, ova začinska biljka pokazala je da poseduje mnogobrojna lekovita svojstva.
Podizanje opšteg imuniteta organizma, pozitivan efekat na obolela pluća, blagotvorno delovanje kod astmatičara, povoljan uticaj na dermatološke probleme (posebno kod atipičnog ekcema), zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, samo su neka od vrednih svojstava. Sadrži čak 35 odsto čvrstog ulja, a sa alkaloidima i ostalim sastojcima, od kojih neki još nisu odgonetnuti, biljka je jedinstvena.Visok sadržaj polinezasićenih masnih kiselina, posebno linoleinske, stimuliše proizvodnju hormona. Arašidna kiselina, primera radi, pokazuje jako bronhoopuštajuće dejstvo i ima terapijsko delovanje kod alergijske astme.
Iako postoje mnogobrojni oblici Nigelle, samo Nigella sativa ima navedena svojstva, ističu i u Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” u Beogradu. Crni kim raste isključivo u toplim zemljama, poput Indije, Sirije i Egipta, a zapisi kazuju da su je obilato koristili egipatski faraoni za lečenje različitih zdravstvenih tegoba. Potvrdu tome predstavlja i pronađena boca ulja u grobnici faraona Tutankamona.
Biljka je korišćena i kao kuhinjski začin, protiv alergija, upala, za jačanje metabolizma i boljeg izlučivanja tečnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istočni narodi su za nju govorili da leči sve bolesti, osim smrti! U Bibliji se crni kim spominje kao dodatak za pravljenje hleba, koji pomaže kod nadutosti, stomačnih i plućnih bolesti, žutice. Dr Šlaiher je primetio da su posebno vidljivi terapijski rezultati ispoljeni kod dece obolele od atipičnog ekcema, psorijaze, astme, bronhitisa, različitih alergija.

Glavni proizvod crnog kima je ulje, koje se dobija iz zrelih semenki, postupkom hladnog presovanja - pritiskanja. I ono je korišćeno vrlo uspešno protiv astme, bronhitisa i atipičnog ekcema. Lekovita svojstva ispitivana su na mnogobrojnim Univerzitetima širom sveta, i potvrđeno je da je njegova lepeza lekovitosti mnogo šira od pretpostavljene. Osim što uspešno leči bronhijalnu astmu i kašalj, u kombinaciji sa drugim sredstvima uspešno deluje i u lečenju drugih disajnih problema i migrene. Povećava lučenje žuči, a ima i antibakterijsko delovanje. Takođe, sprečava gojaznost i opadanje kose.Ulje crnog kima sadrži oko sto različitih aktivnih supstanci. Među njima su najvažniji nigellon koji opušta mišiće i širi bronhije i thymochinon koji pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost, smanjuje holesterol i pomaže kod problema varenja. Ako se ulje koristi duže vreme, dolazi do poboljšanja kod reumatizma, teških upala, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Zdrave osobe bi trebalo da uzimaju 25 kapi na dan, a bolesne tri puta dnevno po 25 kapi ovog ulja. Najbolje uz med ili sveži sok po izboru. Na ovaj način dopunjuju se prosečne dnevne potrebe organizma za nezasićenim masnim kiselinama.
Ulje crnog kima ukusno je kao dodatak salatama, pri čemu povećava energetsku vrednost vegetarijanske kuhinje. Da bi se sačuvala njegova potpuna zdravstvena vrednost i nezasićene aminokiseline, treba ga dodavati na kraju kuvanja. Nije preporučljivo za duga prženja.
Hrana oplemenjena uljem crnog kima kao terapija, u periodu od dva do šest meseci, u kombinaciji sa zdravim načinom života, uništava simptome bolesti, a nekada bolest leči u potpunosti.

Sirup protiv astme
Sastojci: 1 čajna kašičica usitnjenog crnog kima, 2 velike kašike meda, 2 čena belog luka.
Priprema: beli luk se zdrobi viljuškom, pa se doda med, i na kraju prah crnog kima. Lečenje traje tri nedelje, tako što se svakog jutra, pre doručka, uzima puna čajna kašičica ove mešavine.

Čaj protiv bronhitisa i kašlja
U čašu tople vode pomeša se jedna velika kašika crnog kima, pola čajne kašičice anisa i jedna čajna kašičica kamilice. Ostavi se da odstoji deset minuta, procedi, zatim doda med po želji, i pije toplo nekoliko puta na dan.

Džoker za imunosistem
Crni kim je džoker za zdrav imunološki sistem. Višestruko pomaže kod raka i njegove prevencije, jer stimuliše proizvodnju odbrambenih ćelija, štiti ćelije organizma od oštećenja, razara ćelije tumora, povećava broj ćelija koje proizvode antitela.
Preporučljiva količina uzimanja ulja je jedna čajna kašičica dnevno u periodu od 3 do 6 meseci. U pojedinačnim slučajevima, doza se može povećati, a vreme uzimanja produžiti.